Мрачна прогноза: Туристите догодина ще са още по-малко

Около 150 милиона евро загуби отчетоха туроператори през летния сезон
Обновена: 3 окт 2015 22:51 | 3 окт 2015 20:17, Камелия Цветанова
305
Мрачна прогноза: Туристите догодина ще са още по-малко
Снимка: Булфото, архив

Около 150 милиона евро загуби и 10% спад в броя на туристите по морето. Такива са първите резултати от летния сезон по данни на туристическия бранш. Най-драстично са намалели украинските и руските туристи, по-малко са и германците, почивали в нашите курорти, съобщи Нова телевизия.

Още по темата
Въпреки спешните мерки на хотелиери и туроператори, сметките показват, че това лято стотици хиляди туристи са похарчили парите си другаде, а не у нас.

Около 200 000 по-малко руснаци са почивали в нашите морски курорти тази година.

Немските са с около 5% по-малко. Пътниците на Летище Бургас са намалели повече от тези на варненската аерогара. На двете летища кацат около 3 милиона посетители. При спад от 10% това са 300 000 души.

Други причини за спада са проблеми с инфраструктурата, скъпите услуги по плажовете и неквалифициран персонал.

За да избегне още по-голям отлив на почиващи, бизнесът заложи на промоции и оферти в последната минута. В противен случай загубите щяха да са още по-драстични, твърдят от бранша.

Хотелиерите и туроператорите прогнозират, че тенденцията за спад на туристи може да се повтори и догодина, но се надяват, че проблемите в Европа ще бъдат решени и руските и украинските туристи ще се завърнат у нас. За това обаче, освен хубаво време и топло море, и туристическият бранш ще трябва да положи още усилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: морелетен сезонзагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даже не трябва да има никакви туристи по черноморието.Направиха един милион хотели,като чели цял свят ще идва само тука да почива.Навсичко отгоре ни работят със сметки таксиментражии,сервитиори,хотелиери.Рекети на плажа.Нискоквалифициран персонал.Чалга навсякъде.Мърсотия и грубианщина.Крадци и измамници,навсякъде.
194
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
да оставя панела в люлин и да отида в друг панел на морето и да си платя затова никога
193
0
 
1
 
! Отговори
Бръм преди 8 години
В края на всеки сезон другият сезон много тежък, в началото на новият сезон много туристи, ръст, повече пари...... и така всяка година ...ходи ги разбери....
192
0
 
1
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Анонимен257Аз пък отидох на Марс и наистина си починах.Даже олекнах с няколко килограма.Един от групата викаше"да дойде Бойко да види какъв "сух режим" е тука".На Земята няма да стъпя повече.
191
0
 
2
 
! Отговори
ник преди 8 години
Хора, защо сменяте номерата на коментиращите? Някой може да се обиди/зарадва, без да искам. Ако не видя подобрения в сайта, се махам. Като триете коментари, поне сменяйте номерата, ще стане беля.
190
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази година ходих в Гърция за пръв път и определено пак ще отида. Както се смееше един от групата - "Да дойде Бойко да види как гърците "умират" от глад". Наистина си починах. А на родното л@*ном0рие дори щеше да ми излезе по-скъпо (без да включваме "екстрите" у нас). Тук те гледат като самоходна касичка с изражение "Дай бе, бате". Не става. Като се научите да се усмихвате и да вадите парите на туриста с памук, тогава ще си говорим за туризъм. Радвайте се на пияниците. Ваша заслуга са си!
189
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
По морето от 20-ина години поне , добре се потрудиха за да я докарат таз прогноза. Както добре е известно, трудиш ли се в-у нещо системно няма начин да не го постигнеш!
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите мутри изгониха и продължават да гонят хората
187
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отидете във Флорида и ще забравите за Гърция, влизаш в wall Mart и за 20 кинта пълниш хладилника, кеф ти плаж, молчета, абе демокрация
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да се подрежат крилцата на мутрите по морето. След време ще си купуваме апатаменти там за жълти стотинки.
185
1
 
8
 
! Отговори
Чочо преди 8 години
Гърция ли? Водата кристал, всяка нощ наемателите си чистят плажната ивица, а свободните зони са поне 3-пъти по-големи, пахотото ми е евро и еспресото с мляко още 2 и цял ден чадър с два шезлонга. При 5 евро сметка - плодове и 2 води минерални са бонус. Места колкото искаш, водата топла. Паркинг фрии. Вечер огромна богата двойна пица е 10-тина евро. Не е ефтино обаче е супер якото спокойствие!
184
0
 
1
 
! Отговори
xaxo преди 8 години
А на остров сардиния някой ходил ли е?В Ористано например или в Сан Теодоро много искам да Ви прочета отговорите?
183
1
 
4
 
! Отговори
не чакайте преди 8 години
Това лято в Кипър вреше от руснаци!Такова чудо не е било!Много им харесва и пак щели да идват!!
182
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Няма начин да не са по-малко, и все по-малко ще стават ако продължава този терор с чадърите и шезлонгите. А и тези бетонни блокове, ами няма да ида там да почивам. Съжалявам, но дестинацията ми вече е сменена.
181
1
 
8
 
! Отговори
Не е мрачна... преди 8 години
Не е мрачна тази прогноза, добра е, дано да може повече българи да почиват в Гърция и догодина. Може да е по-скъпо, да, но за същите условия в България май ще излезе дори повече.
180
0
 
7
 
! Отговори
ник до 250 преди 8 години
Много яко, нали?:-) Всичките тия плюсове. Тоя, като отиде в Костенец на спа за 28 лева на ден със закуска и вечеря на човек, все едно е в Риц в Монако. Да си харчи "хилката" за попчета в Кранево на плажа. До отходния канал.
179
1
 
8
 
! Отговори
до 248 преди 8 години
248 излагаш се бре ,айде 1000 плюса си сложи ,да знаеш ако удариш 1000 плюса пък ще заведа цялата рода на почивка по кафявоморието ,аз решенията си вземам като ти чета коментарите колко е ''хубаво в Бггетото'' ...верват ти всички, в Гърция няма пясък,няма море,няма небе,няма хотели а палатки ,обират ти парите ,няма храна .малеее всички вкупом към кафевоморието на бегом ,в редици по3ма
178
0
 
6
 
! Отговори
ник до 248 преди 8 години
Не си прав, хаха. Десет дни не излизат 700-800 лева. 7 дни в Гърция излизат около 2600 лева, на ултра ол инклузив. Преди сезона. Пет звезди. Махай с хилката на корта, колкото си искаш. С тая една хилка по кръчмите за 10 дена си велик. В Ханиоти бирата е 0.85 евро половинката. Но, ти си знаеш защо се изхвърляш тук, с милионите плюсове. Аз като съм в Гърция, ти ще се потиш за чужди плюсове и коментари. Аз ще си папкам рибка, и ще плувам в чисти и прозрачни води. Жив и здрав.
177
15
 
152
 
! Отговори
хаха преди 8 години
"Безплатните" чадъри в Гърция ти струват едно 700-800 лева при 10 дневна почивка.. ПОНЕ! У нас на 95% от плажовете чадъра струваше 6 лв. това лято, в Гърция 2 бири са ти 10 евро, у нас са 5 ЛЕВА. Явно наистина *** парчета ходят в Гърция и си мислят, че чадърчето им е безплатно. Хаха, абе ядох по кръчмите и платих една хилка отгоре сравнено с БГ ама чадърчето ми беше безплатно.
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
hich da niama fashagiii dolni ***....boklyciiii mrasni gadove takiva....

Спонсорирани публикации