Русия призна за опасност от забавяне на "Турски поток"

Ако строителството не започне, графикът ще се промени, коментира Александър Новак
29 юли 2015 20:20, Красимир Ангелов
37
Русия призна за опасност от забавяне на "Турски поток"
Снимка: Газпром

Има опасност строителството на проектогазопровода "Турски поток" да се забави, ако междуправителственото споразумение не бъде подписано скоро. За това предупреди министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от Интерфакс.

"Ако строителството не започне, очевидно е, че графикът ще се промени", посочва Новак.

Строителството на "Турски поток" беше обявено в края на миналата година, след като Москва се отказа от "Южен поток" като евентуален проект, с който да се заобиколи Украйна като транзитна страна за руските газови доставки за Европа. Предвижда се новият тръбопровод да започне да функционира от 2017 г.

До 2020 г. капацитетът на газопровода се очаква да достигне 65 млрд. куб.м природен газ, който да достига до Европа през територията на Гърция.

По-рано през юли руският държавен гигант „Газпром“ анулира договора си с италианската компания Saipem за изграждането на съоръжението към Турция. Според съобщенията на руски официални лица обаче Москва продължава да работи по проекта.

Преди ден представител на руското енергийно министерство съобщи, че Москва е предложила на Анкара да се подпише междуправителствено споразумение само за първата линия тръби. Турция обаче още не е отговорила на предложението.

Турското правителство иска да договори по-голяма отстъпка от цената на газа, преди да се съгласи да подпише за проекта, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници, пожелали анонимност.

Още икономически новини от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
6
 
! Отговори
ХА ХА преди 8 години
Ама той ТП изобщо ще се осъществява ли? ;)
20
5
 
5
 
! Отговори
аС преди 8 години
Турция и САЩ се договориха...Няма да има кюрдска държава, но няма да има и турски поток. Американците, по всякакъв начин се стараят да не се променя трасето, след като газопреносната с-*** на Украйна е в техни ръце. Там е играта или поне , част от нея .
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски поток няма, това са глупостите на Русия за да клекнем ние. Но не се получи.Корабите за полагане на тръби още са във Варненския залив.Путине, като нямаш пари що се правиш на велик ?!Джудженце...
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха, още има *** които вярват в южен и турски пАток :)Е няма да има, деньги нет...
17
6
 
6
 
! Отговори
dn1962 преди 8 години
До АнонименДоста наивно. Като се почне с погрешното твърдение, че сме славяни и се свърши с цитата на "великата" Ванга. Ако имаш предвид велика мошеничка, може и да си прав донякъде. Феноменът Ванга е срамно петно върху облика на нацията. Къде в 21 век има такова масово прекланяне към някаква шаманка, освен може някъде в дълбините на Африка или Амазония.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28 а окупацията 1944 -49 а нашествието на Светослав а верно направихмему главата на 4аша от много любов а пре4ките пред съединението Окупацията на Казан .... с такива приятели като русия не ти трябват врагове . Да си седят при ме4ките и да не се бъркат.
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция има газ от азербайджан и като цяло не е заинтересувана от южни патоци
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turcite kazaha ;ako rusnacite ne smuknat cenata nqma da ima traba nie ne iskame da ni izpolzvat samo za tranziten pat
13
5
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Ха-ха-ха, не разбрахте ли, че и Турски паток няма да има. Хайде време е да обявим Лунен паток - газ от Русия за Луната.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
19 komentar e za 18 ti
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 8Gotten sokam sa
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хора, разберете едно ,че енергийните ресурси няиа да стават по-евтини. От година на година те стават по-скьпи,..и твка ще е за напред, .Русия винаги ще е с нас -и те са ни чакали 5 години,но ние взехме друго решение,,,да се оправяме от тук нататьк,,980989
9
6
 
6
 
! Отговори
подпорна точка преди 8 години
Спирането на поредния паток е гениален ход на императорът - с него той обърка всички до такава степен,че никой не му дреме за слвдващият му ход....
8
4
 
7
 
! Отговори
бре бре преди 8 години
Жалко, отпадна още една опорна точкаи то каква.... :)))
7
5
 
10
 
! Отговори
нова рушка поговорка преди 8 години
Нема тръба, която путин да не може да спре...
6
5
 
10
 
! Отговори
тъпутин преди 8 години
Ха-ха-ха!!! Ще се забави 50-60 години!
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
другите се правят на интересни , а германия иска да строи още две тръби за Руски газ , като строителството противоречи на Енергийния пакт на ЕС , за които те много държат , когато спъват Южен поток , та газта да минава през северен поток и да печелят от транзитните такси .И чрез интеколекторните връзки , газта от северен поток , може да стигне дори и България . Пак е Руска газ , но друго си е , да прибират германците транзитната такса , това е европейска солидарност според тях .Уж плащали много.
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
накрая турците , ако не отстъпят , ще видят турски поток , през крив макарон . И нашия Борисов , както се върти , като палачинка , ще се съгласи , ако не е паднало смешното му правителство с земеделец- министър на отбраната , социолог- министър на МВР , интернет блогър - министър на правосъдието , и другите недоразумения в правителството.
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците първо си искат отстъпката и после строят, а нашите продажни кумадоиди правят обратното и затова плащаме НАЙ СКЪПИЯ ГАЗ
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Бьлгария Русия щеше да п76риеме ,предполагам и сьм сигурен, най-минимални условия,затова са ни чакали 5 години-"подписваме"-"не-няма да подпишем",

Спонсорирани публикации