БЕХ: Държавата помогна в криза, без да е длъжна

Всякакви оправдания са некоректни, заяви Коен
Обновена: 3 яну 2016 11:40 | 3 яну 2016 11:40, Веселина Йорданова
42
БЕХ: Държавата помогна в криза, без да е длъжна
Снимка: архив, Ройтерс

Държавата помогна да се предотврати една криза, която не знам дали се търсеше или не целенасочено. Всякакви оправдания смятам за некоректни. Това каза Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, пред БНР.

Още по темата
Той коментира кризисната ситуация, която настъпи в последните дни на 2015-а, свързана с доставките на природен газ от Русия за "Овергаз", която захранва хиляди български домакинства.

"Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че "Булгаргаз" е длъжен. Не, "Булгаргаз" не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. "Овергаз" не е такъв клиент. "Овергаз" има собствена лицензия за доставка на газ", обясни Коен.

По думите му заблуда, която се опитва да се тиражира, е, че когато някой се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата му е длъжна да прави всичко и накрая той да каже "държавата ме мачка".

Той коментира и писмото на руското Министерство на външните работи, в което се твърди, че ”Газпром” е готова да увеличи подаваните обеми гориво за "Булгаргаз", но и че продължават преговорите между българската компания и ”Газпром” за ”регулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси":

Има преговори за въпроси, които са се натрупвали през годините. Не през последните 24 часа. /…/ На някой очевидно му е удобно да каже "всичко стана в 24-ия час".

Според Коен 10%-тно увеличение върху цената на допълнителните количества газ трябва да се поеме от "Овергаз".

"Има един източник на доставка на газ за България, има двама търговци. Поинтересувайте се всеки един от тях на какви цени получава. Тук, според мен, не е лошо да се сезира Комисията за защина на конкуренцията и да се направи един икономически анализ", препоръча изпълнителният директор на БЕХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: природен газБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Поименно! преди 8 години
Да, държавата не е длъжна да краде. Неморално е да краде. Но краде, без да е длъжна. Краде заради малка шайка психопати, които я управляват. Да ги кажем поименно!
21
1
 
1
 
! Отговори
Игрички! преди 8 години
Властта се опасява от падане и съчинява някакви врели некипели за авторитет. Да ама не. Тъпизми.
20
0
 
0
 
! Отговори
яя преди 8 години
Нека "бежанците"-мигранти да прояват ЕВРОПЕЙСКА СОЛИДАРНАСТ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ РОБ ДАНЪКОПЛАТЕЦ И ДА ПОЛУЧАВАТ ПОМОЩ ОТ 35 ЛВ ЗА " БЕЖАНЕЦ" И 85 ЛВ ЗА СЕМЕИСТВО ОТ ДВАМА.ТАКА ПО ЛЕСНО ЩЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В ЕВРОПА КАТО ПРИТЕЖАВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ
19
0
 
0
 
! Отговори
я преди 8 години
След като не съм задължен а и още милиони данъкоплатци с парите ни ще дават неразрешена държавна помощ , вместо тези пари да се дават не работещите да издържат децата си КАКТО ДЪРЖАВАТА ДАВА НА ПРИЕМНО СЕМЕИСТВО 600 ЛВ ЬА ДЕИНСТИТУЦИОЛИЗИРАНИ ДЕЦА ИЛИ ЗА ДА НЯМА ДИСКРИМИНАЦИЯ 1000 ЛЕВА ЗА БЕЖАНЕЦ
18
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Точно този НОВОГОДИШЕН номер на руснаците е още от времето на социализъмъ, но тогава бе времето на "БРАТСКАТА ДРУЖБА" И ТАКИВА НОВИНИ НЕ СЕ ПУБЛИКУВАХА. Тогава с газ от хранилището в Чирен карахме криво-ляво до новите цени наложени след "ПРЕГОВОРИ".
17
1
 
