Брюксел ни потупа – BG икономиката расте

Брутният ни вътрешен продукт щял да нарасне с 2% през 2016-а
3 май 2016 13:44, Екип на Investor.bg
30
Брюксел ни потупа – BG икономиката расте
Снимка: Dnes.bg

Европейската комисия повиши прогнозата си за ръст на българския БВП през 2016 г., който се очаква да нарасне с 2% тази година и с 2,4 на сто през 2017 г. ЕК публикува днес пролетната си макроикономическа прогноза за ЕС, която включва отделни данни за държавите членки. В предишната, зимна прогноза очакванията бяха за съответно 1,5 и 2% ръст през тази и следващата година.

През миналата 2015 г. българската икономика е нараснала с 3%, като този растеж е бил насърчен основно от износа и спадащите цени на петрола.

Комисията очаква забавяне на ръста тази година и посочва, че въпреки благоприятните финансови условия и доброто представяне на производствения сектор, се наблюдава забавяне в прилагането на проекти, съфинансирани от Европейския съюз. Това се очаква да окаже натиск в низходяща посока над ръста през 2016 и 2017 г. Като цяло избягването на риска, неблагоприятната бизнес среда и ограничените чуждестранни инвестиции ще тежат на икономическия ръст през идните две години.

През прогнозния период се очаква износът да расте по-бързо от вноса. Износът ще бъде подкрепен от по-високо търсене от страни от ЕС, износителките пък извличат полза от сравнително слабото евро, предвид това, че голяма част от българския износ е с дестинация държави извън ЕС.

През 2017 г. обаче приносът на нетния износ за ръста ще намалява, тъй като ще е изпреварен от ускоряващото се вътрешно търсене.

Оценката на ЕК е, че рисковете и предимствата пред бъларската икономика са балансирани.

Трудовият пазар ще се стабилизира, като през 2016 г. безработицата ще бъде 8,6%, а през 2017 г. - 8%.

Инфлацията ще продължава да расте, но като цяло през 2016 г. ще остане отрицателна на ниво от -0,7%, а през 2017 г. ще се ускори до 0,9%. През последното тримесечие на тази година може да се очаква инфлацията да се покачи над нулата. Положителни фактори, които ще стимулират ръста на потребителските цени в България са сравнително слабото евро и сравнително стабилният трудов пазар.

Според Еврокомисията публичните финанси в България се подобряват. През миналата година дефицитът беше 2,1% от БВП, а през тази и следващата той ще бъде 2% и 1,6%.

Добрите резултати за миналата година се дължат предимно на по-високите данъчни приходи. Те ще продължават да растат и през идните две години на фона на икономическия растеж и продължаващото стабилизиране на трудовия пазар.

Подобрението през 2017 г. се дължи на вече въведените мерки за увеличение на приходите, като например от осигуровки и митнически такси.

Негативните развития при усвояването на еврофондовете ще се отразят под формата на спад в публичните инвестиции през 2016 г. Това понижение от своя страна се очаква да се компенсира отчасти от  повече инвестиции от вътрешни източници. Като цяло при публичните инвестиции през 2017 г. няма да има промяна спрямо 2016 г.

Комисията допуска, че може да има "приятна изненада" в данъчната сфера, където спазването на правилата (compliance) и събираемостта да се увеличат.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Ръст преди 7 години
"Боко е направил магистралата до Пловдив" и ръста е осезаем разбираш ли. Фабрики, Заводи Мерцедес Произвежда в БГ, 60% от работещите в БГ не работят в София, Туристи от западно Европеийски държави , Бг цъфти ===========на цирк отдавна съм ходил.
24
1
 
2
 
! Отговори
щщ преди 7 години
Итнтересно къде расте икономика къде намерихте тая икономика в кофи за *** беднотия това е икономика
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На усвояването на евросредства му викат "икономика"...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви кажа ли как расте БВП? В него се слагат печалбите на проститутките, от продажба на наркотици, евентуалните печалби ако си дадете гаража под наем, от къщите за госсти и то целогодишно. Прибавят се и недекларираните суми от давани къщи и апартаменти под наем. Ако не вярвате проверете в НСИ. Брюксел има полза от увеличаването на нашия БВП, защото вноската на България в ЕС е процент от него.
21
1
 
