Депутатите приеха плавното поскъпване на цигарите

Драстично скача акцизът върху горивата за отопление
22
Депутатите приеха плавното поскъпване на цигарите
Снимка: Impact Press Group, архив

Драстично увеличение на акциза върху енергийните продукти, ползвани като горива за отопление, минимално поскъпване на най-евтините цигари и по-сериозно на скъпите марки, ограничения за носенето на свити с насипен тютюн цигари, както и затягането на контрола върху извеждането на бандеролни стоки от данъчните складове и транспортирането им до други складове. Това предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от правителството.

Още по темата

Предвижда се от следващата година да започне плавното поскъпване на цигарите заради промяна в структурата на акциза на тютюневите изделия, като е заложено натискът да е най-слаб за ниския клас цигари, които са сред най-купуваните.

Специфичният акциз ще бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса, като едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за ЕС до 2018 г.

Така за догодина се предвижда пропорционалният акциз да стане 38% от продажната цена, през 2017 г. да е 40% и 42 на сто през 2018 г.

Очакваният ефект за бюджета от вдигнатия акциз на цигарите в следващите три години ще е 119 322 783 лв. при допускания за запазване на нивата на потребление на цигари по отделните видове ценови категории.

При ръчно свитите цигари се налага ограничение за пренасянето им, като се забранява държането на повече от 40 къса такива цигари.

Вдига се акцизът за газьола за отопление от сегашните 50 лв. на 645 лв. за 1000 литра. 13 пъти ще скочи и ставката за керосина. За тежките горива и за енергийните продукти, използвани за отопление, скокът е от сегашните 50 на 400 лв. за 1000 литра. За използването на втечнен нефтен газ (LPG) за отопление, който към настоящия момент не се облага, вече ще се плаща по 340 лв. за 1000 литра.

Извеждането на акцизни стоки, облепени с бандерол, от данъчен склад и транспортирането им до друг данъчен склад на същия лицензиран складодържател, вече ще се извършва само след получено разрешение от директора на Агенция "Митници“.

Товаренето и извеждането на бандеролната стока ще става в присъствието на митническите органи, които ще поставят технически устройства за осъществяването на контрол при движението на съответните стоки.

Митничари ще съпровождат и превоза до другия данъчен склад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARINO GLASUVAI ZA GERB--CESTITI NOVI AKZIZI I NOVI ZENI.
15
0
 
1
 
! Отговори
дон базилио преди 8 години
Когато някой не знае какво да прави,а много иска да прави нещо,обикновено прави глупости!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Контрабандата много намаля и трябва да се увеличи чрез поскъпване.
13
0
 
2
 
! Отговори
Пижо Пендов преди 8 години
За енти път ще извадя лулата-и пуши и топли и вече ще да и запсува и ...и...
12
0
 
4
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до zeusНали щеше да пратиш Искра на Марс?! Сега дебелата ще изреже и останалата гора в северозапада.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12Герберска ***, дигат акциза и на пропан-бутана (втечнен газ) какво по екологично от това?
10
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Развесели ме, аз така като теб съм спирал цигарите 100- на пъти! Като не пушиш 3-4 години тогава се хвали! Спрял цигарите с половин лепенка, това е бисера на деня!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименс какво да се отопляват ората ясно искат да ги насочат към електроенергия-------------------Много ясно, с тия нафтови горелки и котлета на дърва, ще изтровите населението по селата. Според мене акциза на дървата трябва да се вдигне тройно, а дърварите с джуганите да се разстрелват като вреден дивеч.
8
0
 
15
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Гордея се ! Най сетне България въври напред ! Пак ще гласувам за Герб ...от тях може да видим чудеса .....скоро може и името на България да променят !
7
9
 
6
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 8 години
Интереса на Делян Пеевски (и всички останали производители на цигари) защитава простия български народ. Пушат като комини, цигара от цигара и надигат страшен вой някой като им попречи да го правят. - 20 лева да станат цигарите се надявам, да стоят гладни за да могат да пушат. То бива простотия ама тва на нищо не прилича.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия докато не изтребят населението, няма да се спрат.Не стига, че пенсионерите не могат да си купуват лекарствата, а и зимата да стоят на студено...
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз спрях цигарите в сряда тази седмица. Вече е 3-ти ден и доста по-рядко се сещам за тях. Има начин. 1-ия ден си сложих никотинова лепенка ( може и с хапче ), втория ден мислих за 1/2 лепенка, но стиснах зъби и не си сложих въобще.Как се спират цигарите? Лесно, когато колегите и роднини почнат да *** покрай теб.Едни от рак на белия дроб, други от инсулт. Ракът на белия дроб протича много бързо и обикновено за по-малко от седмица човек си отива.Дишайте дълбоко въздух, когато ви се допуши!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1 - има едни ТЕЦ-ове, които са купени и те трябва да работят и държавата ( ние ) да им плащаме и да им дишаме пушеците...
3
0
 
28
 
! Отговори
маке преди 8 години
ега вино да не пийнат и гола жена да не видат докат са живи
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберска простотия - ще облагат продукти за отопление?! А с какво да се отопляват ората ясно искат да ги насочат към електроенергия.
1
2
 
31
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Правителството и парламента са пълни ***. Преди няколко дена тръгнаха да искат забрана на твърдите горива за отопление и да слагат филтри в комините, днес слагат акциз на най-екологичното гориво за топлене, а именно LPG. Последно екология ли гоним или пълним дупка в бюджета?

Спонсорирани публикации