Предимства на онлайн пазаруването пред традиционното

Голямото разнообразие и връщането на покупката до 7 дни без обяснение
Обновена: 29 ное 2015 07:05 | 28 ное 2015 14:33, Екип на Investor.bg
5
Предимства на онлайн пазаруването пред традиционното
Снимка: Reuters, архив

Пазаруването през интернет печели все повече популярност в България и това не е случайно. То има няколко основни предимства, които привличат потенциалните купувачи в мрежата при избор на техника, обувки, облекла и други. Сред тях са например:

На първо място в Закона за защита на потребителите е записано, че при сключване на „договор от разстояние“ потребителят има право да се откаже от покупката, „без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина“ в срок от 14 работни дни. Това е записано в чл. 55, ал. 1 от закона.

Договор за продажба от разстояние е покупка по интернет, телевизия, телефон, радио, каталог, компютър, електронна поща и други. Най-масовият начин е именно интернет, защото той позволява широк избор и лесно поръчване. Хипотезите за покупка от разстояние са в чл. 48, ал. 3 на закона.

Разбира се, някои уеб страници предлагат връщане на покупките без обяснение в срок от 30 дни, а някои от физическите магазини предлагат възможност за връщане, но законово първите са длъжни да приемат стоката обратно, без обяснение, в срок от 7 работни дни, а физическите магазини могат да ви откажат.

Масово при поръчка през интернет има опция при куриера „Отвори, преди да платиш“ или „Прегледай, преди да платиш“, но това не отменя задължението на онлайн търговеца да приеме стоката обратно в срок от 7 работни дни след покупката. Разбира се, трябва да платите разходите по връщането за своя сметка. Всеки онлайн търговец трябва да има „условия за връщане“ и да уведоми купувача преди сделката, пише в Закона за защита на потребителите.

В интернет имате много по-голям избор, отколкото в реалните магазини.

Доставката, поръчана чрез интернет, често е безплатна, например за покупки с цена над 50 лв. или при други условия.

В интернет можете да намерите лесно най-добрата цена след кратко търсене, спестявайки си разходката до няколко магазина за техника например.

На практика, физическите магазини може да останат като витрини, в които да разгледате продукта и да го поръчате онлайн през уеб страницата на същия търговец (защото почти няма голям търговец с физически магазин, който да няма уеб страница), за да можете да го върнете в рамките на 7 работни дни, ако размислите.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Живко Марков преди 8 години
Да да ама и аз пазарувам от много години онлайн и съм много доволен НО във Франция !!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си много предимства. Пазарувам основно онлайн от близо 5 г. и проблеми досега съм нямал. От сигурни търговци разбира се, не от пре*балник.бг
3
4
 
6
 
! Отговори
това у нас ха-ха преди 8 години
Ще я върнеш ама друг път общо взето посочените адресите са фиктивни и трябва да си Шерлок Холмс за ги откриеш и пак няма нищо сигурно.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Друго си е да на място в магазина да отидеш, да разгледаш, да пипнеш, да помиришеш :))) Това онлайн пазаруването само изолира хората.
1
5
 
8
 
! Отговори
55555555555555555555 преди 8 години
НЯМА НИКАКВО ПРЕДИМСТВО -НАПРОТИВ САМО ОТРИЦАТЕЛНИ НЕЩА

Спонсорирани публикации