Бензинът в САЩ – скоро и за без пари?

Прогнозата е да падне до нечуваните... 26,5 цента за литър
11 фев 2016 19:24, Бойчо Попов
94
Бензинът в САЩ – скоро и за без пари?
снимка: Ройтерс

Цената на бензина по бензиностанциите в САЩ скоро може да спадне до рекордния минимум за последните десетилетия от 1 долар за галон (около 26,5 цента за литър - бел. ред.). Това прогнозира The Wall Street Journal.

Изданието припомня, че цената на петрола от юни 2014 г. се е понижила от 107 долара до 30 долара за барел. За същия период цената на американския бензин е спаднала с 44% и за първи път от 2009 г. е под 2 долара за галон (1 галон се равнява на 3,78 литра - бел. ред.). Това е насърчило продажбите на бензиностанциите с около 2,5%.

Статистиката показва, че американците шофират все повече, като през 2015 г. са изминали с по над 320 км повече, отколкото през 2014 г., по данни на пазарния анализатор Euromonitor International.

Същевременно в европейски страни като Великобритания и Германия има понижение на изминатото с автомобили средно разстояние, отчасти заради добрия публичен транспорт, но и заради евтиния и добре свързан жп транспорт.

В САЩ дори има райони, в които бензинът вече се продава за малко над 1 долар за галон. В понеделник цената на петрола се понижи до 27,94 долара за барел в САЩ и ако продължи да намалява, то бензиностанциите в цялата страна ще започнат да продават при цени, каквито не сме виждали от 1990 година, посочва Wall Street Journal.

В Средния Запад на САЩ има огромно свръхпредлагане на бензин, а рафинериите скоро могат да получат достъп и до още по-евтиния канадски петрол и пазарът ще бъде пренаситен не само от бензин, но и от суров петрол, посочва анализаторът Патрик де Гаан, цитиран от изданието.

Това пък може да доведе до силно понижаване на цените. Твърде евтиният петрол пък може да принуди рафинериите по-бързо да се избавят от запасите от зимно гориво.

В момента средната цена на бензина в САЩ е 1,73 долара за галон (47 цента за литър - бел. ред.).

Най-евтиният бензин се продава в град Оклахома - 1,11 долара за галон (29 цента за литър - бел. ред.), макар средната цена за едноименния щат да е 1,47 долара за галон (39 цента за литър - бел. ред.).

Най-ниските цени на петрола от едно десетилетие насам обаче все още не се отразяват в същата степен и в Европа, където данъците върху горивата са сред най-високите в света. От Белгия до Полша - европейците шофират по-малко и купуват по-малки превозни средства, въпреки че цените на бензина спаднаха с повече от 20% в някои страни.

Цената на Брента, който е европейският бенчмарк, се срина с над 70% до под 30 долара за барел от пика си от 114 долара за барел през юни 2014 г. Цените на горивата в Европа обаче отчетоха значително по-слаб спад за същия период.

В Швеция цените на бензина паднаха с 18%, откакто петролът започна да поевтинява, но търсенето се сви с около 3%. Във Великобритания, където цените на бензина се сринаха с 20% от юни на 2014 г., търсенето падна с 1,8%.

Но има и още един тренд - европейците си купуват по-малки коли, като възстановяващите се икономики в страни като Испания, Италия и Португалия отчитат по-високи продажби на превозни средства.

Компактните градски автомобили вече формират 42% от всички продажби на нови автомобили в Европейския съюз през 2015 г., и са повече от половината от всички автомобили, продавани в Дания, Гърция и Франция, според данни на AAA, филиал на асоциацията на производителите на автомобили на Франция.

За разлика от това, автомобилните производители са продали рекордните 17,5 милиона автомобила на американците през 2015 г. Повече от половината са джипове според данни на Autodata Corp., американска компания за проучване на пазара.

„Възстановяването на пазара на коли в Европа е свързано повече с подобряването на икономическата ситуация и доверието на потребителите, а не със спада на цените на горивата", казва Нийл Кинг, автомобилен анализатор в базираната в Лондон Euromonitor International.

Като цяло се очаква търсенето на петрол и горива в Европа да остане на непроменено ниво през 2015 г., показват данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Търсенето падна в началото на миналата година заради слабия икономически растеж в Европа и повечето икономични превозни средства на пазара, казва Матю Пери, старши петролен анализатор в МАЕ. Цените на природния газ не падат достатъчно, за да променят драстично поведението на европейците, казва той.

Една от основните причини за разликата между Европа и САЩ – най-големият в света потребител на петрол, са данъците върху горивата. Всеки литър безоловен бензин във Великобритания се облага с акциз от 58 пенса плюс данък добавена стойност от 20% върху цената. Подобно е положението и в останалите европейски страни.

В САЩ има федерална акцизна такса върху бензина от 18,4 цента за галон, но има и по-широк кръг от щатски такси - от най-малко 8,95 цента на галон в Аляска до 65,3 цента на галон в Пенсилвания.

