Стоките щели да поскъпнат незначително заради тока

Малкият бизнес обаче се чувствал "на колене"
Обновена: 4 авг 2015 14:05 | 4 авг 2015 11:17, Веселина Йорданова
15
Стоките щели да поскъпнат незначително заради тока
Снимка: flickr

Прогнозата на бизнеса, че след увеличението на цената на тока ще поскъпнат стоките и услугите, няма да се реализира с повече от 1-1,5%, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

Според него потребителят на дребно едва ли ще усети ръста.

Още по темата

Пазарът на цените на храните има своите нормални цикли. Винаги по време на есенния период има един лек възходящ тренд, което се случва по климатични причини, свършването на една реколта. Това увеличение на цените на тока, което е определила КЕВР, ще се отрази в себестойността на продуктите в рамките на около 5%, което означава стотинка-две на единица продукт, изчисли Иванов.

По думите му не би следвало да очакваме промени в цените на стоките заради повишаването на тока и ако има ръст, той ще се дължи на нещо друго.

Според него оповестяването на негативните очаквания води до едно спекулативно покачване на цените, но това ще има краткосрочен ефект.

Пазарът обаче следва своята логика и отклоненията вследствие на спекулации, които са се забелязвали в минали периоди, са били за твърде кратко време и сега това няма да се отрази съществено на пазара, смята той.

С увеличението на цената на тока най-малкият бизнес е поставен отново в ъгъла "на колене", заяви председателят на Асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов.

Според него верижната реакция от поскъпването на тока ще удари изключително силно малките в икономиката и затова той не се съгласи с позицията, че увеличаването на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на цените на продуктите.

Това е една дълга верига, която в един момент ще повиши цените. Изненадвам се от популистките изказвания на висшите държавници, които твърдяха, че всяка една баба в малко населено място трябва да се радва, че 0,11% ѝ се намалява токът, а в същото време ще трябва да си купува хляб по 1,20 лева. За мен това е нереалистично и положението ще бъде тежко, заяви Стоянов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.