70% от свинското месо на пазара у нас – внос

До 4,50 лева за килограм пада цената на пържолата в магазините
4 апр 2016 07:37,
27
70% от свинското месо на пазара у нас – внос
Снимка: архив, Булфото

"Евтино свинско от Испания, Румъния и Германия залива българския пазар, на който едва 30% от месото е родно производство. До 4-4,50 лв./кг пада цената на вратната пържола в магазините и затова подозираме, че това месо е обработено с хранителни добавки", съобщава пред "Труд" Добрин Папазов, председател на Асоциацията на на свиневъдите в България.

По думите му продуктите се инжектират с разтвори, които повишават теглото и реално потребителите плащат за вода, а не за месо.

За да спрат злоупотребите на пазара, от Съюза на свиневъдите предлагат да се въведат промени в Закона за храните, съгласно които "подсилените" меса да бъдат на отделен щанд с маркировка, че съдържат добавки.

Производителите си обясняват причината за дъмпинговия внос със свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и с руското ембарго, което затвори един огромен пазар.

Същият проблем съществува и с предлагането на пилешко. По данни на Съюза на птицевъдите в България са внесени над 100 000 тона, толкова е и родното производство.

"Вносните меса се продават на много по-ниски цени от родните и това подбива вътрешния пазар", коментира пред вестника депутатът от БДЦ Чавдар Пейчев, който е подал сигнал до земеделския министър Десислава Танева.

"В страната ни се внасят пилета от Румъния, които се продават по чуждите кланици на цена на 0,95-1,05 евро. В България след транспортните разходи и надценката на търговеца килограм пиле на едро се търгува за 2,15-2,20 лв. без ДДС. Така излиза, че възможно най-ниската себестойност на произведено пилешко месо в България е 2,50 лв., т.е. с 50 ст. по-висока от продажната цена на кланиците в други държави членки на ЕС като Полша и Румъния", коментира Пейчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аз съм сиНе очаквах да видя такива прости хора като теб! Спри си достъпа до интернет ако обичаш...
20
3
 
4
 
! Отговори
Веган Кръвнишки преди 8 години
Ше муате вносна мър-ша оти българска нема - свършиха ***, дето гледаха свинье, овце и крави! Сега сите сте капиталисти и гледате само бизнесо - алъш-веришо да върви. Търговия му е майкята, ние българете сме велик народ и у свински го-вна нема да ровиме! И понеже иначе сме много учени и знаеме, че месото е мноо полезно и ше гньетеме и свински цвайтери и кравешки вимета и *** джуки само да са добре смлени, боядисани и подпровени! А западняците като по-прости вече половината са вегетарианци
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това ше да е от шастиливи прасета , дето са си играли с топки като малки , е това беше целта на ес са сме консуматор на тяхната продукция а не производител
18
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
докато се готви изобщо не мирише на месо безвкусно последния път бешеот исландия
17
7
 
1
 
! Отговори
Аз съм си преди 8 години
От години българско месо не купувам. Направете си експеримент, купете си българско месо и вносно месо откъдето искате, няма значение и го изпържете. Знаете ли какво става? От българското изтича желе-подобна течност и така месото изчезва. Неколкократно ми се е случвало, от килограм месо остават около 300гр. Другото го хвърлям, защото е като желатин. При вносното това го няма. Сигурно поляците са по-умни и слагат само неща дето не изчезват. И така, подкрепете БЪЛГАРСКОТО! !!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Истинатаполезно ще е да коментираме и въпроса за производителността. Например колко човека у нас и в Испания, Румъния пасат 10 крави? Същото е при пилетата ит.н.Колко щеше да струва килограм българско месо, ако го нямаше вноса?
15
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Някои май не знаят, че вегетарианството е в списъка на болестите на Световната здравна организация.Второ, естествено, че вносните храни ще са по-евтини от българските. В другите държави селскостопанското производство яко се дотира от държавите им и затова техните храни са евтини и подбиват цените на българските храни. В крайна сметка така е при демокрацията в България - унищожава се родното селскостопанско производство, за да внасяме храни, за които нямаме валута, с която да плащаме.
14
5
 
7
 
! Отговори
Жо преди 8 години
А ГЛАВНИЯТ СВИНАР на държавата Г. Гергов какво изквича по въпроса?
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А те защото нашите производители не го надуват месото.Имам приятел,който се занимаваше с пилета.Неговата машина беше със 6 спринцовки.Виждал съм как кило телешко става на 2.5
12
2
 
2
 
! Отговори
IVANOV преди 8 години
tova na snmkata mi izglezda na teleshko! zasto pak nqkoi falshiva snimka zaliva saita? kolkoto do mesoto az si kupuvam pileshko file ot tuciq za 4 lv kg i na svtlini godini ot nasheto napompano meso ! paradoksi kak se stava bogat barzo s voda estestvenno.
11
4
 
1
 
! Отговори
турче преди 8 години
вие не всички ядете *** ние ядем чисто био нашенско ядем и пием и пак сме мюслюмани живеем както ни е кеф(според джоба де)
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми какво искате мъбиха родния производител с европеиски цености и внасят *** от кадето им падне
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето това е прогресът - вече повече хора умират от храна, отколкото от глад!
8
2
 
16
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
До 9Всички сериозни учени са установили,че месо трябва да се яде,само тия от веганската секта твърдят обратното.Месото е полезно и това е
7
4
 
16
 
! Отговори
Мургавелец преди 8 години
Много здраво ви бръкна отзад руското ембарго и виете на умряло понеже бяхте свикнали да продавате *** на ужасяваще цени. Нека видим сега как ще ви се отрази пазарната икономика в истинския й вид.
6
13
 
1
 
! Отговори
опит - грешка преди 8 години
Баба Ванга:Ако човек е здрав, най-добре е да откаже месото!
5
17
 
4
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ на ГЛАДНО преди 8 години
Ако беше полезно яденето на свинско,хитрите евреи щяха отдавна да ядат !
4
12
 
2
 
! Отговори
юх преди 8 години
Още ли ги ядете тия прасета в БГ ?
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поне свинското не идва от Турция, ура!
2
2
 
11
 
! Отговори
gtf преди 8 години
ми нормално е да се чудиш какво е това месо толкова евтино, да има за производителя, за транспорт и за продавача.