Водят ли ниските цени на петрола нова рецесия?

Със спада им има и губещи, и победители
29
Водят ли ниските цени на петрола нова рецесия?
Снимка: архив, БулФото

Ако цените на петрола продължат с драматичния си спад, в крайна сметка въпросът се свежда до това кой ще е сред победителите и кой - сред губещите. Могат ли потъващите цени на петрола да посеят семената на следващата рецесия, пита още Гари Шилинг, президент на консултантската компания A. Gary Shilling & Co, за BloombergView.

Страните вносителки на петрол са очевидните победители от понижаващите се цени на суровия петрол. Сред тях е и САЩ, където въпреки скока на вътрешното производство вносът все още формира почти 50% от потреблението на петрол. Нетните страни вносителки от Западна Европа и Азия също ще спечелят от спада на цените. Индия и Египет, които субсидират вътрешното потребление на енергия, със сигурност ще се облагодетелстват. Това обаче ще бъде отчасти в резултат на ценообразуването на петрола в долари и обезценяването на валутите на тези страни спрямо зелената валута.

Неочакваните ползи за американските потребители са значителни с понижението на средните цени на горивата с 24% до 2,47 долара за галон от 3,77 долара през юни 2014 г. Без съмнение цените ще спаднат още повече, когато активният летен сезон на шофиране приключи след Деня на труда.

Повечето анализатори вярват, че потребителите ще вложат другаде парите си и така ще насърчат икономиката. Но почти всички спестявания от по-ниските цени досега са били използвани за преустройство на жилища и намаляване на задълженията. Потребителите са склонни да увеличават спестяванията си в трудни времена. Те направиха това по време на шестгодишното си възстановяване, дори когато реалните заплати и средните доходи на домакинствата оставаха без промяна.

По-ниските цени на петрола обаче може да дойдат с един недостатък. Докато те си проправят път през системата, може да бъдат последвани от дефлация. Десет от 34-те най-големи икономики в света вече отчитат годишен спад на потребителските си цени. Рискът е, че може да последват дефлационни очаквания, които да стимулират потребителите да отказват покупки в очакване на още по-ниски цени.

Ако това се случи, ще се натрупат неизползван капацитет и запаси, което ще накара цените да се понижат още повече. Когато подозренията на купувачите се потвърдят, те ще отложат отново покупките си, създавайки порочен низходящ кръг. Резултатът е малък, а може би и никакъв икономически растеж, както се случва в склонната към дефлация Япония през последните две десетилетия.

Губещите от понижаващите се цени на петрола очевидно включват производителите и петролните компании, особено тези със силен ливъридж. Американските шистови компании поемат голям удар и все пак упорито отказват да излязат от бизнеса. Една от причините за това е, че сондажните разходи също намаляват. Друга е, че цените на петрола все още са над пределните разходи на фракинг компаниите, което насърчава повишаването на производството им, за да компенсират по-малките приходи.

Служителите в американската индустрия за добив на петрол и природен газ формират само около 0,14% от общия размер на всички ведомости за заплати, но през юли те са получили средно около 41 долара на час – два пъти повече от това, което останалите американски служители получават. От края на миналата година работните места в сектора са намалели само с 4%, а седмичното заплащане – само с 3%.

Допълнителен спад на цените на петрола ще увеличи трудностите на африканските износителки Гана, Ангола и Нигерия. Износът на петрол допринася за 70% от бюджета на Нигерия. Същото се отнася и за икономиката на Венецуела, където боливарът се срина от 103 за долар през ноември до 701 за долар на черния пазар. (Официалният курс остава на нереалните 6,29 боливара за долар.)

