Държавните разходи май помпат растежа

Потреблението расте заради разплащане по европроектите
13 фев 2016 09:35, Екип на Investor.bg
19
Държавните разходи май помпат растежа
Снимка: архив Reuters

Държавните разходи са възможна причина за икономическия растеж в страната. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика.

През последното тримесечие на 2015 г. икономическият растеж очаквано се ускорява, както се вижда от най-ранната оценка на НСИ за БВП в този период. Икономическият ръст достига 3,1% на годишна база спрямо 2,9% през предходното тримесечие и 2,6% през първите две. По наши сметки това означава, че ръстът за цялата година е бил около 2,8% (ако експресните данни не се променят), което е далеч над прогнозите на правителството и международните институции в началото на годината, които очакваха растеж под 2%, пише Десислава Николова от ИПИ.

Първоначалната снимка на икономиката за последните три месеца на 2015 г. показва, че икономическият ръст е бил ”спасен” от крайното потребление и инвестициите на фона на сериозно забавяне на износния растеж до едва 0,7% на годишна база. Крайното потребление постепенно ”изплува” от отрицателната територия, в която се намираше в първата половина на годината, като отбеляза ръст от 1,0% през третото тримесечие и 2,5% през четвъртото.

Инвестициите следваха сходен положителен тренд през годината, но останаха на червено през първите 9 месеца. Обратът настъпи едва през четвъртото тримесечие, когато бруто капиталообразуването нарасна за първи път от третото тримесечие на 2014 г. насам (с 1,4% на годишна база).

Рязкото подобрение на крайното потребление и инвестициите не е изненада, ако се вземат предвид данните за бюджетното изпълнение в края на годината. От тях се вижда, че публичните разходи през декември 2015 г. са близо 5,2 млрд. лв., което представлява увеличение от 11,6% спрямо година по-рано.

Една от причините за това е ударното разплащане по европейски проекти в края на годината поради приключването на крайния срок за плащанията по предходния програмен период (2007-2013 г.) в края на 2015 г. Тази инжекция най-вероятно се е отразила както на потреблението на правителството (и съответно на съвкупното потребление), така и на инвестициите, тъй като голяма част от тези разходи по европейски проекти са именно капиталови. Друга възможна причина за ръста на крайното потребление може да търси в добрите данни за зимния туризъм в края на 2015 и началото на 2016 г., като очакванията на правителството са за ръст от 5-7% за целия сезон.

Ускоряващият се ръст на икономиката със сигурност е добра новина, особено на фона на стагниращия износ през последното тримесечие. Данните за външната търговия показват продължаващ спад на стойността на износа за трети страни през последните три месеца (както и през третото тримесечие), което до голяма степен се дължи на по-ниските международни цени на петрола, а оттам и на петролните продукти, които България изнася. Това се вижда много ясно както от продуктовата разбивка на износа, така и от географската.

Така например през 2014 г. България отчиташе един неочаквано висок износ на горива за Гибралтар от 319 млн. лева, което според някои коментатори представляваше фиктивен износ (с последващ внос обратно в България) с цел неплащане на данъци. Независимо какъв е бил този износ, обаче, през 2015 г. той рязко намалява до 49 млн. лева.

Ценовият ефект от по-ниската цена на горивата пък се вижда ясно от износа ни към Сингапур през 2015 г. (който почти изцяло се състои от петролни масла), който спада от 1,1 млрд. лева през предходната година на 668 млн. лева през тази. Съответно в продуктовата разбивка минералните горива и масла бележат спад на износа с 20% през 2015 г. (както заради ценовия ефект, така и заради резкия спад на износа към Гибралтар).

Положителното в данните за външната търговия през 2015 г. е, че износът на машини, оборудване и превозни средства (+20%), както и на различни готови продукти (+41%) продължава да расте с двуцифрен темп за поредна година, като делът на тези стоки с относително по-висока добавена стойност всяка година стабилно се повишава за сметка на стоки с по-ниска или никаква степен на преработка.

