Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!

Това показва проучване на компания сред бизнес лидерите
Обновена: 11 мар 2016 21:13 | 11 мар 2016 20:58,
103
Родни мениджъри: Липсват квалифицирани кадри!
Снимка: БТА

Три четвърти от българските бизнес лидери възприемат липсата на квалифицирани кадри като едно от основните предизвикателства пред дейността на компаниите си, като същевременно виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години. Това са част от изводите от резултатите за България от 19-тото ежегодно глобално проучване на консултантската компания PwC сред бизнес лидерите, представени в София през седмицата.

Геополитическата обстановка обаче притеснява най-сериозно топ мениджърите у нас. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%), сочат резултатите от анкетата за България, в която участват 38 изпълнителни директори, като 66% от участниците оперират в сектора на услугите и потребителските стоки, 29% във финансовия, а 5% - в сектор „Технологии и комуникации“.

„Изпълнителните директори в България споделят загрижеността на своите колеги по света по отношение на геополитическата несигурност, свръхрегулацията и наличността на ключови умения. У нас обаче се наблюдават и притеснения относно подкупността и корупцията, както и липса на доверие в бизнеса“, пише в доклада за България.

За разлика от колегите си на глобално ниво, изпълнителните директори в България са значително по-малко загрижени за повишаването на лихвените проценти, увеличаването на данъците и нестабилността на валутните курсове. Едва 39% са обезпокоени от скоростта на промените в технологиите, а 44% от промените в поведението и разходите на потребителите.

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването, което е направено сред над 1 400 бизнес лидери от 83 страни, считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес.

За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители, бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери. Мениджърите смятат, че бизнесът и правителството трябва да работят заедно, за да постигнат този резултат.

В същото време 72% от тях виждат повече възможности за бизнеса си днес, отколкото преди 3 години в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

Бизнес лидерите на глобално ниво (91%) и в България (89%) са уверени по отношение на ръста на приходите на своите компании през следващите три години. Те смятат, че технологичният напредък ще е най-важната тенденция, която ще окаже влияние на бизнеса им през следващите пет години, а най-важните технологии за бъдещото им развитие ще са приложения за анализ на данни и CRM системи.

36% от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27%).

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
9
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Местните феодали и вносните робовладелци трЕбе да проумеят ,че границите са отворени както за нелегални тарамбуки така и за квалифицираните нашенци да си продават труда на места с по-добро заплащане.
75
0
 
7
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Кадри има.Срещу съответната цена.Елементарно пазарно правило !!
74
0
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Нормално, докато българските работодатели се гавреха по време на така наречената криза, доста хора избягаха в чужбина, доста хора обиколиха фирми и подбраха по-доброто. Сега работодателите почнаха да се вайкат "няма материл" ами няма като не могат да оценяват хората си. И по-зле ще става
73
0
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Да наемат високо-квалифицираните инженери, лекари, архитекти и програмисти, появили се в България като бежанци от Сирия, Афганистан, Нигерия, и т.н.т.
72
0
 
17
 
! Отговори
Нема проблема преди 8 години
Как да няма квалифицирани кадри? Могат да наемат всеки европейски гражданин, никакъв закон не ги ограничава. Квалифицирани хора в Европейския съюз бол. Какъв им е проблемът?
71
0
 
12
 
! Отговори
Има кадри, няма пари преди 8 години
Брутната заплата на учителка е 555 лв. Първо, не е възможно да вложиш хиляди във висше образование и да ги избиеш от такава месечна заплата. Второ, на детегледачка в чужбина поемат пътните, квартирата и храната и заплащат чисти тези пари за седмица.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вчера се появи информация,че на провеждащото се в момента изложение на коли в Женева българин си е поръчал кола марка бугати за 2,4 милиона евро. Превърнете тези пари в левове и си задайте въпроса колко заплати би бил дал този човек в България. И тъй като не ги е дал, колко човека са напуснали страната поради неговата глезотия и простотия да кара Бугати.
69
0
 
2
 
! Отговори
цЕКО преди 8 години
А ПАРЕТА ИМА ЛИ ?
68
0
 
7
 
! Отговори
кадър 25/сек преди 8 години
У нас най добрите кадри са децата на партийния ни "елит"Същите като родителите си ,затова и резултатите са такива
67
0
 
8
 
! Отговори
Cha cha преди 8 години
Svetat e goliam...:-):-):-) Da si kupiat i da si vnesat ot Holandia, UK, Luksemburg, Belgia...:-):-):-):-)
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПромяна няма да има! Тия *** дето ни управляват така са си наредили законите, че докато има и 1 (ПОВТАРЯМ - " ЕДИН!" ) да гласува за тях, системата ще работи за тях! Няма начин САЩ да ни завладее, не става и с военна диктатура (в ЕС и НАТО сме). Аз съм малко стар, но децата ми няма да живеят тук! Спасявайте се от тая изродска държава докато е време! Преди 10 г. имах шанс, но жена ми каза не и аз *** останах...
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименсамо да вметна- инжинерно образование означава ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ! Това не ти трябва за да си кранист!
64
0
 
4
 
! Отговори
vpdyankov преди 8 години
До до родните меринджеиЗа 4к няма да се навия, искам да получавам поне 1/3 от това което вземам днес! Т.е. окло 6к + извънреден труд и осигуровки
63
0
 
7
 
! Отговори
vpdyankov преди 8 години
Аз съм квалифициран ел. инжинер. Нека фирмаджиите в БГ ми предложат 1/3 от заплатата която получавам в момента и ще се върна да работя у нас!
62
0
 
28
 
! Отговори
Тонев преди 8 години
Работих в България преди три години за голяма индустриална фирма в областен град като мениджър за 1200 лв, работи се доста над предварително обещаните 8 ч, никакво допълнително заплащане, доста орязан социален пакет . Сега съм в чужбина и съм на подобна позиция , владея перфектно англ. и немски език, за заплащане е излишно да говорим. Нека олигарсите в България се замислят къде са кадрите и защо са там ?
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С трици маймуни не се ловят.
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частник пари не дава, всички знаят. Ако дава, бави ги с месеци!
59
0
 
26
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Родните мениджъри искат супер-ултра-свръхквалифицирани кадри, които да работят по 16 часа на ден включително и събота до обяд, едновременно с това да са на разположение 24 часа в денонощието, да не ползват никога отпуски... и да им се плаща не повече от 600лв. Друг е въпроса, че в България пък изобщо няма квалифицирани мениджъри, ама за това не се говори, нали?
58
0
 
19
 
! Отговори
Кадър преди 8 години
То у нас липсват и квалифицирани мениджъри, ама какво да направим
57
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами подгответе си ги тези кадри бе!Платете за обучението им и ще ги имате. Няма да се охарчите много, но ревете като ощипани моми.

Спонсорирани публикации