Банките ни не искат да привличат депозити

БНБ може да свали още депозитната лихва
12 мар 2016 14:08, Петя Славова
73
Банките ни не искат да привличат депозити
Снимка: архив, Булфото

 Българските банки вече не искат да привличат депозити, заяви пред БНР банковият експерт доц. Виктор Йоцов.  По думите му, БНБ може да свали още депозитната лихва, така че банките ще трябва да плащат повече заради свръхдепозитите си.

 Банките в България са изключително ликвидни, заради което все повече от тях не искат да привличат допълнителни спестявания на клиентите си, обясни Йоцов:
 
Аз чувам вече за банки, които създават къде изкуствени, къде съвсем преднамерени пречки пред увеличаване на депозитната си база. Просто се чудят какво да я правят. Те не могат да я пласират и означава, че те трябва да плащат, за да я имат. БНБ вече също мина в отрицателни лихви по свръхрезервите.
 
Въпреки това лихвата по депозитите за клиентите няма да стане отрицателна. "Защото иначе ще ги изтеглят хората парите, ако тръгнат да станат отрицателни. Това какво означава за потребителите? Той трябва да плаща, за да си държи парите в банка. Много е вероятно той да реши да не ги държи в банка, да си ги държи в ликвидност. Поне няма да плаща нищо. И тогава ще питаме банките, какво ще правят пък тогава?, обясни той.
 
Йоцов коментира докога може да продължи намаляването на лихвите по кредитите. "Все още маржът е доста висок и има накъде, но в момента няма предприемач, който да има проблем с намирането на кредит. Въпросът е за банките, че не могат да си намерят на кого да си пласират ресурсите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: БНБбанкидепозитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има и друг вариант :Банкерите да не работят друго освен да раздават необезпечени кредити на приятели, роднини и този ,който ги е назначил. Републиканският бюджет поема всички въпроси свързани с благосъстоянието им.Банковите експерти като това доцентче, правят анализи защо банките фалират и продават авторски учебници на студентите си.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз друго не мога да си обясня!Защо не намалеят и лихвите по кредитите, след като имат толкова голям ресурс и стой!?!?
6
1
 
40
 
! Отговори
seira преди 8 години
ДЕВИЗА Е ЕДИН:"ЖИВОТ БЕЗ КРЕДИТ!"
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименК'Фо общо има това с Българските банки и ниските лихви по депозитите?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормалният начин за спестяване е парите да са в банка, но поне разходите по държането на парите в банка, трябва да не намаляват сумата на парите. Иначе парите под дюшека, влиза Асан и парите ги няма, а МВР спи. Само ако пуснат случая по телевизиите, МВР веднага намира Асан.
3
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да намерят банките на кого да си пласират ресурсите, очевАдно трябва да свалят цената, по която ги пласират, т.е. да свалят лихвите по кредитите. А иначе БНБ не определя лихвите по депозитите на банките. те сами си ги определят.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам БНБ да има нещо общо с "депозитната лихва", каквото и да означава това. Лихвите по депозитите си ги определя всяка банка сама и БНБ изобщо не може да влияе на нивото на тази лихва.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми е ясно как БНБ ще сваля депозитната лихва, когато това си е работа на банките, а не на БНБ!!! Тук друго трябва да се направи - да се свалят лихвите по кредитите, за да може банките да си пласират депозитите, т.е. да живнат малко нещата.

Спонсорирани публикации