Още за цената на петрола четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
454 преди 8 години
мръсни кравари нека се тровят с тези бензинови изпарения - ние екологично ще подържаме цените на 2 лева :-))
61
0
 
3
 
! Отговори
Е преди 8 години
У Нас и по 10 долара за барел да падне, ще намерят за какво да вдигнат цената. Чичкото от Лукоил си е заложил купуване на нов самолет и яхта, как да намали печелбичката си?
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им е честито на шистовите находища.Ивеститорите ще загубят едни мооооого парички
59
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
Пак да си припомним, че американците са стотици години напред в развитието си и нямат нищо общо по стандарти с останалия свят. Много хубаво го показват всеки ден от 12.00 ч. по Травел чанъл в "Загадки в музея"-в Ню Йорк е най-мръсно, в Тексас всичко е най-голямо, в Ел Ей са най-големите гадняри, в Ню Мексико са най-хубавите жени, а в Лас Вегас всеки втори е бандюга...и т.н. за всички щати.
58
3
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
А пък ний ще ги разминем . бензиностанциите ще ни плащат когато зареждаме. А да видим пък!
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като допуснахме да ни управляват мутри, агенти и бивша политическа номенклатура- това ни чака. Добрите политици са мъдри и начетени. А не чиновническа администрация, номенклатура и мутри. Е, рзултатът е: всичко е РАЗСИПАНО. Ако не искаме да живеем в тоталитарна държава, трябва да имаме самоорганизация в обществото. Ама цялата самоорганизация отива на кино, ако начело стоят бухалки и откровени мошенници, както и кариеристи!
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като допуснахме да ни управляват мутри, агенти и бивша политическа номенклатура- това ни чака. Добрите политици са мъдри и начетени. А не чиновническа администрация, номенклатура и мутри. Е, рзултатът е: всичко е РАЗСИПАНО. Ако не искаме да живеем в тоталитарна държава, трябва да имаме самоорганизация в обществото. Ама цялата самоорганизация отива на кино, ако начело стоят бухалки и откровени мошенници, както и кариеристи!
55
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
те затова се бият по целия свят а каква е далаверата на българия да се бута междутях никаква с най скъпия бензин
54
1
 
15
 
! Отговори
учете се преди 8 години
Гледайте и се учете. В САЩ всеки се напъва да ходи, ама в България и бежанците не я искат. Иначе разбираме от всичко, ама политическата ни култура е такава, че се оставяме все в ръцете на някакви некадърни политици и после: този ни виновен, оня ни виновен, ама САМИ сме си виновни, че КЪЩАТА НИ е на този хал. Човек сам си носи отговрност за това, което става с него.
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е така е - аз колата я карам само при спешно неотложен случай-защото ДРУГАРЯТ Брежнев и Путин ни докараха дотам
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хибридните свинари са навряни в миша дупка. Как ще се излиза от това положение не е ясно.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До УмницитеАко ви плащат да пишете, че Путин е виноовен за високите цени на Бензина в България ви разбира---------какво има да ни плащат бе марамунгел, най-високите цени плащаме за газ и нефт от цяла Европа. Дали Путин е виновен, дали другите евреи около него няма значение. Важното е че набутват нас !
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До УолмартА бе кой ти пазарува от Уолмарт, само селяни като теб. 20 години живея в Америка, не знам Уолмарт къде има даже. Какъв си ти да ми обясняваш за средни класи бе руска подлого? Средната класа съм я минал отдавна. В Америка средна класа няма, има бедни и богати. А ти си от първите...
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppИ това време наближава все повече и повече електронни коли на пътия, а и безплатно зареждане пред магазините или за 40 минути в къщи не е зле, рано или късно това е бъдещето и началото на края на руската ракова болест за този свят
48
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Нищо деЩе поскъпне я свършиха им бомбите в сирия на тия руски убийци от кремъл, за това искат примирие, а барут за нови няма денги
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 123Тва значи че русофилите са садо мазохисти педа.ли им харесва
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До УмницитеХибрид ти си лъжлив ***, официални данни, неуспорими БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА НАЙ СКЪПИЯ ГАЗ В ЕС ПРЕДИ ПРЕДИ ПРЕДИ ОБЛАГАНЕТО С ДАНЪЦИТЕ не мога да дам линк че ще ме истрияат четете истината точка бг там е обяснено с цифри дарбата по държава в ЕС кой колко му е петрола.и газта ПРЕДИ ОБЛАГАНЕТО С ДАНЪЦИТЕ
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Lukoil за който незнае в бг 70% държи шел!,тъй че ръснака не ви е виновен сърдете се на Холандия :)))))))
44
0
 
9
 
! Отговори
brei преди 8 години
по-евтино от минерална вода
43
4
 
10
 
! Отговори
Нищо де преди 8 години
Е, нищо, нищо, за сметка на това в Русия пък поскъпна с 10 процента само от началото на годината.