Бизнесът даде на прокуратурата три сигнала за нарушения в енергетиката

Нередности имало при фотоволтаичните централи, американските ТЕЦ-ове и при решение на КЕВР
30 сеп 2015 20:26,
0
Бизнесът даде на прокуратурата три сигнала за нарушения в енергетиката
Снимка: Ройтерс

Три са сигналите за нарушения, които представиха днес четирите национално представени работодателски организации (БКС, БТТП, АИКБ и КРИБ) пред главния прокурор. Те са свързани с фотоволтаичните централи, т. нар. американски ТЕЦ-ове и за нарушения, извършени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават от работодателските организации.

От бизнеса не уточняват какъв е източникът на техните сигнали. По отношение на фотоволтаичните централи те уведомяват прокуратурата за нарушения, свързани с работата на съоръженията през нощта и за изкупуване на електрическата енергия от централи, които още не са били въведени в експлоатация.  

Работодателите повдигат и въпроса за собствеността на дружествата, които управляват такива централи, и изразяват своите опасения, че може да има конфликт на интереси при вземането на решения за сектора от различни институции.

Липсва прозрачност относно собствеността на проектните компании и при сключването на договорите за AES Гълъбово и КонтурГлобал, посочват още четирите работодателски организации. В своя сигнал до прокуратурата те са посочили, че сключените сделки са неизгодни за държавните енергийни дружества, което води до задължително изкупуване на електрическа енергия. Това е в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС, допълват още представителите на бизнеса.

„Предвид обстоятелството, че първоначалните инвеститори са американски компании, които са подчинени на американското законодателство, национално представените работодателски организации предлагат на прокуратурата да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики“, се казва още в становището на четирите организации, разпратено до медиите.

Що се отнася до нарушенията на КЕВР, в становището са представени опасенията от подмяна на решение на регулатора, касаещо нетното специфично производство на електроенергията от фотоволтаичните централи, с което се облагодетелстват тези централи.

Още икономически новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари