Тази година ще пием повече италианско вино

Италия отне короната на Франция като винопроизводител №1
8 окт 2015 12:40,
12
Тази година ще пием повече италианско вино
Снимка: архив Reuters

Италия свали короната на Франция като производител на вино. И така родината на пастата и пицата се оказа най-големият производител на вино за 2015 година по данни на ЕС, съобщава "International Business Times".

Времето за тази година се е оказало доста подходящо и реколтата от грозде на средиземноморския полуостров са били доста по-обилни, спрямо тези от другата страна на Алпите.

Продукцията на Италия за тази година отчита ръст от 13% спрямо предходната година и среден ръст от 5% за последните пет години. И така италианците са произвели почти 50 милиона хектолитра вино. Или по-конкретно - това са 48 800 000 000 литра.

В същото време малкото дъжд и горещото време причиниха свиване с 1% на френската продукция и така традиционното за Франция производство се отчита с едва 46, 4 милиона хектолитра вино.

Най-засегнати са известните региони Божоле и Бургундия. Оказва се, че в идните месеци цената на бутилките вино от тези региони може сериозно да спадне, според френски вестници.

Италия и Франция имат дългогодишен спор за това кой е "Номер 1" в производството на вино - и по отношение на количеството, а и на качеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не давам татювото винце нито за италианско, нито за френско!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Познавач преди 8 години
До ккТова е много жалко, ако е истина. Трябва да видиш как се гледат испански или френски лозя. Бях в една винарна преди време в Испания - имат вода колкото искаш, понеже има река, която минава на няколко километра от винарната. Не харесват водата и карат от една планина на около 50 километра от там.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един път питах в Италия в един винарски магазин съдържателя какво хубаво вино да си взема понеже имаше стотици марки и видове.И отговора му беше:Гледай от 7 евро нагоре
7
0
 
0
 
! Отговори
Познавач преди 8 години
До АнонименТака е. В този клас (за около 5-6 евро, който споменаваш), чилийското е по-добро.
6
0
 
2
 
! Отговори
Познавач преди 8 години
До профанТо и в Испания има толкова евтино вино (около 1-1.5 евро), но го пият само хората, които не уважават себе си. Това от 2-3 евро го дават безплатно по заведенията с храната на обяд.Рядко можеш да уцелиш хубаво италианско вино от около 4-5 евро, обикновено не е достатъчно отлежавало в дъбова бъчва. Да не говорим за по-горен клас, просто не отговаря не цената си.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко си зависи от вкуса на човека. Някой обичат по-слабо други по-силно и много такива сравнения. Това разбира се не се отнася за вината под 8-9 лв, правени от измити бъчви. На мен лично от цените към 10-тина лева ми харесва чилийското повече от френско, или италианско.
4
0
 
0
 
! Отговори
профан преди 8 години
До Познавачнепретенциозните италиански вина са по-евтини от минеалната вода и млякото в магазините в Италия, а за 4-5 евро си купуваш същото качество като в Испания ...
3
0
 
4
 
! Отговори
кк преди 8 години
Малееее, тези много са я закъсали... До колкото разбирам, правят вино даже и от грозде...Е, тази технология не е позната в нашите т.нар. винарни. Тук смесват всякакви сортове грозде, слагат бъз и получаван "страхотно кабарне"....Друга хватка - карат грозде от дето им падне, стига да е по-евтино, а иначе произвеждат вино от "висококачествени местни сортове".Правят се и добри вина, но те отиват за износ....Българинът пие каквото му сипят.
2
1
 
4
 
! Отговори
Познавач преди 8 години
Най-доброто съотношение качество-цена има испанското вино. Хубавите испански вина почват от около 4.5 - 5 евро (Rioja, Ribera del Duero). За 10-15 вече можеш да пиеш наистина прекрасно вино.Френското е много по-скъпо за същото качество като испанското. Същото се отнася и за италианското.
1
1
 
6
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
И Италия и Франция имат безспорно хубави вина. Но няма по-хубаво вино от българското домашно, направено от човек с опит.

Спонсорирани публикации