Чакаме официална позиция от "Газпром" за "Южен поток"

Направен е ремонт на газовото хранилище в Чирен
24 юли 2015 16:42,
16
Чакаме официална позиция от "Газпром" за "Южен поток"
Снимка: Газпром

 Въпреки всички коментари на различно ниво от руската администрация България още няма официална позиция на „Газпром” относно развитието на проекта „Южен поток”. Това съобщи в пленарната зала енергийният министър Теменужка Петкова.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Жельо Бойчев тя посочи, че не може да се говори за перспективи за проектната компания, която трябва да изгради газопровода на българска територия, нито за промяна на капитала й при липсата на официална позиция от страна на руския партньор - "Газпром".

Тя увери, че има стриктен контрол над разходите на „Южен поток – България” от страна на Българския енергиен холдинг и няма злоупотреби с разходването на средствата. На съмненията, че „Южен поток” е замразен, но нови служители в проектната компания се назначават, енергийният министър посочи, че дружеството е самостоятелен стопански субект.

Петкова беше категорична, че България подкрепя развитието на „Южен поток”, но само при спазването на европейското законодателство.

За катастрофално състояние на Северния полупръстен на газопреносната мрежа и по-точно – северния полупръстен от Вълчи дол до газохранилището в Чирен, предупреди от своя страна депутатът от БСП Лява България Георги Божинов. Той посочи, че налягането на тръбите е "много под проектните 54 бара".

Енергийният министър посочи, че вече са извършени необходимите инспекции и ремонтни дейности, което позволява безопасната експлоатация, нормалното функциониране на хранилището и нагнетяването на газ, което ще започне през есента.

Тя припомни също, че Европейската комисия отпусна 4 млн. евро за извършване на 3D проучвания, свързани с плановете за разширяването на Чирен.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
варна преди 8 години
Корабите за строителството на потока пак изчезнаха от рейда! предния път беше при хамериканскити насираниа в ЧМ.
8
2
 
4
 
! Отговори
по-леко преди 8 години
А някой тук вярва ли че Москва има намерение да строи Южен Поток, Турски поток и тем подобни? Мен ми се струва че искат да влезем в неприемливи разходи за да фалираме.
7
1
 
7
 
! Отговори
cecko преди 8 години
Защо пак обвинявате Бойко,след като спирането на Южен поток беше обявено от Орешарски.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Путински проект необоснован от икономоческа гледна точка бе обречен от самото начало и експертите които разбират от тези неща ви го казаха още тогава.
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чакайте си.а питайте тиквата и плевнята що стана така.
4
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По руската телевизия гледам какво става в Франция. Производители на мляко,плодове правят огромни стачки и камиони и трактори и разхвърлят всичко по асфалта. Американския кораб който пристигна в черно море и заобиколен от руски кораби и не му позволяват да мръдне на никъде. В момента американците се молят за коридор да може да се махнат от там.Защо това го няма никъде по новините се питам аз !?
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да беше само южен паток ами и бургас александрупулис и той още точи заплати за беляне да не говорим.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 1/ nekoy tuk se e razplakal na chujdi grob. ne plachi na chujdi grob zashtoto ne znaesh na koya glava mu plachesh - na gornata ili na dolnata ( neznaesh kak e zaroven ).
1
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедните и унижени руснаци не смеят дори едно писмо да напишат, защото ще се задължат с доста милиони към България, а и към ЮКОС ги осъдиха да платят едни 50 милиарда.Аз обаче съм спокоен, защото знам, че от русия по-големи богаташи няма.Освен че ще платят всичко двойно, ще оставят и тлъст бакшиш.Защото са рашисти!

Спонсорирани публикации