Следващото поколение може и да има средни доходи за ЕС

Без ускоряване на производителността обаче това няма да стане
30 юни 2015 14:22,
20
Следващото поколение може и да има средни доходи за ЕС
Снимка: Булфото, архив

Ускоряването на производителността в България е единственият възможен път и ключовият фактор за преодоляване на негативните икономически последици от демографската криза и пътят за постигане на повече заетост и по-високи доходи. Това е основният извод от последния доклад на Световната банка (СБ) за производителността на труда в България от май 2015 г.

Ръстът на производителността е важен, защото е източник на устойчив и дългосрочен икономически растеж, отчита докладът и отбелязва, че заради ограничения прилив на капитали е очевидно, че ръстът трябва да дойде от производителността на труда. От Световната банка отбелязват, че за периода 2010-2013 г. ръстът на производителността у нас е 3%, но това не е достатъчно, за да се доближим до стандартите в Европа.

Според главния икономист на банката за Европа и Централна Азия Дорте Домланд България трябва да ускори производителността на труда, за да може следващото поколение да има доходи като в Европейския съюз.
Като негативна тенденция, която влияе и ще продължава да влияе на производителността у нас, от СБ посочиха лошите прогнози относно демографията ни.

Световната банка отчита, че забавянето на ръста на производителността е световна тенденция и е пряко обвързана със заетостта и доходите. Оттам предупреждават, че ако не направим нужното за повишаване на производителността, няма как да се увеличат заетостта и доходите. Ниската производителност значи загуба на работни места и ниско заплащане, отчита докладът.

От банката напомнят, че при повишаване на заплатите по-малко българи биха напускали страната, тоест производителността е важна за смекчаване на негативните икономически последици от демографските ни показатели.

СБ откроява и друга тенденция в доклада си – ръстът на производителността, който сме генерирали през последните няколко години, е допринесъл малко за ръста на БВП. Причините според доклада са, че имаме „неефективни елементи в икономиката“. За периода 200-2008 година сме имали по-малко преразпределение на ресурси и липса на промени в структурата на работната ръка, фирмите от промишлеността и услугите страдат от неефективно разпределение на ресурсите, отбелязват от СБ. Банката отчита, че у нас фирми с по-ниска производителност са наемали повече работници, а би следвало да е обратното. Ако средствата се разпределят правилно, ще се постигне и повишение на производителността, коментираха от СБ.

В доклада се посочва, че от 2010 година насам регистрираме по-стабилен ръст на производителността, особено при новите фирми, разкрити в последните години. Положително е и че страната ни вече изнася високотехнологични стоки, което влияе благоприятно на структурата на износа ни. Но въпреки това според СБ в страната има „спирачки“, които не дават възможност да разгърнем потенциала си.

От СБ ни съветват да повишим производителността си чрез акцент върху образованието и квалификацията на човешките ресурси, чрез интегриране в световната икономическа мрежа и подобряване на управлението и управленските решения относно бизнес средата.

От банката отчитат още, че придобитите знания и умения у нас не са на желаното ниво. Те препоръчват също да се насърчава и образованието през целия живот.

Малка част от инвестициите са се влели в производството, докладва СБ и допълва, че трябва да се работи в тази посока.

Иновативните фирми у нас все още са с много нисък дял и този фактор също трябва да се подобри. Подобна препоръка важи и за качеството на съдебната система.

От СБ препоръчват прилагането на комбинация от всички реформи в един пакет, за да очакваме ползи в най-висока степен.

Все пак от СБ са оптимисти за ръста на производителността на труда у нас, защото все още имаме да напредваме в сферата на високите технологии, което е сериозен източник на ръст в производителността. От банката виждат възможности и за повишаването на доходите. Оттам обобщават, че след като в цял свят икономическите показатели спадат, производителността е единственото, което може да ни тласне към растеж.

