По-скъп ток след изборите, предвиди експерт

Няма да се усети, доходите са по-високи, смята Красен Станчев
3 авг 2015 15:50,
50
По-скъп ток след изборите, предвиди експерт
Снимка: bgonair.bg

Поскъпването на тока за бизнеса нямаше как да бъде отложено, защото дефицитът в НЕК щеше да се увеличи още, обяви в ефира на България Он Ер икономистът Красен Станчев. Той припомни, че около 60% от дефицита в НЕК е заради проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Станчев обаче не вижда НЕК да работи по изготвянето на план за покриване на старите задължения на компанията, а без такова решение според него в началото на есента ни очаква ново поскъпване на електроенергията.

"Онова, което трябва да се случи до края на септември, е да има план за покриване на старите задължения. А до края на октомври трябва да има споменатия вече план за преход към либерализирана система. Днес Иван Иванов беше много оптимистичен, че тогава когато всичко това е ясно изведнъж ще се получи балансиране и дори намаляване на цените за домакинствата. Аз смятам, че ще се получи точно обратното", заяви Станчев.

Експертът предвиди, че след изборите наесен ще има повишение на цените на тока и то на два пъти на крайните потребители и домакинствата, защото в момента има задържане.

"В това няма нищо странно. Няма нищо лошо. В момента сметките на домакинствата за електричество са по-ниски, отколкото разходите на един член от домакинството за телефони", коментира Станчев.

По думите му всяко едно "драстично" увеличаване ще бъде по-слабо усетено от тези в периода 2002 - 2005 г. "Тогава доходите на хората са били с 60% по-малки. И 10% увеличение не би се усетило, предвид че сега доходите са по-високи", аргументира се той.

Очаква се 300 хил. семейства да имат затруднения да плащат сметките си за ток, но според Красен Станчев тяхната реална бройка е 4-5 пъти по-малка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже,Боже!Красен Станчев- и той експерт! Един такъв го "отсвириха" от Русия,тоя ли е наред?Вече 25 години след "Демокрацията" от 1989г и 60 години след Априлския пленум от 1956г-по думите на др.Т.Живков "Началото на перестройката" - такива експерти,отгледани и възпитани в АОНСУ,ВИНС-Варна, ВИИ-София и СУ преднамерено и срещу заплащане унищожават българските икономика и народ!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 8 години
Че то е ясно-българското овче стадо е свикнало да го дундуркат преди избори и да го клецуркат след тях !
36
0
 
8
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Правилно доходите на българина са изключително високи-380лв брутна минимална заплата и 157лв минимална пенсия с Стаж се живее добре в България.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са *** от протестна мрежа?. Защо ги няма дс протрстират срещу увеличението на тока ?.
34
1
 
14
 
! Отговори
никси преди 8 години
да попитам този "експерт" за какви по-високи доходи говори?Вероятно за това си твърдение ще получи заплатата си под индиго ,а пенсионера със 200 лв и 3 лева увеличение ,а обикновения българин работещ с минимална заплата и плащаш плосък данък?Няма срам и не само той.
33
0
 
14
 
! Отговори
потребител преди 8 години
Ако вземам 1000 лв заплата да няма да го усетя увеличението но днес се регистрирах в БТ така че не ми се мисли какво ме чака занапред.Да не пропусна-съпругът ми също е безработен и синът ми е ученик.
32
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Макар и с малко отклонение от темата, но ЗАЩО ЧЕЗ и EVN намаляват цените на тока за битовите потребители, а ЕНЕРГО- ПРО ги увеличава с 1,о9%????????????????????????Защо това увеличение минава тихом-мълком?Това е гавра и цинизъм от страна на политиците ни!Защо, бе господа-другари??????????????
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този барабанчик на импотентното правителството на БараБойчо какво да каже, нали утре Рапона нама да му кихне хонорара. И този "специалист" май трябва да изсъхне на някое дърво и да го изкълват гаргите.
30
0
 
11
 
! Отговори
отворения красен преди 8 години
Вдигайте цената на тока,при нас в отворено общество,доходите се вдигат непрекъснато.Благодаря Българио,моя втора родино!
29
0
 
15
 
! Отговори
бг преди 8 години
На какво основание дигат тока? Ядреното гориво ли поскъпна, въглищата ли поскъпнаха, слънцето ли вече грее срещу пари? Това повишение е 100 % печалба.
28
0
 
21
 
! Отговори
Maртин преди 8 години
Пак ще падне Бойко а този път такива като този ще се весят по площадите...
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последствията от всичко, което човека сам си причинява ще ас мн смешни, ако си само страничен наблюдател и по никакъв начин не си засегнат :D
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличението ще се усети от управляващите!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 32 пропускате р.овч.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от експерти, все експерти ни докараха дотук и бутат натам :D
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, проглушиха ни ушите с тази пропаганда. Цанков камък - Белене. Тези проекти са лошите, а американските тецове, веи-та и вецове са най-полезните неща в енергетиката. Този прословут Цанков камък беше завършен 2010 г., така че за 5 години сме го изплатили три пъти сигурно. Защо умишлено се извърта темата за присъединените вецове и веи-та, които точно в момента създават дефицита, ей това не мога да разбера.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 29Колкото са потърсили сметка на другаря Костов, за "американските" тецове.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕкспертитеТака е но за един договор има две страни след като и двете са го подписали остава да проверите защо правителствата са подписали тези договори с неизгодни за България клаузи?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да се усетят...по-високите доходи с вдигането на цените!
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
26 Тия централи са толкова хамерикански колкото ти си бедуин - офшорки с изнесени пари на *** и туриля некой хамериканец за цвят че *** са зле с ингилицкия!

Спонсорирани публикации