Петролът изпрати най-силната си седмица от август

Двата основни вида петрол поскъпнаха с около 9 на сто
12 окт 2015 12:25, Бойчо Попов
5
Петролът изпрати най-силната си седмица от август
Снимка: Ройтерс

Изминалата седмица може да се характеризира като доста силна за петрола, като за седемте дни цената както на американския лек суров петрол, така и на търгувания в Европа сорт Брент се повиши до шестмседмични върхове.

Поскъпването беше подкрепено от прогнозите на влиятелни институции за ръст на цените, но също така и от стенограмата от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. Тя разкри, че централната банка вероятно няма да бърза с вдигането на лихвите. Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, след като доларът поевтиня след публикувнаето на протокола от последната среща на Федералния резерв, който показа, че лихвени проценти вероятно ще останат в режим на задържане за по-дългък период. Оказа се, че повече от очаквания брой членове на FOMC са изразили мнение да се изчака с първото вдигане на основния лихвен процент от 2006 г. насам. Протоколът също така отбелязва, че последните глобални икономически и финансови тенденции са увеличили рисковете за влошаването на икономиката и на САЩ.Hidden Field

Фючърсите върху суровия петрол останаха почти без промяна след волатилната сесия в петък, след като не успяха да затворят търговията на ниво над 50 долара за барел, но очакванията за продължаващ спад на производството подкрепиха като цяло цените. На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през ноември приключи на цена от 49,51 долара за барел, най-високата цена на затваряне от юли насам, но все пак на по-ниско ниво от дневния връх от 50,92 долара за барел.

За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси върху суровия петрол се изстреляха с 8,9%, най-големият седмичен ръст от шест седмици.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през ноември приключи петъчната сесия на ниво от 52,91 долара за барел.

За седмицата търгуваните в Лондон фючърси върху Брента с доставка през ноември поскъпнаха с 9,39 на сто, също най-силното представяне от шест седмици насам.

От своя страна доставчикът на услуги за нефтената индустрия Baker Hughes заяви, че броят на работещите платформи в САЩ е паднал с 6 до 605 броя за седмицата, която приключи на 9 октомври, като това е най-ниският брой от юли 2010 г. С това бе маркиран и шестият пореден седмичен спад. Броя на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол.

Докладът засилва опасенията, че бумът на производството на шистов петрол в САЩ се забавя в резултат на исторически ниските цени на петрола, който се свлече до шестгодишно дъно през август.

Прогноза за търсенето на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) показа, че то ще нарасне с 1,5 милиона барела на ден до края на 2015 г. Счита се, че то осигури най-силната подкрепа за суровината. Въпреки това други анализатори, като например германската Commerzbank, се възпротивиха на възхода на пазара, като заявиха, че просто има известно възстановяване след седмиците на натиск надолу.

Поскъпването на петрола от тази седмица няма да се запази като тенденция, а цените ще останат ниски за по-дълъг период от време, прогнозира инвестиционната банка Goldman Sachs.“Макар че решението на Фед да остави лихвите непроменени даде краткосрочен стимул на развиващите се пазари, в крайна сметка то е мечи сигнал, защото показва, че за централната банка икономиката остава слаба както в САЩ, така и в нововъзникващите пазари”, смятат oтGoldman Sachs. “Това увеличава риска търсенето на петрол да остане ниско”, допълват анализаторите.

„Премахването на притесненията за предлагането ще стабилизира цените на суровините в краткосрочен план“, смятат анализаторите от АNZ.

„ОПЕК не дава знаци, че ще намали добива, освен това има вероятност от допълнително предлагане от Иран след споразумението между режима в Техеран и световните сили“, коментира Тетсу Емори, председател на японската инвестиционна компания Emori Capital Management.

Всичко по темата четете в Investor.bg! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
бинзинджията преди 8 години
Очакваме цена на бензина 3 лв. тази седмица - петролът яко се вдигна......
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Операцията в сирия на Русия излиза по 100 000 на ден ...на Американците и на европейците е около 5 милиона ...тусия може да издържа подобна операция в Сирия следващите 45 години !А като дигне петрола на 80-90 за барел ....за един месец ще исплти операция в Сирия за 145 години
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е тот това не нищо иненадващо !руснака знае защо е в сирия да затвори кранчето за нелегален Нефт на турците и Американците !
1
0
 
3
 
! Отговори
... преди 8 години
Брей,от къде ги намирате тия думички бе..."волатилната сесия".? ;)

Спонсорирани публикации