1
 
! Отговори
Anton преди 8 години
Овергаз трябва да съди държавата за Неизградените газови връзки със съседните държави. Колониалните правителства на България упорито продължават да ни държат в колониална зависимост от Русия, и Путин се възползва отново. Газът ни беше спрян от Путин през 2007 година. Сума ти български предприятия фалираха. От тогава минаха 10 години и не е направено нищо. Путин има изгода да поддържа корумпираната ни политическа класа на власт защото само така налага интересите си и да ни продават по-скъп газ.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16 16 от мързеливи и некадърни като теб нищо не става и наготово да ти го дадат пак нищо :)
15
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Никаква газ не е взимала "овергаз" от *** газ и това писмо не е от руснаците а е българска маниполация за да отнемат лиценза на овергаз и някой друг да заеме тяхното место да печели просто игри и далавери.
14
2
 
5
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Няма проблеми за редовните клиенти на ГАЗПРОМ ако си плащат редовно напр. БУЛГАРГАЗ защо спират доставките само за ОВЕРГАЗ ами най-банално не си плащат и това е съвсем нормална практика или по-късно могат да си купят тази компания срещу дълговете които има!И тук има нашенска история не си плащат на доставчици и после реват за помощ от държавата ама не забравят да си приберат паричките от клиентите си!И само знаем да ревем срещу Русия без да се видим нашенските *** като Сашо Дончев!
13
0
 
1
 
! Отговори
Noe преди 8 години
Bulgarite jiveiat na studeno v panelni pesteri bez tok i bez parno. :-)Tova ne e shengen standart.:-) zatui patuvat s kolite si dalgo - da sa na toplo pone.:-)
12
0
 
5
 
! Отговори
Az преди 8 години
Интересно изказване. Какво значи държавата не е длъжна? Държавата не е герой от трето лице! Държавата това е нацията - населението сиреч всички ние сме държавата, ние я създаваме или рушим. Интересно погледнато от този ъгъл дали сме си длъжни сами на себе си. Длъжни сме след поредния разигран кьорфишек в Държавата НИ да имаме отговори, решения и недопускането отново на старите грешки. Всички сме ДЛЪЖНИ!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фамилията Коен е еврейска. Това обяснява много неща казани от господина и целта му да ги каже. Много измама, манипулации и далавери се въртят в БЕХ, а и не само там...
10
0
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Трябва хората да живеят в страх че няма да има газ,да псуват Путин.А нашите доставчици да вдигнат цената и напълнят гушите за сметка на нас бедните и прости потребители.
9
4
 
1
 
! Отговори
Moen преди 8 години
Bg betonirva ruskia monopol li?!:-)
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зетя на др. Путин станал милиардер само за една година . Хайде сега другари Русофили пояснете как така става , че и ние да станем .
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата е орган за насилие. Пише го в Уикипедия,Ако държавата не беше орган за насилие, на безсъвестните държавници щеше да им се наложи да работят за всеки залък хляб.Днес в мафиотска България държавниците живеят богато от гърба но ограбения народ.Отворете очите, запушете ушите и само наблюдавайте какво въшат и как законо ни обират
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдът е длъжен да заведе дело срещу ГазОвър, както и срещу лицето от Драгалевци, вече втори "бизнесмен", създаден от него създава проблеми на държавата. Не сме толкова богати да плащаме за дяволите на хора, които ако не знаят как се прави бизнес или свикнали да правят с протекциите на политиците ни. Поне сега правителството не позволи да бъде изненадано от втори човек с мустаци.
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕДНО МАЛКО УТОЧНЕНИЕ . БОРИСОВ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ ТОЧАТ ПАРИТЕ И ПИЯТ КРЪВТА НА КОМУНИСТИТЕ ПРЕКРЪСТИЛИ СЕ НА СОЦИАЛИСТИ И НАЙ ВЕЧЕ НА ДРУГАРИТЕ ОТ ПОЗИТАНО 20 . тО НЕ ОСТАНА МНОГО АМА ТРЯБВА ДА СЕ ПИЕ ДО КРАЙ .
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А верно ли че в Добрич газ вече ньок???. Вай вай а снег студ ...... Бойк
3
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не меше Борисов над 200 000 семейства щеше да мръзнат на нова година . За сведение на червения ***, Овергаз на Сашо Дончев искаше да направи нов пуч , но не му мина номера . Сега трябва да го арестуват за шпионаж и вредителство .

Спонсорирани публикации