НАП чака 100 млн. лева от данък "уикенд"

Налогът няма да бъде отлаган, категоричен е Росен Бъчваров
12 фев 2016 18:00, Анисия Иванова
28
НАП чака 100 млн. лева от данък "уикенд"
Архив: Булфото

Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева. Това съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е постигнат консенсус с бизнеса за прилагането на данъка. Налогът няма да бъде отложен с една година. Този данък е трябвало да се прилага в последните 20 години. "Всеки разход без изключение - градинари, детегледачки, тоалетна хартия, е приеман за фирмен разход", даде за пример той.

През 2014 г. около 400 млн. лв. е стойността на леките автомобили, платени от фирми. Значителна част от тях никога не са ползвани като фирмени. На това трябва да се сложи край, отсече Бъчваров.

"Ние продължаваме да очакваме в справките си декларации компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на тези активи и съответно да начислят и внесат данък за лично ползване“, заяви Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам.

На вчерашната среща в Министерство на финансите беше взето решение да се предприемат две съществени мерки – да се поиска дерогация от Европейската комисия, и поне по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит, и още в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица.

Бъчваров обеща, че няма да има данъчен произвол от страна на НАП спрямо бизнеса.

По отношение на очакванията от Брюксел Бъчваров посочи, че оптимистичният вариант е до края на тази година да има уредба, която казва, че когато си купувате автомобил като юридическо лице, ще може да ползвате под формата на данъчен кредит 50% от ДДС. 

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как ще определят колко % се използва държавното имущество за лични нужди на работещите там, за служебните коли на директори, съдии, прокурори, министри, народни представители.Тези сладури кака ще им се отчита личното потребление?
22
0
 
1
 
! Отговори
Е преди 8 години
Да бе, да. Скоро ще декларират
21
0
 
2
 
! Отговори
Gost преди 8 години
И там са гладни че трябва втора кола *** кои ще ми гарантира клиентите арменския поп като някои *** бие цените искам да попитам а ионко и Цветелинчо анкетки правят а другото си прави както муе кеф а дерзаи данък уикенд де
20
0
 
2
 
! Отговори
21 vek преди 8 години
Za kakvo?!:-):-):-):-)***** Da platiat subsiidiite100 miliona evro na bg tutunoproizvoditelite, za da ima gratis surovini - suh tutun po 2,5 evro za kilogram - za mafiata Bulgargabak li?!:-):-):-):-)*********A za bg proizvoditeli na makaroni, kuskus, bulgur, keks, ufka, kroasani, biskviti, soleti, vafli, prusurki, gevrek, kadaif, baklava, torti - sreden prast li?!:-):-):-):-):-):-):-)
19
1
 
8
 
! Отговори
Тия що пари украднаа преди 8 години
Да хванат митничари политици бизесмени и т.н.... Ако не сберат 20-30 милр. Евро заплюйте ме....
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брях колко недоволни бизнесмени има в тоз форум....Цццццц
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо няма да приспадам нищо! Ползвам си пълния данъчен кредит за всичко. От НАП да си го ***
16
2
 
20
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Абе аз да попитам-какво стана с оная Мургина,дето я съдеха!?Всяко чудо за три дни,нали сме в България!
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Бъчваров говорител на НАП, ама така и не се научи да ГОВОРИ ами си маа по селски
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Миле. Приходната част е желаното. Колкото им трябва бе... И Лилето чака много милиони от Винетките... Но колко ще получи?
13
1
 
16
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
АЗ ПЪК ЧАКАМ СМЯНАТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА НАП ЗА СИСТЕМНО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДНАТА ЧАСТ КЪМ БЮДЖЕТА!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалирането надребния и част от средния бизнес започва веднага. Няма да има отсрочка с една година.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да има данъчен произвол ? Ми те са на процент от събраното. Е не произволно, колкото повече толкова по-добре. за тях
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Част от данък уикенд ще платят и работещите в частния сектор. Не само собственика. Това ще им се яви непаричен доход върху които ще пла.тят ДО.Д.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че ще ни бесят е ясно. Но е ясно, че и сами трябва да изпълним закона, като си носим въжето, за личната ни "нужда." надлежно декларирани по данъка
8
8
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 8 години
Справедливо...Що всички да плащат ДДС а измислените бизнесмени да не плащат като си осчетоводяват всичко на фирмата и после им връщат ДДС-то...Кой да им го плаща аз ли ??? Ае да го д...т ...И без това са пълни селяци Българските "бизнесмени" ...за съжаление.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност това не означава ли доплащане на някой скъпи играчки,които са фирмени ама не съвсем
6
5
 
2
 
! Отговори
закона е справедлив преди 8 години
и възстановява частични например равенството между гражданите при покупка на нов автомобил ако човека има фирма и такъв на наемният труд.жалко , че не може да се прилага със задна дата
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отпадане от ДДС. И досега им бяхме безплатни събирач на данъци.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДДС-то напрактика става 30 процента. Остър недостиг на оборотни средства. Съкращаване персонал. За какво ми е тази фирма? Да работя само за данъците? Празни декларации-няма да работя за мерси.

Спонсорирани публикации