Според главния икономист на Българска банка за развитие Любомир Димитров това е твърде амбициозна задача, но той също застъпи тезата, че по-високата производителност е ключов фактор за икономически растеж.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
страна със два милиона петстотин хиледи пенсионери какво производство
17
0
 
2
 
! Отговори
оракул преди 8 години
Следващото поколение на западна Европа може и да има средни доходи за България!
16
0
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Много ведра статия!Ама нищо вярно!Точно следващото поколение ще види Края на България(ако прояви глупостта да остане тука)!След 20 г ще са останали 1,5млн. българи,1млн.турци и...3млн. роми,като 1млн. от българите и 0.5 от турците ще са в пенсионна възраст.Значи 1млн. общо ще хранят 4.5млн.!!!!Каква производителност,какви пет лева!Но мисля,че няма да се стигне до там,т.е. по-рано ще се приключи!До 10 г ДПС взема самостоятелно властта и започва да формира държава по свой образ и подобие.
15
0
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
.... и тея се отчаяха да вярват, че ще се оправим щом почнаха да прогнозират увеличение на доходите едва за следващото поколение :)
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
До Анонимен 8Върви раждай на някой чужденец и дано ти ги вземе. Ние тук и без такива като теб ще се справим.P.S. Нямам нищо общо с "експертите".
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bebokГовори Български или Гугъл транслейт ?
12
1
 
3
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
Трай коньо за зелена ливада. В това блато управлявано от мафията нищо добро няма да се случи. Аз съм убеден че веднага доходите могат да станат 1000лв но защо да ги дават -овце много
11
0
 
3
 
! Отговори
Невен преди 8 години
Като негативна тенденция, която влияе и ще продължава да влияе на производителността у нас, от СБ посочиха лошите прогнози относно демографията ни." Ето след това изречение вече нямах сили да чета, тоест моята производителност-заплата, ще зависи от това дали Марийка има 1,2 или 5 деца ?
10
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
За съжаление такива доклади Б. Борисов необича да чете както и неговите дружки. Така че следващото поколение най-вероятно ще се труди за чужди икономики.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Следващото поколение може и да има средни доходи за ЕС"Да, ако своевременно напуснете България и раждате поколението си в друга държава членка на ЕС.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
следващото поколение ще е предимно от роми:) запазете си обещанията .Обърнете се към ромите .Деца няма да ви раждам в Бг ,пък знам че са ви нужни роби мили Бг експерти...
7
1
 
5
 
! Отговори
днешното поколение преди 8 години
А не е ли по-добре да тръгнеш и ти за Гърция и малко да пийнеш, за да не си така зъл? Я се отпусни, не е необходимо да си такова дърво!
6
13
 
9
 
! Отговори
преди 8 години
Днешното "бедно" поколение задръства пътищата за Гърция на всеки празник, пие повече бира от немците и твърдо от руснаците, ама като дойде време да мрънка няма кой да му излезе насреща.
5
0
 
12
 
! Отговори
999 преди 8 години
може и Адриана Лима да целувам - ама друг живот
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези глупости ги расправяха и за нащо поколение
3
11
 
4
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Sledvashto pokolenie.Niama da ima.Tova e finala.Blagodarete ne roditeli si.Te sasypali BG.
2
1
 
21
 
! Отговори
Х преди 8 години
Следващото поколение ако се продължава така ще живее в тотален разпад и мизерия., етнически конфликти няма да има по простата причина че българи и от малцинствата ще ''берат'' и ровят в кофите заедно а ''нашите'' политици продали се на дявола , ще избягат на екзотичните острови
1
4
 
29
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
Лъжaт ви децa, следвaщо поколение нa Мутролaндия!Пaрите не рестaт по дърветaтa, те сa фaктор в едно особнено елементaрно мaтемaтическо урaвнение, което обaче е деформирaно от липсaтa нa държaвa, контрол и регулaция върху инфлaциятa и лихвите!Тия *** искaт дa произвеждaме, a сa дaли всичките ни производствени сектори нa чужденци-ЕРПтaтa, злaтодобивa, стопaнския и aгрaрния сектор е зaдушен от външни, телекомуникaции и пр и пр.Товa е обезкървявяне нa БВПто ни, рязaне нa месо от телaтa ни.

Спонсорирани публикации