TUI инвестира у нас вместо в Турция и Северна Африка

Цените в България са сравними с тези в Тунис
11
TUI инвестира у нас вместо в Турция и Северна Африка
Снимка: Reuters

Най-големият туроператор в света – базираната в Германия TUI Group, ще инвестира в България и Кабо Верде като алтернативни дестинации на Северна Африка и Турция, където има проблеми със сигурността, предаде Ройтерс.

Подробности около инвестициите не стават ясни, но от компанията отчитат също, че цените в България са сравними с тези в Тунис.

TUI отчита 40% спад на резервациите за Турция това лято заради опасения за сигурността.

Турция е особено популярна сред германските туристи, но търсенето рязко спадна след самоубийствения атентат в Истанбул през януари, който уби 10 германски граждани. Руските туристи пък имат забрана от Москва да летят до Турция след свалянето на руския военен самолет миналата година.

Впоследствие Турция предложи да субсидира самолетното гориво, за да стимулира туристическото търсене.

Главният изпълнителен директор на TUI Фриц Юсен разкрива, че около 14% от клиентите на компанията са пътували до Турция миналото лято, но сега се очаква туроператорът да изпрати само 1 млн. туристи там тази година спрямо малко под 2 млн., колкото са обикновено.

В допълнение вирусът зика в Южна Америка също е проблем за туристическия сектор, въпреки че Юсен споделя, че търсенето за Карибските дестинации е много силно и се очаква само малко намаление.

TUI вече отчете рязък спад на ваканциите в Тунис и Египет тази зима.

Туристите обаче се пренасочват към Испания, в частност към Канарските острови, и Гърция, и това кара TUI да потвърди прогнозата си за най-малко 10% ръст на печалбата при постоянна валутна основа.

"Канарските острови са доста разпродадени“, посочва Юсен, който вече е единствен изпълнителен директор, след като другият съизпълнителен директор Петер Лонг напусна поста си на общото събрание във вторник.

Хотелското подразделение Riu е успяло да повиши цените с 13% през първото тримесечие на текущата финансова година, главно благодарение на повишеното търсене за Канарските острови, поради което не се е наложило да прави отстъпки за резервации в последната минута.

Тъй като пакетна ваканция в петзвезден хотел в Тунис струва приблизително колкото същата в двузвезден хотел на Канарските острови, TUI търси нови дестинации. Юсен изтъква, че цените в България са сравними с тези в Тунис, а групата строи също хотели в Кабо Верде.

"Създаваме алтернативи, но в дългосрочен план вярваме, че търсенето ще се завърне“, казва Юсен, допълвайки, че очаква търсенето за Турция да се възстанови бързо.

TUI отчете загуба преди лихви, данъци и амортизация (EBITA) от 101,7 млн. евро за първото тримесечие спрямо загуба от 104,8 млн. евро година по-рано. Трябва да се отбележи обаче, че туроператорите обикновено отчитат загуба през първото тримесечие.

Още икономически новини от България и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: туризъмTUI group
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чужденците ще имат "рядкото щастие" да се насладят на нашата прекрасна природа и по специално на Бетономорието! Фабриките за тор ще фалират, тъй като ще бъдеъпроизведена огромно количество естествена! Българските туристи ще могат да си направят международни кални бани, тъй като ще се къпят и в международна "кафява кал"
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Викаш, само военнен конфликт може да насочи тиристи към мутренския комунистически бетонен ***?И се гордееш с това??:)
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лоша новина за соросоидната *** ...
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ko TUI ne6to?
2
1
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Във връзка с тази...важна икономическа новина,която ще даде тласък на родния туризъм,предлагам на Боко...следното.Поради драстичното увеличаване...потока от почиващи чужденци,Боко да разпореди на БАН да конструират изкуствено слънце за удължаване на морските почивки;от април до Нова...година.Зимните курорти...захапват след това,като Боко разпореди да изключат...слънцето.
1
0
 
5
 
! Отговори
Вот дю Фак преди 8 години
Тези ни направиха комплимент ,

Спонсорирани публикации