Като цяло, данните за БВП през последното тримесечие са очаквано добри, но въпросът е до каква степен това се дължи на ударното правителствено харчене в края на миналата година и до каква - на възстановяване на частното потребление и инвестиции. Ако държавните разходи са напомпали растежа (което изглежда далеч по-вероятно), тази година е напълно възможно да станем свидетели на известно забавяне на икономиката, предвид „дупката”, която се получава при европейските проекти (и разплащанията по тях) и прогнозите за продължаващо слабо представяне на износа през 2016 г.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Във ваша медия побликувате думите на шефа на зеленчукопроизводителите:Докато Полша инвестира еврофондовете в производствена база ние правим фонтанчета,градинки и никому нужни пасарелки и т.н. В гордоста на герб-Бургас се изляха стотици милиони за автобусни спирси,подлези ,надлези,бусленти, сменихме светофарите с свръхсложни кръгови но нито едно ново работно място в индустрията не се е открило.Е за кой ги правите тия глупости за туристите ли или по скоро за "новите" българи от Сирия и Афганистан?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера пишеха че износа бил нарастнал МНОоооГО, днес пък бил спаднал.Всеки си тълкува числата както му дойде......а народа *** и квото му кажат все не го разбира (не се има нещо за разбиране) и цъка с език и глупав поглед.
12
2
 
27
 
! Отговори
реалист преди 8 години
В тая държава разтеж има само на депутатските заплати.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зъ ква икономека са прикаа?.
10
3
 
19
 
! Отговори
Край преди 8 години
До като. Вярваш в свободния нерегулиран пазар - браво. И аз го вярвах в началото на 90те г. на миналия век. Разбира се че технологиите вече са други НО. Ако приемем че народите по света се състезават икинимически то 80 те години българите бяха по напед в това състезание отколкото са сега. Ще ми се върне вярата в свободния пазар когато видя фолсваген закрит заради дизел гейт както беше затворен завод НАМО във варна за дизелови двигатели.
9
4
 
32
 
! Отговори
стига слугинаж преди 8 години
Къв растеж ви тресе бе държавните разходи помпат единствено растежа в джобовете на батко и братко.
8
14
 
9
 
! Отговори
като преди 8 години
До Анонимен 3толкова хвалиш предишната българска икономика чакай да позная...караш нова лада която си купил наскоро, имаш нов телевизор електрон,нов хладилник мраз ииии телефона тие оня руският...йота май се казваше . ако не е така защо смяташ , че някой след разпадането на сив би продължил да купува нашите продукти произвеждани за затворен и регулируем пазар какъвто бе сив ???
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Растеж на бюджетните заплати около коледа.
6
2
 
10
 
! Отговори
ах Морето преди 8 години
Апартаментите строени набързо не могат да бъдат продадени, въпреки намаленията!Излъгаха купилите вече, че ще ги дават под наем с голяма печалба.Да ама Не!
5
2
 
14
 
! Отговори
33 преди 8 години
До 33обръчите от ФИРМИ грешка при писането
4
3
 
26
 
! Отговори
33 преди 8 години
не е МАЙ, ами твърдо ДА ..Само и единствено разходите по европроекти помпат растежа. Като се сетим къде отиват приходите - при обръчите на КОЙ ... и ни става ясно, че В МОМЕНТА ДЪРЖАВАТА НИ Е ВЪВ ФИКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ - УСВОЯВАТ ПАРИ ПО ЕВРОПРОЕКТИ, КОИТО ХАРЧАТ ЗА НУЖДИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ И ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИЛМИ ОКОЛО ТЯХ !!!
3
3
 
24
 
! Отговори
На всяка свиня преди 8 години
и идва коледата и на всяка счетоводна лъжа и идва края! Изпразненият пожарникарски маркуч скоро ще си търси убежище в някоя друга част на света, поне през един океан. Да си яде милиардите и да се радва на внучето, но Господ само забавя, не забравя!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност са прави за икономическия разтеж. Българската икономика която произвеждаше и изнасяше за милиоарди беше съсипана и е почти на нулата. Сега всяка мизерна инвестиция по европроектите които се интересуват само да има пътища за машинте като почнем войната с Русия, може да се изчисли като 30%, 40%, 80% даже 140% разтеж - растеж от нищото.
1
5
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Тия стъкмистики си ги заврете нали знаете къде ! :)Икономически растеж ?Аз на очите си ли да вярвам или на измислените цифри ?Народът ни обедня като църковна мишка. Хората вече свикнаха с мизерията и беднотията и дори не им прави впечатление.Икономически растеж ?На базата на какво ?Да не сме започнали някакво мащабно производство ?Разчитаме на трохите от Еврогейския съюз и на милиардите, които изпращат всяка година нашите емигранти.България е страна без действаща икономика. Факт !

Спонсорирани публикации