Наемите вървят нагоре, търсят се добри жилища

Експерт: Интерес за покупка има към планинските имоти
Обновена: 28 авг 2015 12:21 | 28 авг 2015 12:17, Анисия Иванова
52
Наемите вървят нагоре, търсят се добри жилища
Снимка: архив Булфото

Цените на наемите вървят нагоре, докато цените на продажбите са по-стабилни, покачването при тях е с по-бавни темпове. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net. В момента е периодът на наемите, който продължава до октомври месец, каза още тя.

Като цяло продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство.  "За съжаление по-малко са предложенията, които отговарят на тези критерии", обясни експертът.

Наемите поскъпват заради голямото търсене и затова, че няма предлагане на качествени имоти. Появяват се платежоспособни клиенти, които имат добра работа, които търсят качествен имот - с локация, с нови мебели, в добро състояние, по възможност с паркинг, да е ново строителство. Тези предложения обаче са малко, обясни Стойчева.

По думите й пазарът на наемите е доста по-специфичен от този на продажбите. В периода на криза се появиха доста фирми, които навлязоха в този сегмент. Това е един вид "бързооборотна стока“ и не всички са коректни посредници, предупреди Стойчева. Затова трябва да се внимава, за да не се попадне и на подвеждащи обяви.

Нейният съвет е търсещите да се обърнат към утвърдена агенция с авторитет в бранша. "Когато човек вече е търсил имот, той има поглед върху фирмите", каза Стойчева. В imoti.net има екип, който се занимава с достоверността на обявите. Но и този, който публикува обява в сайта, носи отговорност за съдържанието и за истиността на фактите.

От друга страна, когато наемодателите започнат да сключват договори с агенциите, те си гарантират, че техните обяви няма да се предлагат от такива, които биха злоупотребили с информацията. „Когато няма договор, цената на продажбата или наема пада“, обясни Стойчева.

Другата тенденция е, че има плавно покачване при цените за продажба на качествените имоти. Но и тук интересът е към добрите имоти, ново строителство.

При ваканционните имоти особеното е, че планинските имоти в момента представляват по-голям интерес. Те се търсят и поради факта, че там цените доста паднаха. В Банско в момента би могло да се намери имот и за 350 евро  кв./м. По черноморските ни курорти има повече предложения и по-малко търсене, обощи Стойчева.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това за планинските имоти е ала бала. Търсят се имоти които могат да се отдават под наем.Например помещение за търговска дейност с добро местоположение или ако местоположението е на пъпа на града, търговската улица.Такъв имот винаги се търси, планински имот каква доходност може да има гарантирана ?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не става , искат три наема предплата ако не дават пленя или обор под наем.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И отново Де жа вю! Всяка година в края на лятото - наемите растът, търсенето на нови имоти е на пика си... Уф, стига де! Смятате ли, че всички страдаме от деменция??? То верно, че ви се плаща за това, но пък ние искаме да четем коректни новини. Хайде някакси да съчетаем приятното с коректното.
33
0
 
5
 
! Отговори
Отракана кака преди 8 години
Бат Минко, в собствено жилище ли живее или е под наем?
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В новото строителство разбираш на кой етаж какво се готви и кои са пушачи. Защото комините и отдушниците са направени от тънкана по тънкана.
31
0
 
22
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Отдавна търся кофти жилище на висока цена и не мога да намеря.
30
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 8 години
Всъщност малко ще коригирам предния си пост. Написах "ако са умни ще купят". То и да си умен ако нямаш наличните пари не е задължително да си купиш. Просто във връзка с намаляването на качествения мат'рЯл на наемателите, умните просто се изнасят и надали и ще купят. Тук цените особено в провинцията няма никаква логика да се вдигат. Наистина ако застанеш с някой жил. комплекс в провинцията вечер, те среща обща тъмнина с рядко светещи прозорци.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предпочитам да си купя нещо по-старо и стабилно и да си го ремонтирам както искам, отколкото "ново".
28
1
 
26
 
! Отговори
Св преди 8 години
Най - смешни са ми съветите, как човек с пари, дори и да няма жилищни нужди, трябвало да си купи "инвестиционен" имот, щото видиш ли лихвите в банките падали. Освен за жилищни нужди не виждам колко може оттук нататък да се изкара от тези "инвестиционни имоти". Качеството на наемателите пада с месеци,не с години. Ако са умни ще купят, остават бедни,прости и некоректни. Стоят зимата и правят накрая "бомба" и малкото наеми, които са платили не стигат да им покриеш разрушенията и сметките след тях.
27
3
 
16
 
! Отговори
До 26 Олбън Филипс преди 8 години
В голяма грешка си! Колкото и да расте производителността на труда, доходите няма да мръднат. Второ, понеже има евтин човешки труд, производителността на труда няма да расте. Защо му е на мутрата бизнесмен високопроизводителна машина, щом може да наеме един куп хора, които на ръка ще свършат същата работа и ще му е по-евтино?! Схващаш ли?
26
1
 
7
 
! Отговори
Рентиер преди 8 години
До 20Като не ти харесва да плащаш разходите на хазаина, просто се изнасяш. В случая ти си в по- изгодно положение. Оферти за наеми има колкото искаш.
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В квартала гледам няколко блокчета от новото строителство вече имат нужда от нова изолация
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Интерес за покупка има към планинските имоти" понеже не е дистатъчно да се заробиш с един заем, по-добре вземи и втори, тамън и децата да имат нещо за робуване
23
8
 
35
 
! Отговори
Миленчо преди 8 години
Абе, търсело се ново строителство... Хората бягат като дявол от тамян от новото строителство. Познавам точно нула човека, които са търсели "ново". Всички познати, които са били на квартира "ново строителство" са изкарали там точно докато си намерят нещо читаво. Не е нормално да чуваш съседите отгоре, отдолу и отстрани как си пускат микровълноавта, чешмата, как си режат салатата за ракията... още малко и мислите ще им се чуят през стените. Пък читавите са с наем по-голям от вноска за ново жилище
22
1
 
19
 
! Отговори
Олбън Филипс преди 8 години
Накратко :наемите ще растат, когато доходите растат; доходите ще растат, когато производителнистта на труда расте, а когато това се случи ще нарастнат печалбите на фирмите, които задължително трябва всички да декларират като платят съответните данъци, което ще увеличи БВП...Тази година БВП я мине 1%, я не, което я намали безработицата с 1%, я не т.е я 34 000 си намерят работа я не...я се съживи потреблението и спестяванията паднат я не...иначе наемите растат само в нечие въображение...
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените вървели нагоре и имало пик сега до октомври и двете пъни глупости.Може ли да лъжете и манипулирате така
20
3
 
19
 
! Отговори
Имотна мафия преди 8 години
Цените падат надолу , търсят се лоши жилища.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да има интерес към планинските имоти предимно от англичани
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак лъжи и заблуди,ама глупаците са на изчезване :)
17
2
 
36
 
! Отговори
РФ преди 8 години
Пънат се брокерите с ей такива мантри да накарат отново хората да си посегнат към спестяванията и да им напълнят гушите като през 2004-2006, ама ще ходят гладни още дълго време. Балъците, дето купуваха панелки по 50 м2 в крайните квартали на София за 55-60 хил.евро измряха, а тия дето не са ви псуват като се редят на опашките в банките. Вместо да се покрият за следващите поне 20 г. сега брокерите пак са изпълзели и лъжат нагло.