Шафранът - новото злато на родното земеделие

Цената му за 1 кг е между 1500 и 10 хил. eвро
10 окт 2015 14:54,
39
Шафранът - новото злато на родното земеделие
Снимка: архив, Reuters

От 1-2 години почти тайно у нас се правят опити за отглеждане на най-скъпата подправка в света - шафран, който се добива от шафрановия минзухар. Цената му за 1 кг е между 1500 и 10 хил. eвро.

"У нас досега не му е обръщано внимание, защото технологията и процесът на отглеждане са доста трудоемки, но в България има идеални условия да се произвежда", твърди Хасан Тахиров един от пионерите в новия бизнес пред "24 часа".

Той е регистрирал наскоро и асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти. Раздал е луковици в около 40 села в Кърджалийско, в Русенско, Врачанско и други части от страната. Опитните полета показали, че навсякъде у нас условията са подходящи за отглеждане на шафранов минзухар.

Именно по това време - средата на октомври до началото на ноември, растението цъфти и се прибира реколтата.

Всъщност шафранът се получава от плодника на шафрановия минзухар. Взимат се трите близалца на цвета и част от стъблото, което ги свързва с останалата част от растението. После се изсушават и се използват в готварствотото и фармацията за подправка и лекарство. Шафран се слага в пилафа и в много сладкиши.

Оказа се, че в България имаме близалца, които достигат до 3,5 см, докато в Иран, който е най-големият производител в света, са до 2 см, каза Тахиров. Това означавало, че добивите у нас са до 5 пъти по-високи.

1 кг шафран в България можело да се добие от 15-18 хил. цвята, докато в другите страни им трябвали по 80-100 хил.
За шафрановия минзухар дори се говори като за алтернатива на тютюна в Родопите. Или поне за допълнителни доходи на тютюнопроизводителите.

Според Тахиров полета с шафранов минзухар има дори в Добруджа. Общо площите у нас вече били около 850 декара.

Килограм сух шафран се изкупува по 10 000 лв. на едро, приходите от него са 10-20 пъти повече, отколкото от тютюна, твърди Тахиров.

До няколко седмици се очаквало у нас да пристигне делегация от Иран с местни шафранопроизводители. Те щели да дадат съвети и да определят кои са най-подходящите сортове шафранов минзухар за България.

Минзухарите се садият като арпаджика. "Разходите за 1 дка може да са само 500 лв.", обяснява Тахиров.

Най-големият купувач на шафрана са арабските държави, които използват близалцата за подправка на пилафа. Фармацевтичните фирми са другите големи купувачи. Засега предлагането на шафран на международния пазар задоволява едва 20-30% от нуждите.

За засаждане на полета с шафранов минзухар може да се кандидатства и по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Това става по мярка 4 - "Инвестиции в материални активи", мярка 6 - "Развитие на стопанства и предприятия", и мярка 9 - "Учредяване на групи и организации на производители".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Някой иска да си продаде семената или луковиците ,май:)Граби и сей народе:)
27
6
 
14
 
! Отговори
гогото преди 8 години
Най-накрая да намерят заместител на тютюна за отрудените хора от делиормана и кърджалийско. Дано да не е някаква измама, но всичко, което успешно замести тютюна ще е победа на здравия разум.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 ХИЛЯДИ ЦВЯТА ЗА 1 КИЛО!!!ТА ПИТАМ АЗ КОЛКО ДЕКАРА СА ТОВА И НА РЪКА ЛИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ :DDDDDD
25
4
 
21
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Зарежете чушките, доматите, картофите, зелето, ябълките, крушите, ягодите, малините, маслодайната роза, копринените буби ......Хвърлете се на охлюви, шафран, американска боровинка и каквото ви предложат. Теглете кредити та да ви вземат и последната нивица. Да станете пролетарии, да тръгнете подир призрака дето броел из Европа. Па да ви размътят главите някои нови комунисти. И тогава като разнищите родословието им ще разберете, че са внуци и правнуци на старите, що са измамили прабабите ви.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не го мързи да се пробва. Но идеята е безумна и неприложима у нас. Нещо не виждам пазарът да е залят с месо от родна нутрия. Нито на главата на тиквата има шапка от козината й. Отглеждайте домати и пиперки, с това поне бяхме прочути. Или шафранът се отглежда по-лесно от розата, или някой мъти главите на наивния българин.
23
1
 
16
 
! Отговори
ЪЪ преди 8 години
До 26. Ами някои от нас разбираме, а вие които не сте мързеливи и не искате акъл добре, давайте, кой ви е спрял. Наливайте пари и труд. Само че помнете че не става само с мускули, иска се и акъл!!! Айде успех! Само че след 1 година ще четем новини от рода "Български пишман - фермери фалират заради производство на шафран, излъгали ги че расте добре в България!". Ето ви днес.бг готово заглавие, само трябва да почакате.
22
0
 
