Пшеницата поевтинява, хлябът – по-скъп

Причината за поскъпването била скока на тока
Обновена: 3 сеп 2015 10:04 | 3 сеп 2015 10:00,
32
Пшеницата поевтинява, хлябът – по-скъп
Снимка: архив, Reuters

Вместо хлябът да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, всъщност до нова година е по-вероятно да поскъпне, твърди вестник Стандарт.

Една от причините, които посочват хлебопроизводителите е повишаването на таксата ''социална отговорност'' в цената на тока. Друга причина е пък очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.

Тошко Няголов, председател на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич заяви, че преди дни от варненска мелница, която е основен снабдител на всички производители в района са предупредили, че е възможно да поскъпне брашното, заради по-високата цена на тока от 1 август.

''Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца'', допълва той.

В момента търговията не върви, производители искат цена от 320-330 лв. за тон, но няма търсене. Търговци коментират, че спадът в цената на зърното от времето на жътвата е не повече от 30 лв. на тон. Допълват обаче, че търговията ще се раздвижи около средата на септември, когато ще започне износа.

Земеделци от Добричко обаче са категорични, че 300 лв. за тон пшеница е ниска цена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HLIABA NE SE PRAVI OT PSHENIZA.SELIANDURITE KAZVAT CE 300 LV.TON BILA MALK.PROIZVODSTVENATA ZENA NA EDIN TO PSHENIZA E 50 LV.LAGAT I KRADAT ZARNARITE--VSICKI TRIABVA DA BADAT ARESTUVANI I IZBITI BEZ SAD I PRISADA.
13
0
 
0
 
! Отговори
zimzelen преди 8 години
ne sastestvuva takava persona Niagolov :))))))a maimuni ima mnogo za lovene v Dobrudja i Trakia :))))))
12
0
 
1
 
! Отговори
1kg rajen samun преди 8 години
pokriva na hlebozavoda s solarni paneli i perki za gratis Vetrino :))))
11
0
 
1
 
! Отговори
ispanska muha преди 8 години
ste kupim i ostanaloto bg jito za bez pari :))))) - taman sega po sveta sa moderni bez gluten biskvitki, bez gluten hlebni soletki....ihuuuuuu
10
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Лесна работа- спирам да купувам хляб. Ще ям кюфтета и пържоли. Те вече са на една цена почти.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, на пенсионерите няма да им остават пари за свещи бре? И за тея пари ли полакомяхте бре?
8
3
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Като не са ви ясни нещата и не ги разбирате какво изобщо коментирате? Отворете си един хлебозавод и разбийте пазара с конкурентни цени, само че тогава вероятно ще осъзнаете, че нещата изобщо не са толкова елементарни, колкото си мислите. В себестойността на хляба влизат много компоненти, а маржът горе-долу се запазва един и същ. Когато себестойността се вдигне, е нормално и крайната цена да се повиши, иначе трябва да си режат маржа, а в крайна сметка бизнес се прави за да се печели!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да го вдигат, седмично купувам максимум 1 хляб и то малък, другото от домашна хлебопекарна. Не искам да съм в тежест и да работят на загуба заради мен. Затова не купувам.
6
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
продаваха сладък хляб за козунак по 3-50 лв бр пълнозърнест хляб във фантастико300 гр 99 ст колко още ще го увеличавате
5
2
 
2
 
! Отговори
G преди 8 години
ДПС да се намесят и нещата ще се оправят.Симид пак ще е евтин и така ще източват държават.Да ми го вдигнат с една тутурутка.
4
1
 
15
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Като ви е скъп тока инвестирайте в слънчеви енергийни панели, слънчеви панели за топла вода, минете на газ.После пак ми говорете, че има свободна пазарна икономика и конкуренция в България. Има, ама трънки!
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не е заради тока е заради нафтата.Ако не е нафтата е глутена.С тия три причини могат да ви въртят сто години.Идете до магазина и си вземете една хлебопекарна за 120-150 лева.Ако сте по голямо семейство или ядете повече хляб за 6 месеца ще я избиете.Хляба става супер,пък и може да му сложите не само семки и разни мюсли ами и круши ако искате.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо по-ценно от хляба. И 3 лева да стане - пак ще купуваме. Дерзайте, дигайте цената..Народа пак ще оцелее, ама вие ... ???
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спирайте хляба и без това е вреден

Спонсорирани публикации