Европа даде благословия за сливането на Nokia с Alcatel-Lucent

Сделката е на стойност 15,6 млрд. евро
Обновена: 24 юли 2015 15:52 | 24 юли 2015 15:51,
1
Европа даде благословия за сливането на Nokia с Alcatel-Lucent
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри в петък плановете на финландския производител на телекомуникационно оборудване Nokia за покупка на Alcatel-Lucent, тъй като двете дружества не са близки конкуренти и ще изправят пред силна глобална конкуренция.

"Комисията установи, че въпреки че новото комбинирано предприятие ще има пазарен дял от около или над 30 на сто за няколко от специфичните видове оборудване, припокриването между дейностите на двете компании е ефективно ограничено", изтъкнаха от Брюксел в становището си.

От ЕК добавят, че Nokia има силно присъствие в Европа, където Alcatel-Lucent има малък пазарен дял, тъй като се е насочила основно към Северна Америка.

Nokia обяви през април сделка на стойност 15,6 млрд. евро за покупка на по-малкия си френски съперник, изграждайки гигант в бизнеса с телекомуникационно оборудване, който може да се конкурира успешно с лидера на пазара на Ericsson.

Комбинираната група ще се класира зад Ericsson на пазара, но ще изпревари китайския конкурент Huawei. Китайската ZTE и южнокорейската Samsung са другите големи конкуренти. Най-голямото досега придобиване на Nokia ще доведе до създаването на едно дружество, което ще надминава шведската Ericsson AB и китайската Huawei Technologies Co по отношение на приходите от безжична инфраструктура, показват данни на пазарния изследовател IDC.

През юни сделката между Nokia и Alcatel-Lucent бе одобрена и от антитръстовите органи в САЩ. Преди време финландският производител заяви, че очаква да приключи сделката през първата половина на следващата година, стремейки се към годишни икономии от 900 млн. евро. Ако бъде сключена окончателно, сделката ще бъде най-голямата в индустрията от 1999 г. насам, когато Lucent Technologies Inc купи Ascend Communications Inc за сумата от 21 млрд. долара.

Още финансови новини може да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Стиф Жопс преди 8 години
Тва уиндоуса е.ава майката на всичко, даже и на Нокиа.

Спонсорирани публикации