Газът поевтинял с близо 50% за 2 години

Шефът на КЕВР прогнозира ново намаление от юни
11 фев 2016 18:13,
9
Газът поевтинял с близо 50% за 2 години
Снимка: архив, БулФото

Цената на природния газ у нас е намаляла с почти 50 на сто от началото на 2014 година досега, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред парламентарната комисия, следяща дейността на регулатора.

През първото тримесечие на 2014 година например за 1000 куб. метра природен газ клиентите на "Булгаргаз" са заплащали около 610 лева. От 1 април 2016 година цената ще бъде намалена до поне 321 лева.

Иванов прогнозира, че от юни, тоест през третото тримесечие на годината, отново ще има намаление на цената на природния газ. Той допълни, че е възможно цената на газа да бъде намалена с над 20,64% от 1 април, каквито са сегашните разчети на "Булгаргаз".

По-ниската цена на суровината има позитивно отражение върху сметките, които крайните потребители на газ заплащат, особено за индустрията, но и по отношение на факта, че газът е и енергиен ресурс и така намалява и цената на електроенергията, произведена по високоефективен метод.

Иванов призна, че не е добра регулаторна практика цените да бъдат променяни на всяко тримесечие. Очакванията на обществото да бъдат отразени промените на петролните пазари обаче са големи, допълни още председателят на енергийния регулатор.

Той припомни, че рязката промяна на цената на петрола не може да се отрази в толкова голяма степен на газовия пазар у нас. Цената се определя не само от динамиката на петролните пазари с 9-месечно закъснение, но още и от междуправителственото споразумение между България и Русия, което става основа на договора между "Газпром" и "Булгаргаз" за доставка на природен газ. Върху решението за цената на природния газ влияние оказва още и курсът "долар - лев", посочи Иванов.

Той припомни, че в България цената на газа все още се изчислява за 1000 куб. метра, докато в целия Европейски съюз цената е на мегаватчас, тоест отчита се калоричността на суровината. "За България тя е по-ниска, отколкото в газохранилището в Баумгартен например", каза Иванов.

Въпреки че намалението на цената на газа ще е значително от началото на годината, регулаторът няма да преразгледа решението си за цената на тока. По закон КЕВР може да променя цената на електроенергията на всяко тримесечие, ако е настъпила голяма промяна в ценовите елементи. Интересът на потребителите обаче ще бъде запазен и по-евтиният природен газ ще бъде включен при изчисленията за цената на тока за новия регулаторен период (от 1 юли 2016 година), допълни Иванов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от Топлото пък обратното казват и в сметките си го виждаме, че се увеличават!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И с 200% да падне бьлгарина пак ще цепи дьрва така че не се притеснявайте за рублата
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената на петрола пак надолу! Само в Бг това не се отразява, а се говорят глупости за пред глупави хора! Докога?
5
2
 
6
 
! Отговори
do 4 преди 8 години
Напротив поддържат си тези цени и равнището на заплатите са им същите по този начин техните стоки са по-евтини от вносните и така тяхната си икономика се поддържа... Русия е половин азия и има огромен капацитет от природни ресурси абсолютно всичко... просто така всички вносни стоки са скъпи за руснаците и си купуват руско
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУСИЯ ФАЛИРАААААААААААААААААА :))))))))))))))))))))))))))))))))))
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си помислих че гьзьт поевтинял !
2
0
 
6
 
! Отговори
men преди 8 години
Набарали са дойна крава т.е. народа и дай колкото може до дупка да му се смъкне кожата ... така е като си траем значи ни е добре .... и с тези политици където все си избираме и са си едни и същи
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цената в паднала тройно , не двойно. За *** си остава $450 понеже е проруско настроен.

Спонсорирани публикации