Жега през лятото на пазара на жилища

КТБ определено даде първоначален, силен тласък на пазара
9 окт 2015 10:30, Миглена Иванова
10
Жега през лятото на пазара на жилища
Снимка: Ройтерс

 И това лято се оказа сравнително „горещо“ за жилищния пазар в големите градове и особено в София. Ако по същото време на миналата година се активизираха огледите заради паниката около ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), тази година агенциите за имоти отчитат и чувствителен ръст на сделките – от порядъка на 15-20% и повече.

 
КТБ определено даде първоначален, силен тласък на пазара. Оживлението обаче съвпадна с възстановяването на европейската, а и на българската икономика, както и със силното понижение на лихвите по банковите депозити. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които задоволяват собствените си жилищни нужди, но и хора със спестявания, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите.
 
Така, след като 2014 г. беше определена като преломната за жилищния пазар у нас, 2015 г. се очаква да е най-силната за пазара след кризата и да постави началото на новия възходящ цикъл. И ако „ефектът КТБ” вече започва да отслабва, пазарът е стъпил на добра основа за стабилен растеж през следващите години.
 
Нуждата от жилище – основен двигател на пазара
 
През последните година-две на жилищния пазар в големите градове започнаха да излизат хора, които отлагаха покупката във времето на криза и спадащи цени. Плавно се засилва и активността на купувачите, които придобиват имоти с цел инвестиция, макар че делът им от всички сделки остава в рамките на 20 на сто от всички.
 
Две са основните групи купувачи – тези, които придобиват първия си собствен дом, и тези, които продават по-малко и по-старо жилище, за да купят по-голямо, ново и с по-добра локация.
 
Това са и двете групи купувачи, които основно ползват ипотечен кредит, за да финансират сделката. Според данни на КредитЦентър от август 45% от изтеглените през лятото ипотеки са отпуснати на купувачи на първи собствен дом, а около 30% - на купувачи на ново, по-голямо и по-добро жилище, които дофинансират сделката с парите от продажбата на стария имот.
 
Все още рефинансиранията заемат съществен дял от пазара – 10-12% от изтеглените през лятото ипотеки.
 
Голяма част от купувачите на жилища обаче са успели през последните години да натрупат достатъчно пари в брой. Затова и доста сериозен дял от сделките се финансират кеш – при някои агенции той достига дори над 30 на сто.
 
Раздвижването на кредитния пазар обаче е далеч от истерията отпреди кризата. В по-голямата си част банковото финансиране не надвишава 70 на сто от стойността на сделката, коментира за Investor.bg Христо Георгиев, мениджър продажби на Arco Real Estate. 

Има ли недостиг на качествените жилища вижте в продължението на материала в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой Вас в чужбина ли ще си по напред в евра от тези българи вече в чужбина ли , има да ги сънуваш бг селяни и бг храна докато пожълтееш на жълтите павета........
7
5
 
6
 
! Отговори
Настоящ брокер преди 8 години
Плюйте си на воля колкото си искате. Нека ни е зле на нас, брокерите, нека ни е зле. 2 апартамента годишно да продадем пак ще сме с няколко хиляди евра по-напред от вас. Но нищо, плюйте си колкото си искате, полезно е за нервите.
6
1
 
1
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 5 И ЗАЩО ДА КУПУВАТ БАЛЪЦИТЕ ПРИ ТЕЗИ НИСКИ ЦЕНИ? Я МИ ОБЯСНИ.
5
0
 
15
 
! Отговори
продавач преди 8 години
Подписах преференциален договор за продажба на жилище с голяма фирма за недв.имоти ,точно преди явяването пред нотариус и преди подписването на предварителния договор ми смениха истинският купувач с фиктивен -ФАЛШИВ, за да си вземат комисионната от 3000 евро без изобщо да си свършат работата за която съм ги наел,пазете се от предварителни договори с фирми за недв.имоти ИЛИ ВПИСВАЙТЕ В ТЯХ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ЗА ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТЕХНИЯ ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА СЛЕД ПОЛУЧАВАНЕ НА КАПАРОТО ОТ КУПУВАЧА
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е хубаво де, ясно, има бой за жилища! Разбрахме! Само се чудя защо из обявите стоят едни и същи жилища от години? Явно тая "жега" се дължи на някакви други иноти, а не тези от обявите. Тогава за какво става дума? За банална и плоска лъжа!
3
3
 
13
 
! Отговори
пародия преди 8 години
Хората ако имат акъл, да купуват навън, в някоя бяла държава колкото и изтъркано да звучи..Така смятам да направя и аз ..Вече ме е страх да карам колата в тази скапана държава пък камоли да купувам нещо тук..(п.п. Взех си парите от КТБ миналия декември)
2
4
 
15
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре бях се разтревожил вече! Не за друго ми щото тия брокерчета и "стройтели" поне веднъж месечно пишат статии как разбираш ли нещата тръгват нагоре и цените поскъпват и това така от 2007 - 2008 година насам! Но сега за няколко месеца бяха спряли и си викам брех да не са умрели от глад вече! *** явно не са! Пак се активизира платеното поскъпване на цените на имотите по статиите де!
1
0
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Пенсионерите се съдраха да купуват,"сирийците" също.Още ли я цензурирате тая свещенна етническа дума?РАботещите са на 400 лв заплата,кога да заделят?Първите мутри и Цветан Василев или пък Цветанов си имат по 6 апартамента.Пита се в математическата задача,кой остана?А философската задача е :кои плаща на *** да пишат глупости?

Спонсорирани публикации