Обявиха конкурс за ново туристическо лого

Финалният избор ще бъде с тайно гласуване
5 фев 2016 18:27,
34
Обявиха конкурс за ново туристическо лого
Логото, което не беше одобрено. Снимка: МИ

Министерството на туризма обявява национален конкурс за нова концепция за туристическо лого на България, съобщават от ведомството.

Конкурсът се прави със съдействието на Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В него ще могат да участват всички желаещи. Проектите ще се приемат до 4 април 2016 г. на e-mail: logo@tourism.government.bg.

Целта е да се доразвие бранд стратегията на България, финансирана по европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Този проект включваше и разработването на туристическо лого на страната ни.

Предложената финална графична визия обаче не получи обществена подкрепа и не беше възприета като официален туристически символ на България. Въпреки това останалите дейности, които са били одобрени, се използват и към момента – бранд стратегията, извършените анализи, авторската музика, слоганът - „Открий и сподели“ на български и „A Discovery to Share“ на английски език.

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ.

Избраните проекти в „късата листа“ ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози - ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване.

Сред основните изисквания за изработване на проект за лого на България са предложенията да са съобразени със слогана „Открий и сподели“ и „A Discovery to Share“. В предложенията трябва задължително да се съдържа думата „България“ за варианта на български и „Bulgaria“ за варианта на английски език, като допълнителни графични знаци и символи могат да присъстват в логотипа по преценка на автора. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял.

След като професионалното жури направи своя избор, „късата листа“ с проекти за лого на България ще бъде публично оповестена. В продължение на една седмица българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции.

Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато широкото жури от 15 души с представители на медии, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти ще избере финалното туристическо лого на България от класираните от професионалистите проекти.

Взето е решение провеждането на конкурса да не бъде свързано с изразходването на допълнителни бюджетни или публични средства от страна на Министерството на туризма, а в неговия ход да бъдат провлечени максимално широк кръг от специалисти и общественици.

Като стимул повече художници да се включат в надпреварата, авторът на логото победител ще бъде поканен впоследствие да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия.

Подробна информация за отделните етапи на конкурсната програма, както и за критериите за изработване на нова графична визия, можете да се открият на интернет сайта на министерството.

Всички представители от медиите и бизнеса ще бъдат избрани чрез жребий пред нотариус. Медиите, които желаят да излъчат свои представители за участие в широкото жури, могат да го направят на имейл press@tourism.government.bg до 22 февруари 2016 г.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искате лого? ОК.Безплатно ще да ви е!Форма-овалнаФормат-вектор/растерСимвол-плъх с вирнато нослеПослание-търси храна
24
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Нали семейството на голия *** Станишев прибраха над 1,2 милиона лв. от копираното предишно лого, сега може и да се прави и конкурс! Няма обаче читави журналисти да питат :"Какво стана с тия пари народни?"
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се обяви конкурс и за емблемата на БФС!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яйцето на очи беше не само глупаво лого, но и прекопирано от друга държава. Кой изобщо избра това недоразумение?
21
1
 
0
 
! Отговори
ТВ преди 8 години
Една роза в сините вълни, зад тях планина. Трябва и IT бранша, дето отсрамва нацията, да се включи в логото... Може би тези двете трябва да са върху глобуса, заради интернета, т.е., заради глобалното ни добро позициониране. Ето го логото, прекрасно и безплатно.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото разбирам конкурсът вече е предрешен и един алчник от техническия университет Сашо Драганов го е превзел, пък и професор се води на хартия....
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам само да сменим Динята с Пъпеш и готово!
18
0
 
14
 
! Отговори
добре преди 8 години
А някой ще върне ли 1,6 милиона, които бяха дадени за това лого?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато не започнете да търсите сметка за старите зулуми ще има нови и нови такива.Ама сте толкова *** че няма как да разберете какво ви казвам.Срещнали се на полянка прабългарин и славянкацуни-гуни, вади-туринароили ***........
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре, пак някои заслужили ще напълнят джобовете...
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оха, нови кинти за лапачите на държавната хранилка.Бойко ЗНАЕ КАК!КРАЖБИ, КРАЖБИ И ПАК КРАЖБИ, това е Бойко и ГРОБ.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да няма всенародно обсъждане? Глас народен, глас божи! Ама маститите "корифей" няма да гушнат парите за комисии, обсъждане, събирания, оценка...
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нивото на Националната художествена академия в момента е под това на художествената гимназия от татово време! Който не вярва, да види поредната годишна изложба на дипломните им работи на Щипка 6 през юни! Платената некадърност и корупция ликвидират всички постижения до сега. Та тези ли ще се произнасят?!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а защо трябва да е с тайно гласуване?
11
6
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Най-добър е проектът "Like. Bulgaria", на моя приятел Ники Тонков. Само страницата му във Фейсбук има близо 40 000 харесвания. За съжаление обаче пак ще изберат "наш човек".
10
0
 
19
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 8 години
Конкурс за ново лого, ама парите за предишното - опапани.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До някойСправедливост в тази държава?! Мисия невъзможна! Плащаш, псуваш и пак на ралото след Белчо и Сивушка.А бедните германските пенсионери пак ще ходят в Гърция и ще плащат по 150 евро на вечер за пет-звезден хотел или ще наемат къща в красиво и чисто селце. Това поне съм го видял с очите си.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде пак някоя скъпо-платена и финансирана от държавата консултантска агенция е написала стратегия за развитие на туризма. Айде пак да плащаме на братчеда на шурето да гепи някой лев за никому-ненужно лого. Като каните гости първо си оправете къщата, драги стратези. Не вашата, частната, оправете нашия общ дом - България че да прилича на нещо, което чужденците да искат видят. Ние, обикновените бачкатори и без това нямаме пари за винетки.
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да припомня, че този разпльокан бъркоч на снимката струва на данъкоплатците 1.4 милиона лева, а министъра на туризма на представянето му заяви, цитирам:- Очаква се през следващите 5 години новото лого да удвои броя на чуждестранните туристи и да вдигне приходите от туризъм в икономиката с 25%
6
0
 
15
 
! Отговори
някой преди 8 години
Би било справедливо новото лого да бъде заплатено от върнатите пари за старото грозно такова.В противен случай това би довело до рецидив - да се заплаща - и то щедро - зле свършена работа.Виновните и некадърните трябва да върнат сумите, които са взели незаслужено.Така би било справедливо, а и за урок на останалите - да се плащат държавни пари само за качествена и добре свършена работа.А дано, ама надали...