2
 
! Отговори
БОКО-ТИКВОКО преди 7 години
Журналистите има претенции за третата власт,как да стане това,като тези неграмотници нямат грам достоинство и за пари са готови да лижат всеки ***.
20
1
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
То ако расте за сметка на износа,на увеличаване на производството и прочее-добре!Ама май расте заради новите заеми,т.е. гръцка работа.Ама ние не сме гърци и няма да ни се размине,в един момент,като не можем да си плащаме дълга,просто ще ни унищожат!Заем се взема с ясната идея къде ще се вложи,та да носи после пари!Другото е временно закърпване на положението с цел удържане на властта!
19
1
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Значи ако трябва да бъдем честни, въпреки, че ни управлява Тиква положението е много по добро от това което беше преди 10 години. Виденовото управление пък изобщо няма да споменавам. Само има един малък проблем. Задлъжняваме много през последните години и ще дойде ден когато всичко трябва да се плаща.
18
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
На Kaufland и Lidl икономика ли му казват
17
1
 
7
 
! Отговори
задачка преди 7 години
Едно нещо е 0. Нарастнало с 2%. Колко е станало нещото?
16
1
 
7
 
! Отговори
lol преди 7 години
а китай расте с 12-15% вече 12 годинита да вземем едни средни циври сега, и да обясним на гробовете какво означава2% 400lv=8lv инфлация 5%5% 400lv = 20lv20-8 = 16lvтоест с 2% ръст, българина загубва само 16лв.
15
1
 
9
 
! Отговори
акуд преди 7 години
:):):) абе расте. ама аз с моята заплата вече си позволявам по- малко неща. а уж и дефлация имало. герб запачнаха с номврата на станишев ама с помощ от брюксел. нема да стане
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замразяването на МРЗ през 2018 и 2019 ще спре растежа. Доходите в България трябва да нарастват с догонващо темпо, за да има някакъв шанс в обозримо бъдеще да настигнем останалите в ЕС. А до тогава дали ще останат хора в тази държава и какви...
13
1
 
10
 
! Отговори
gost преди 7 години
Бравос затова народа доизбяга че расте
12
1
 
22
 
! Отговори
Тиквата преди 7 години
Брюксел казал???!!!! Този Брюксел , който сега ще махне визите на Турция и дефакто тя вече е в ЕС без да е покрила повечето изисквания! Турция , в която на власт е безумен диктатор !И Брюксел разрешава това!!! Брюксел , който ни унищожи икономиката ,затвори жизнено важни реактори ..... И да му вяравам????Айде моля!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само ни расте икономиката но и Цъфти!
10
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българомразците *** бълват омраза. Но колкото икономиката е по-добре толкова и тролските рубли ще се увеличават.
9
1
 
16
 
! Отговори
gerberast преди 7 години
Ха-ха, къде я видяхте тая икономика бе ало ! Не разбрахте ли че тая дарява се крепи само на данаци, осигуровки и огромните заеми които Тиквата взе . Герберастията не спира да ви тресе пфууууууу ......
8
2
 
19
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 7 години
Глупости на квадрат !! Расте само в главата на Борисов! Каква икономика като няма такава !Държава подържаща се от данъци , заеми и евросредства! Производство - почти нулево , работи се предимно в сферата на услугите!Този балон надут от Герб скоро ще се спука , започват да ни дават все по-малко пари от ЕС , заемите свършват , Борисов ще може да рефинансира най-много още един два пъти и това ще е! Тогава изкуствената стабилност и Борисов ще се сгромолясат и тогава вечно невинният...не го виждам!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Европейската комисия повиши прогнозата си за ръст на българския БВП през 2016 г., който се очаква да нарасне с 2%"В същото време развитието на технологиите води до повишение на производствто с пъти. Българите жестоко обедняват, защото потребляеват все по-малък процент от това което се произвежда (не в България, в България нищо не се произвежда - 2% ръст на нищо е нищо)
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Особено е важно къде ще те ПОТУПАТ,като се има впрадвид,че 26 години ни потупват по едно място,което не можем да поставим отпред!!Както й да се въртим все е отзад!!

Спонсорирани публикации