Бизнесът ще участва в ценообразуването на тока

Ще има прозрачност в енергетиката, зарече се Томислав Дончев
Обновена: 16 сеп 2015 12:12 | 16 сеп 2015 11:52, Веселина Йорданова
5
Бизнесът ще участва в ценообразуването на тока
Снимка: Архив Reuters

Бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената на тока. За това са се разбрали работодатели и управляващи на среща при премиера Бойко Борисов.

"Усилията ни са свързани с повече прозрачност в енергетиката", разясни след нея вицепремиерът Томислав Дончев.

Едно от решенията, взети на срещата, е работодателите да участват със свои представители в бордовете на държавните дружества. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев така ще се постигне по-добър контрол върху разходите им.

По думите на Добрев друго важно решение е да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК.

Бизнесът е категоричен, че цената на тока може да се намали незабавно. Васил Велев от АИКБ заяви, че към 1 ноември за това ще има много повече възможности. Работодателите продължават да настояват за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. Това обаче не е обсъждано в парламента, уточни Делян Добрев.

На срещата е коментиран публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени, както и мораториум за нови преференции при производството на ток.

Обсъждани са и законови промени, според които ако има констатирани нарушения на производител, който ползва преференции, те да се отнемат.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо всичко се усложнява?Просто поставят държавните, но и частните дружества в енергетиката като поднадзорни лица по смисъла на глава шеста а от ЗППЦК. Едва в такъв режим има смисъл от участие на хора от енергопотребителите в съответния нс или сд. Но пак опираме до авторитет и доверие - иначе и КТБ беше публична компания, нали?Но това са решения с дългосрочен ефект - как ще разтоварят сега цената на тока за индустрията - липсва яснота ...
2
1
 
6
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
1
 
7
 
! Отговори
versaux преди 8 години
Ново 20 ! ! ! "Бизнесът ще участва в ценообразуването на тока". Вие не четете ли законите и наредбите, които трябва да спазвате ??? В един закон ясно е написано "Цената на електроенергията се определя от КЕВР" !!! Остава да ме питате в кой закон.

Спонсорирани публикации