Продължението на материала за петрола четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: петрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената в България е по-ниска от ЕС и много превозвачи пълнят резервоари в България. Друг е проблема че политиката на НАП и държавата е на печалба от по-висока цена и повече коли и по-малко влакове.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колега, няма голямо значение, и в двата случая ще трябва да борят корупция. Пък това хич не им се иска. А Лукойл, горките, толкова малко ни цакат, че никога нямат печалба. За полза роду работят завалийките, най- голямата благотворителна организация в България. Да се чудиш к'во не им харесват хората!
18
1
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Приятел, ти не схвана ли най сетне, че акцизът е твърда сума върху литър гориво и не се влияе от цената на продукта. ДДС-то да, но не и акцизът. А колегата по-долу, който обяснява, че съвсем малко ни цакали Лукойл, а главното било държавата - нека обясни защо преди акциз и данък горивата ни са най-скъпите в Европа.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега АКО паднат реално цените, агенция Митници ще събира по- малко акциз. Следователно, ще трябва РЕАЛНО да борят контрабанда, за да изпълнят бюджета. Следователно, ще има засегнати партийни касички. Следователно, я по- добре да си стоят цените високи, че идат избори и не е добре за микроикономическата рамка на едни партии. Я, те пък били във властта?!
16
2
 
7
 
! Отговори
Истината за непроуме преди 8 години
Цените на горивата у нас са високи главно заради АКЦИЗА който е около 50% ! Другата причина е, че ДДС не се надчислява на изкупната цена, ами на цената, която става след акциза, което е ИЗМАМА.че лукойл и те си слагат отгоре слагат си, но става въпрос за 10,20 ст докато акциза и ДДСто е главаното дъво. За да си позволява лукойл тези злоупотреби някой им позволява и това са власимащите сега сигурно са се скарали, защото бойко е поисксл да му отчита повече и за това е този панаир
15
0
 
25
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
от 9 петролни кладенеца вода Че ни извадат, за да ни обяснят колоко е зле да ни продават евтино бензина!
14
0
 
16
 
! Отговори
петролен картел НАП преди 8 години
По-евтин бензин означава по-малко данъци за НАП и ще трябва да се съкращава администрация и заплати на кметове, министри и депутати, защото учители, МВР, военни и лекари вече бяха съкратени.
13
5
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Вземете си лекарствата. Здравословното ви състояние е критично.
12
1
 
3
 
! Отговори
koko e tapak преди 8 години
Koko e *** , ***
11
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще е губеща. Путин точно с петро-долари финансира войната в Украйна.
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом по върховете взимат хиляди и милиони месечна заплата значи не са губещи...Остава открит въпроса: Кога ще падне цената за бедния български потребител бе петролни чакали?
9
21
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ГУБЕЩАТА Е - великая российская федерация
8
13
 
9
 
! Отговори
коко преди 8 години
Имаааа един голям губещ -голямата бензиностанция.А Венецуелския *** Мадуро скоро ще спре вноса на тоалетна хартия-при скороста с която му се обезценява валутата.
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага платени "специалисти" направиха извода, че има губещи?!? Кой губи бе мошеници? Богатият никога ме губи! Ако в печелил по 10 милиона сега ще печели по 9.5 милиона. Златев ли губи или Рапона??? Смях до сълзи. Какво ни правите на ***!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понижението на цените САМО МОЖЕ ДА НИ РАДВА!Да поемем малко въздух, онези с ушанките ни режат главите с цените,не без активното участие на продажните ни управляващи!
5
2
 
15
 
! Отговори
do 2 преди 8 години
САЩ изнасят отскоро, тъй като те са и един 2-рия най-голям потребител на петрол. Но не виждам как може да доведе до рецесия, след като това намаля разходите за доставки, както и всички производни от петрола, което пък би трябвало да доведе до спад на цените и по-високо потребление.
4
0
 
17
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
НЯМА РАДОСТ ЗА БЕДНИЯ В БЪЛГАРИЯ!!!
3
0
 
21
 
! Отговори
бивш-ром преди 8 години
у кауфлана всичко поскъпна та не знам,също и на пазара...
2
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой написа тази глупост, САЩ изнася петрол а не е вносител!
1
9
 
5
 
! Отговори
2.9.2015 преди 8 години
В Рила се намира най-голямото находище на злато в света...

Спонсорирани публикации