Банките ни не искат да привличат депозити

БНБ може да свали още депозитната лихва
12 мар 2016 14:08, Петя Славова
73
Банките ни не искат да привличат депозити
Снимка: архив, Булфото

 Българските банки вече не искат да привличат депозити, заяви пред БНР банковият експерт доц. Виктор Йоцов.  По думите му, БНБ може да свали още депозитната лихва, така че банките ще трябва да плащат повече заради свръхдепозитите си.

 Банките в България са изключително ликвидни, заради което все повече от тях не искат да привличат допълнителни спестявания на клиентите си, обясни Йоцов:
 
Аз чувам вече за банки, които създават къде изкуствени, къде съвсем преднамерени пречки пред увеличаване на депозитната си база. Просто се чудят какво да я правят. Те не могат да я пласират и означава, че те трябва да плащат, за да я имат. БНБ вече също мина в отрицателни лихви по свръхрезервите.
 
Въпреки това лихвата по депозитите за клиентите няма да стане отрицателна. "Защото иначе ще ги изтеглят хората парите, ако тръгнат да станат отрицателни. Това какво означава за потребителите? Той трябва да плаща, за да си държи парите в банка. Много е вероятно той да реши да не ги държи в банка, да си ги държи в ликвидност. Поне няма да плаща нищо. И тогава ще питаме банките, какво ще правят пък тогава?, обясни той.
 
Йоцов коментира докога може да продължи намаляването на лихвите по кредитите. "Все още маржът е доста висок и има накъде, но в момента няма предприемач, който да има проблем с намирането на кредит. Въпросът е за банките, че не могат да си намерят на кого да си пласират ресурсите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: БНБбанкидепозитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Живот преди 8 години
Еми депозирайте в застраховка живот бе хора..
47
0
 
3
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
Време е на лихварите да дигнат всЕкакви такси.Като стадото неще и неще "изгодните" кредити с ГПР над десятката.
46
0
 
4
 
! Отговори
Когато преди 8 години
ни нагази кризата, предизвикана от същите алчни банкери, ми качиха вноската на два пъти, сега вместо да я намалят, дебелеят от моите лихви, но и аз ще ги сюрпризирам пролетно, предварително погасявайки целия кредит. Да го духат богатите!
45
0
 
10
 
! Отговори
Майк преди 8 години
Пълен бойкот на лихварството, точно така. Хората научиха горчивия урок известен от древността, че лихварството е зло и не трябва да стават длъжници на кредитори и банки.
44
0
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
ЦЕБ записва в комютрите всеки месец по 80 000 000 000. Пари като щума, никой не ги иска. Магазините пълни със стоки, никой не купува! Що е то? Обикновена криза на свръхпроизводаство!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6to BNB ne dava direkno na xorata krediti za 1% lixva ami dava na bankite ta posle nas da ni derat x 15% dori i na gore
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато банките са пълни значи икономиката не върви, бизнеса се страхува и не рискува,всеки си е скатал парите и не предприема нищо,за всичко това е виновна политиката на страната,която е поставила гражданите си в страх от инициативи.В такива моменти вървят само бизнесите на властта и сигурно това е презумцията - да нямат конкуренция
41
2
 
16
 
! Отговори
Крив макарон преди 8 години
"Мирише" на смяна на парите
40
1
 
14
 
! Отговори
пишман депозант преди 8 години
Това са депозити на българите в чужбина, защото тука са много малко тези, които могат да спестят нещо. Само не разбирам защо им трябва на тези хора да спестяват в България, при положение, че живеят другаде? Най-вероятно мислят да се върнат тук един ден, а част от пращаните от тях пари, отиват за поддръжка на жилищата, в които ще живеят на старини ... Това е нещо като застраховка за тях, защото няма как да знаят колко дълго ще получават добри пари в другата страна.
39
1
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Аз това го говорих още преди 5 г -Думата банка е нещо лошо гадно и създаващо клошари -а думата кредит е нещо измамно с малък шрифт с променяща се лихва всеки месец и винаги в полза на "великата банка"-Самите банки в алчноста си си създадоха този "прекрасен" имидж - А сега ревът трогателно колко много депозити имали и как трябва да плащат лихви-Но и те го измислиха -фалит и чао на парите на вложителите) Ако погледнем "по дълбоко" ще видим че 16 милиарда нов заем всъщност са парите на БГ вложители
38
4
 
1
 
! Отговори
до 58.. истината е . преди 8 години
че КАТОЛИЦИЗМЪТ забранява лихварство и затова евреите са се занимавали със заеми ,тъй като тях не ги е касаело, защото същата тази религия е гледала на евреите като на второ качество и ги е преследвала (лъжата ,че са предали и убили "Спасителя")..
37
0
 
9
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
"Ликвидност" е втората по противност чуждица ,НЕНУЖНО използвана в последно време (сурогатна е на първо място) . В испанския език означава свойство на liquidos (течности) .Миналото лято си дадох сметка че е невъзможно за видиш "Зъболекарски кабинет" вече е "Дентална клиника" .. Звучи ПРОФЕШЪНАЛ , също като този банкер ,дето от чета два пъти казаното,че да му хвана словореда и смисъла
36
4
 
7
 
! Отговори
хехе преди 8 години
До грабежСамо при ГЕРБ ли са имали облаги?! А 1997 като окрадоха милиарди тогава кой беше ?
35
1
 
4
 
! Отговори
Т2 преди 8 години
До до Т2Благодаря за момчето :) Аз съм много далече от банковия сектор и от България последната година. От 15 години без кредит не съм живял даже и сега ще тегля нов :) Ами ти си точен пример за моето твърдение - не работиш с БГ банките, защото не са банки като банки :)
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 33За тъпчовци като теб лихвата е престъпление но за предприемчивите е "мана небесна".Така че подкарвай говедата на село и изключи компа!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ККточно
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сиреч пак спят цацаратурата и ония от булевард Черни връх
31
3
 
12
 
! Отговори
грабеж преди 8 години
Оказа се че при управлението на партията ГЕРБ,банките са получавали големи облаги платени от народа,интересно с колко са финансирали партията за благодарност банките!?
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.айфайзен за гола вода за обикновените клиенти.
29
1
 
24
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Най бедната страна в ЕС с най високи такси и лихви,чуждите банки грабят българския народ и изнасят награбеното, с помощта на управляващите политици!!!

Спонсорирани публикации