НС удължи срока за проверката на банковия надзор от Сметната палата

Докладът на институцията трябва да е парламента до 30 октомври
16 юли 2015 17:22,
0
НС удължи срока за проверката на банковия надзор от Сметната палата
Снимка: Reuters, архив

Сметната палата има още два месеца, за да провери управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ). Това решиха днес депутатите от комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

Припомняме, че проверката беше възложена от депутатите през април. Първоначалният й срок беше три месеца, а до края на август Сметната палата трябваше да внесе доклада си за разглеждане от комисията.

Съгласно днешното решение на парламентарната комисия Сметната палата ще трябва да представи доклада си до 30 октомври.

„Одитът е на етап изпълнение, извършват се проверки как се изпълняват нормативните наредби“, коментира председателят на институцията Цветан Цветков.

Цветков обясни, че е приключил първият етап – планирането на проверката, който е отнел много време.

Той допълни, че проверката се извършва основно за вътрешната уредба на централната банка за осъществяване на надзорни инспекции и доколко те са съвместими с международните практики.

„Имахме трудности при предоставянето на информация по време на одита, тъй като Законът за кредитните институции беше изключил Сметната палата от институциите, които имат достъп до професионалната тайна“, каза Цветков.

„По време на одита се налагаше да присъстват служители от „Банков надзор“, тяхното време беше ограничено, а имаше и проблем с организацията на документооборота“, коментира председателят на институцията.

Цветков коментира, че одитът протича нормално. Той подчерта, че след като бяха направени законодателни промени, Сметната палата вече също има достъп до професионалната тайна и това няма да я затрудни при одита на банковия надзор.

Георги Търновалийски от БСП поиска от Цветков да гарантира, че тези два допълнителни месеца ще са достатъчни, тъй като очакванията към доклада са големи.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари