Евтино евро – добра новина за българските компании

Цените на суровините ще падат, смята Цветослав Цачев от Елана
25 ное 2015 12:37, Бойчо Попов
7
Евтино евро – добра новина за българските компании
Снимка: Ройтерс
В случай, че Европейската централна банка разшири програмата си за стимули през декември, каквито са пазарните очаквания, и ако еврото отслабне, българският пазар ще реагира добре, тъй като повечето компании изнасят за региона и имат капацитет да увеличат производството си. Това заяви пред Investor.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в „ЕЛАНА Трейдинг“.

Международните пазари очакват през декември САЩ и Европа да приложат противоположни парични политики. В такава ситуация най-силно реагира валутният пазар, а ефектът се пренася върху финансовите резултати на компаниите. 

„Щатските корпорации отчитат по-ниски приходи от чужбина или губят конкурентни позиции“, казва експерът от „ЕЛАНА Трейдинг“. Цачев очаква забавеният икономически растеж в големите икономики да продължи да оказва натиск над цените на суровините в низходяща посока. „Тази тенденция ще продължи, особено при петрола, където има прекалено много излишък“, посочва експертът. 

„Европейските компании печелят от ниското евро, но пък те бяха засегнати по-силно от кризата в Русия. Плюсовете за тях трябва да се видят през следващата година, когато подобрението на глобалната икономика ще доведе не само до повече продажби, но и до ръст на нормата на печалба. Европейските износители, включително и компаниите от България, които се търгуват на нашата борса, ще се възползват от конкурентните предимства. Техните акции също ще се представят по-добре спрямо американските, но само когато икономиките в ЕС покажат устойчиво възстановяване. А това вероятно ще стане едва през втората половина на 2016 г.“, обяснява още Цачев. 

Цачев е един от лекторите на INVESTOR Finance Forum, който се провежда с подкрепата на Делтасток - генерален спонсор, Пощенска банка - основен партньор на форума, както и с подкрепата на  ЕЛАНА Финансов Холдинг, финансова група Karoll, Schroders, ActivTrades, Benchmark Finance, Alaric Capital, Българска фондова борса – София, Варчев Финанс и Финаналитика.
Партньори на форума са Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Асоциацията на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на трейдърите в България, Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/. 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт. Събитието се съорганизира с Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Евтино евро добра новина за българските компании" Да му се радват докато още го има!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В страна където дневният оборот на фондовата борса е колкото джобните на някой милионерски син в Русия да ми говорите за икономика е меко казано СМЕШНО!!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че ние икономика имаме ли?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В случай, че Европейската централна банка разшири програмата си за стимули през декември..."Вчера ЕЦБ ЗАЯВИ че ПРЕУСТАНОВЯВА изкупуването на дългови инструменти по програмата за стимулиране до Нова година!!!!А когато еврото пада и цените на стоките спадат то за евровите икономики ефекта е НУЛА!!!Аман от отрепани ИЧсперти (пишман експерти) с каквито е пълна България като започнеш отпрИмиера и свършиш с последният плочкаджия с тъмен цвят на кожата.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от *** и прости журналисти !
1
2
 
9
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
какви са тия глупости ?!?! само глупаците написали горното незнаят ,че лева е фиксиран спрямо еврото. така,че падането на еврото автоматично води до падането и на лева !абе това е всеки пише глупости и смайва света с новини ! "Журналисти " ?!?!?!?!?!