Сривът в китайската икономика - без преки щети за нас

Трябва да търсим начини да се възползваме, смята Хампарцумян
28 авг 2015 10:27,
31
Сривът в китайската икономика - без преки щети за нас
Снимка: Булфото, архив

България не би трябвало да изпитва преки щети от свиването на китайската икономика, а ако сме достатъчно разумни – всяка криза е и възможност. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ. Според него трябва да се реформираме така, че да се възползваме от променящата се среда.

Той не очаква изтегляне на капитали от страната. „Мотивацията на някой от Азия да дойде тук, в България, не би трябвало да се промени от това, какво се случва в Китай”, заяви Хампарцумян.

Според него страната ни няма да бъде пряко засегната и от срива на световните фондови пазари от началото на седмицата, а ниската цена на суровините подпомага развитието на икономиката ни.

"От друга страна, случилото се показа, че самият Китай навлиза в друга фаза – от изключително бързо и бурно развитие, вече минава към една по-спокойна фаза”, допълни Хампарцумян. За икономиката на Европа това може да доведе както до забавяне, така и до ускоряване на икономиката, смята той.

"При всички случаи по-евтиното евро ще накара света да потребява повече европейски стоки", каза още банкерът.

Финансисът направи и коментар относно готвените промени в закона, ограничаващ участието на офшорки в българската икономика. "Сам по себе си офшорният бизнес не е мръсна дума", каза той и допълни, че от една страна регистрацията в по-либерални режими цели "данъчна оптимизация", а от друга - това е защита от политически риск.

Третата причина за регистрация на фирма на "някой слънчев остров" е нежеланието на собствениците да се знаят имената им по една или друга причина, каза Хампарцумян. "Това могат да бъдат бизнесмени или действащи политици", допълни още той.

Банкерът очаква банките у нас да отговорят на критериите на стрес тестовете, готвени за следващата година. Препоръката направи Европейския съюз след сътресенията в банковата система през миналите месеци. Проверката ще бъде направена от фирма, която тепърва предстои да бъде избрана, допълни още Хампарцумян.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
hahaha преди 8 години
kakvi shteti za edna falirala darjava takiva kato vas q unishtojiha edna shaika prestapnici i zaplati po 100,000 hiliadi leva i dalavaveri za miliardi otkradnati.ai kaji che e laja .26 god vazhod na mafiata
15
0
 
4
 
! Отговори
от Анонимен преди 8 години
До АнонименТова вече се изтърка.
14
1
 
3
 
! Отговори
киркор преди 8 години
До харпунянЕ по голяма глупост не можа ли да измислиш?!
13
2
 
4
 
! Отговори
ЯЯЯЯЯ преди 8 години
МАРЦИПАН...
12
2
 
7
 
! Отговори
ао преди 8 години
как да има ефект ,като нямаме икономика
11
1
 
8
 
! Отговори
роб преди 8 години
Да, да, това е повторение на кризата от преди 7-8 години. Сега стотици хиляди хора ще останат без работа, а на останалите ще им бъдат намалени заплатите с поне 30-40%. Треперете, РОБотници, треперете.
10
2
 
11
 
! Отговори
харпунян преди 8 години
ако търсите най-големия виновник за положениито в държавата ...е го на!Този мръсен ЦК-апаратчик е срам за България
9
5
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
В Китай се е сринала борсата,не икономиката!Не е едно и също!Макар че за банкерите и борсовите играчи-тия дето правят пари от нищото,без да произвеждат никакъв реален продукт е така.Няма да има масово бягство от Китай!Защото никъде другаде няма тоя потенциал.А да се говори,че в Европа ще се засили производството е смешно!Кой европеец ще работи за китайска заплата,а имигрантите са от такива държави,дето не си падат по работата-*** и араби???
8
2
 
8
 
! Отговори
ивко преди 8 години
този да върне всичко, което е заграбил иначе.........
7
1
 
13
 
! Отговори
R7 преди 8 години
Китайците не ги мислетете са работливи и стриктни!Ние сме мързеливи и крадливи.Каква голяма разлика:)
6
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 8 години
До Анонимен 11:Така ли? Свърши значи, китайската криза? Сигурен ли си?
5
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 8 години
Какви са тези глупости? Какво разбира този инженер-химик от икономиката на Китай, та и от инвестиционните намерения на азиатците спрямо България? Виж, за офшорните зони го питайте, този "финансист", там му е на него силата - в прането на парички. А иначе, те и преди да се спука балонът им, китайците не плащаха по изпълняваните под тяхна шапка обекти в България - "инвестициите" им, отделно, че и нашите ***, които боравят със заемите от ЕВБР и СБ, ги затрудняват допълнително.
4
3
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Да, близо сме до дъното, но ако приемем дъното за кота "0", то ние сме на кота "-100".
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме независими! Нищо не зависи от нас. Когато си близо до дъното си най-стабилен.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви сътресения не могат да ни поклатят в България. Просто ние си нямаме икономика .
1
1
 
9
 
! Отговори
ни съ знай преди 8 години
Ако икономика се сриваше толкова лесно, Хампарцумян можеше да бъде най-много някакъв квартален златар!