Ще разшири ли ОПЕК пазарния си дял?

Чака се намаляване добивите на петрол и скок на потреблението
Обновена: 28 авг 2015 16:03 | 28 авг 2015 15:34, Анисия Иванова
2
Ще разшири ли ОПЕК пазарния си дял?
Снимка: Bulgaria On Air

Ангажиментът на ОПЕК да защити пазарния си дял може и да изглежда рисково начинание предвид най-ниските цени на петрола от 6 години насам, но нещата могат да се променят следващата година.

Предлагането от страни извън картела се очаква да намалее с 200 000 барела на ден през 2016 г. и то за първи път от 8 години насам, сочат изчисления на Международната агенция по енергетика, цитирани от Блумбърг.

През ноември миналата година ОПЕК се разграничи от традицонната си политика да синхронизира предлагането с текущите цени и сигнализира, че има намерение да защитава позициите си на пазара дори при по-ниски приходи.

От ноември насам цените на черното злато поевтиняха над 40%. Миналата година пазарният дял на ОПЕК се сви до най-ниското ниво от десетилетия насам заради скока при добива на американски шистов газ.

В същото време потреблението вероятно ще нарасне с 1,4 млн. барела на ден.

С очакваното напускане на по-малки и слаби играчи от пазара заради ниските цени, това значи, че ОПЕК и най-вече Саудитска Арабия, могат да се възползват от възможността да разширят пазарния си дял следващата година.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Саудитците ще са пълни будали,ако сега не започнат да изкупуват фалиращите или намиращите се пред фалит шистови компании,заедно с концесиите,естествено.Тези компании са с големи дългове,които трудно обслужват при тая цена.Иначе същото ще направят големите американски петролни компании.Както се случи с банките през 2008-а.Тогава почти всички малки и средни банки бяха погълнати от големите и пазара стана тотално монополизиран от няколко банки.Всъщност може и това да е целта-елиминиране на малките
1
1
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
А какво правим с Иран? Те няма да произвеждат ли? Та нали сега се отскубнаха от ембаргото и на тази огромна държава и трябват пари. Защо се подминава темата Иран? Моля за корекция и свестен анализ на тази петролна държава.

Спонсорирани публикации