26
 
! Отговори
бай ганю преди 8 години
същата схема и долна далавера като навремето през 90те години 100 000 хиляди долара печалба от декар жен шен нищо ново под слънцето четиво за наивници и балъци а те тази държава нямат никога свършване!
21
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шафранът всъщност е тичинката на определен вид минзухар. Той не вирее в нашия климат. Някой представя ли си визуално колко масиви с тези цветя са нужни и колко тънки колкото косъм стебълца трябват за 1 кг. изсушен шафран. Подчертавам - изсушен!
20
2
 
19
 
! Отговори
ур преди 8 години
Родното ни земеделие ще цъфне и върже с тази гениална идея! Ще сринем световните цени на щафрана. Ще таковаме таковката на иранците и всякакви други пишман производители. Мухаха, с невенчето, което е идеалният заместител на оранжевите тичинки ще залеем планетата. Само българинът знае как!
19
2
 
22
 
! Отговори
фермер преди 8 години
Срещу договор за твърда цена 10 000лв може но нама такива купувачи с големи топки това е лов за наивници хайде спорна ви работа
18
1
 
22
 
! Отговори
82409 преди 8 години
МАТЕРИАЛА Е ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!!!Някой посредник изкупвач на шафран иска за пореден път да излъже българите в безизходица и плаща за подобни статии.Всички скачащи на подобни мечти да си помислят първо дали и как ще изнасят шафрана извън България щото тук няма кой да им плати и 30% от цената, която могат да вземат ако продават в чужбина.Цената на шафрана в Европа от 1 500 до 3 500 евро за килограм.
17
4
 
28
 
! Отговори
Шафранов бос-Бургас преди 8 години
Статията не е лъжа аз сум в шафрановия бизнес от 15 години и винаги кътам по 2-3 пакета шафран под леглото си, даже в локалния супермаркет се разплащаме с шафран вместо пари. Шафрановия бизнес е бизнеса на бъдещето. Да пребъде шафрана Амин.
16
2
 
59
 
! Отговори
ник преди 8 години
По-добре 5 шафрантии на околовръстното да имаш,отколкото 5 декара шафран
15
2
 
6
 
! Отговори
ЪЪ преди 8 години
До тв. Вие материали на много теми правите, но това не значи че са верни. И добре, като правихте материал хайде кажи ми колко цвята са нужни за 1г сух шафран, а??? И наясно ли си каква е технологията. Също така знаете ли къде расте най-добре, кои райони са най- подходящи. То не става така.... ама няма повече да пиша, кажи знаеш ли тези неща като сте правили материал.
14
5
 
22
 
! Отговори
ЪЪ преди 8 години
Пишете пълни глупости, шафран в Блъгария не може да се отглежда. Не подвеждайте хората. Като декоративно цветенце в градината става, но за промишлено производство и за хилядите евро за които пишете - НЕ!!! Проверявате си информацията преди да пешете, че ставате за сях, каквато и глупост да ви се подхвърли веднага пишете и мислите че правите новина.
13
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми много си е права статията.Нали БГто се напълни с араби и други навлеци трябва да се хранят по техен вкус.Иначе каква интеграция.Според мен свинепроизводството трябва да се унищожи.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ima shafran i shafran ediniat e mnogo skyp, a dr. evtin. kak se razpoznavat, osven po zenata
11
2
 
9
 
! Отговори
???? преди 8 години
колко съм *** аз пък мислих марихуаната за злато...
10
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Схемата е ясна и проработила не само с този продукт!!!Правят се масово насаждения,произвежда бедняка и идва прекупвача с брадвата!!!!Оказва се,че цената няма да е 5 000 лева за кило,а 50!!!Идва и ти казва:Давам и тази цена!!!Имаш произведен 5-10 кила шафран и какво правиш??Продаваш,защото знаеш,че в къщи те очакват гладни гърла!!!Ако не се съгласиш,ще мухляса и............!!!Така се правят пачки на гърба на бедния и доверчив народ!!!Съгласен напълно за гъбите,бубите,охлювите,черешите,вишните...
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Испания има производители. Продават шафрана по 1500 евро. Има обяви и количества. Днес.бг, ако може да ми кажете къде да го продам по 10000 лв. веднага ще намеря тон или два... Всъщност ако потърсите в интернет информация за технологията на производство, се оказва, че 1 кг. сух шафран се получава от 150000 до 300000 растения - според публикацията в България ще получаваме 10 пъти повече и ще го продаваме 10 пъти по-скъпо - така верно ще е новото злато, *** само на хартия.

Спонсорирани публикации