Без скок в цените заради вдигането на тока

Руското ембарго може и да е полезно за нас, смята Владимир Иванов
4 авг 2015 16:20,
26
Без скок в цените заради вдигането на тока
Снимка: bgonair.bg

Драстично поскъпване на стоките, след като енергийният регулатор реши бизнесът и домакинствата да плащат еднаква добавка "Задължение към обществото", не се очаква, съобщи в ефира на България Он Ер Владимир Иванов, директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Въпреки че има прогнози за поскъпването на стоките заради цената на тока, икономистът смята, че то няма да се реализира с повече от процент – процент и половина.

"Да се говори за драстично поскъпване и намаляване на финансовия резултат, това е меко казано някакъв вид спекулация. Не мисля, че са изчерпани резервите на въпросните производства", коментира той.

"Най-вероятно пазарът ще отреагира без някакви особени стойности. Може и да не отреагира, защото търсенето и предлагането има свои закономерности. Някои може да иска да реализира доста високи рентабилности, но те могат да не се получат", допълни експертът.

Той коментира и "страхотните" колебанията в цените на плодовете и зеленчуците.

"Тези спадове и покачвания са лош индикатор, защото това говори, че нашият пазар не е развит", констатира Иванов.

По думите му в България не се отчита сериозен удар заради руското ембарго. Той дори лансира и интересна хипотеза, според която това би имало и положителен ефект върху производството.

"Руското ембарго е полезно. Така е, защото конкурентната борба на пазара е най-добрата движеща сила. Едно цвете колкото повече го криеш и го оставяш в изкуствена среда, толкова повече то линее, обясни метафорично той.

Отсъствието на конкурентна борба е много вредно. Имаме много накъде да развиваме българския пазар. Не прилагаме достатъчно добри производствени парктики, търговски пък съвсем, оцени Владимир Иванов.

Той призова потребителите да изискват касови бележки и документи за качеството на стоката. В противен случай това говори за ниска култура на потребление според икономиста.

"Като не можеш да видиш такива документи, няма да купиш. Колко време ще издържи въпросният търговец, ако имаме такава култура на потребление?", попита метафорично Иванов.

Директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата също така посъветва производителите да почнат да се сдружават, защото така ще станат по-силни и много от сегашните проблеми ще изчезнат.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не бе ще вдигат цената на тока хората ще имат повече разходи а няма а има повишение цените на стоките само *** би повярвал .Само че ние сме нация от *** след като не протестираме
16
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 8 години
Ama che glupak!!!!.... Koi plashta na tozi da govori gluposti?!!!!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният мършав *** по една мършава *** телевизийка,негледана от никой.
14
0
 
0
 
! Отговори
IFIL преди 8 години
До ВасоПрав си но не и в БГ. Далавера е за всики да си включен в системата, Когато имаш в излишък да продаваш, когато нямаш да купуваш и накрая да платиш или да ти платят разликата.Например в мразената държава Израел има такъв закон. Всеки които иска да постави панели генератори да произвежда ток за бита е с право за включване към системата. За 3 години има пълна възвращаемост и след това си на променлива текуща печалба. Но хората имат закони а мафиотите са им в затвора.
13
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Веднъж тока поскъпна с 10 процента за потребителите, сега поскъпва с още 2 процента, но чрез поскъпването на стоките отново в края на веригата се натоварва битовите потреботелите; Общо поскъпването за народа отива към 17 процента вече, т. е; отново сме на ръба на червената черта.
12
3
 
2
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
И през 1986 казаха, че няма радиация. Запомнете думите си г-н Иванов, за да няма после някой друг да Ви разшифрова изказването и прогнозите. Дано да НЕ съм прав.
11
4
 
1
 
! Отговори
Балетка преди 8 години
Предполагам,че нелегално продължаваме да изнасяме продукция за Русия.
10
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До Анонимен 13. Сложи си бре. Никой няма да ти пречи, нито да дойде да се разправя с теб. Ама като ти си консумираш ще ти се изплатят при внуци и правнуци. Далаверата е да те включат в системата, ама не е за всеки. Тия 400 са подставени лица или случайно попаднали някои за да има "демократична", и "пазарно-икономична" фасада.
9
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Баси ***!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма протекция имат тези енергйни мафиоти ! Слагам си соларни панели и генератор и ако някой дойде да се разправя с мен ще го гръмна на първата дума. Ако някой се осмели да ми пречи ще хвърчи на части във въздуха. Народа неможе да очаква справедливост от крадци
7
3
 
24
 
! Отговори
замислен преди 8 години
По турско време сме плащали една десета данък. Сега само ддс е 20%. Като добавим и всички други рекети, акцизи, мита, които плащаме, излиза, че сме истински роби. Роби на капитализма.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава ще преминем на газ ще си купуваме от Южния поток дето ще завършва в Турция това ли да разбираме ? Hещо за пропуснатите ползи от Южния поток тоя няма ли да каже и за намаляване на цените на тока. Руското ембарго било полезно поредния нагъл ***.
5
0
 
19
 
! Отговори
хм преди 8 години
Това "задължение към обществото" е лицемерен термин. Той трябва да "рекет върху обществото в полза на енергийната мафия".
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам тази физиономия и чета глупостите които е изрекъл този демократичен титан на българската икономическа мисъл, разбирам защо толкова силно , жестоко мразя ***.
3
1
 
21
 
! Отговори
Простотия до шия преди 8 години
Скъп ток намалява конкурентоспособност, занапред няма да има инвестиции в преработвателна промишленост и консерви ще правим по дворове на огъня за по-евтино.
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се поскъпването никога не е драстично, по 1-2% ама за 3 год по 2% са 6 %. Tрябва да се плащат данъци, ДДС затягане на коЛаните геноцид. Вдигнете сега и заплатите Ипенсиите с 6 % не е дастично нали.
1
3
 
23
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Хаха, вдига се цената на основен ресурс в производството, ама цените нямало да мръднат. Иванов да си скъса дипломата по икономика, ако има такава де :)