Горанов готов на отстъпки за пенсионната реформа

"Ще удължим срока на обсъждане толкова, колкото е нужно"
Обновена: 4 май 2016 13:12 | 4 май 2016 13:07, Бойчо Попов
25
Горанов готов на отстъпки за пенсионната реформа
снимка: Ройтерс

 Предложените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) имат за цел решение на неяснотите около бъдещото изплащане на втора пенсия. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира хода на общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на КСО в интервю за вестник „Труд“.

Министърът посочва, че промените идват заради тази „отдавна осъзната неяснота“ в КСО, а предложенията за промени са един от вариантите. Той е категоричен, че „ако това решение не се приема като вариант, тази част от КСО може да бъде оттеглена“.

Ще удължим срока на обсъждане толкова, колкото е нужно, казва Горанов. И уточнява, че става дума за прехвърлянето на част или на цялата сума от индивидуалните партиди по техническите резерви на фондовете, свързани с осигуряването на пожизнена пенсия - нещо, което отдавна се дискутира като един от възможните варианти за решаване на проблема с пожизнените пенсии.

Според министъра дебатът в момента тече с доста ирационални аргументи, без да се обсъди по същество сегашната непълнота в закона. „Повече от 15 г. работи КСО в този му вид и подобно решение на темата с изплащането на пенсиите няма“, аргументира се финансовият министър.

Горанов подчертава, че сега е моментът за дебати по темата, защото тя не е решена, откакто съществува допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд.

„Действат едни текстове в кодекса, твърде схематични, не дават отговор на въпроса как се изчисляват и как се изплащат пенсиите. Сега е моментът да се предложат и обсъдят различни варианти, които да са в интерес на осигурените лица. Повдигнах темата, защото тя трябва да бъде решена. Не можем да отлагаме безкрай, защото през 2020-2021 г. тези текстове ще трябва да работят и е по-добре отсега да бъде повдигната завесата. Ако има нещо, за което могат да бъдат упрекнати пенсионноосигурителните дружества, това е оскъдната информация, които дават на осигурените лица“, обяснява министърът.

За него големият проблем при втория стълб в пенсионното осигуряване е твърде ниската прозрачност от страна на пенсионноосигурителните дружества, които са в дълг на осигурените лица. „И не бива да забравяме, че всъщност отговорност за вложенията носи държавата чрез регулатора. Това не са пари на пенсионноосигурителните дружества, които са създадени с цел печалба, а пари на българските граждани", казва той.

Според него ако някога излязат проблеми в тази система, едва ли някой ще се сети за имената на собствениците на тези дружества, а тогава проблемът ще бъде на цялото общество и най-вече на държавата, която е трябвало да държи сметка за това по какъв начин и доколко качествено се управляват милиардите вложения на българските граждани.

Той подчертава, че темата се повдига достатъчно рано, преди да се наложи да започнат изплащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове.

„Всичко се обсъжда пред очите на цялото общество. Бурната реакция за промените в КСО по-скоро ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но нека тези притеснения си останат само в моята глава. Добре е, че на хората ще бъде обяснено как ще функционира тази система в бъдеще, тъй като на нея ще се разчита да допълва доходите на пенсионерите, и то съвсем скоро“, казва финансовият министър.

Владислав Горанов заявява, че всички варианти са възможни – включително и с откупуване на анюитети от застрахователни компании, което по думите му и сега стои в предложения законопроект, но не се коментира.

Той потвърди тезата си, че без пул не може да бъде решен проблемът с дефицита в пенсионната система при универсалните пенсионни фондове. „Не ми е известно фондовете да са създавали технически резерви, които да гарантират изплащането на пожизнени пенсии. Такива технически резерви трябва да бъдат формирани по действащия кодекс и не ми е известно да са формирали“.

"Надявам се, подозренията ни, че има нещо нередно, да не се оправдаят след проверката за качеството на активите на пенсионните фондове", казва още министърът. Ако се оправдаят обаче, така шумните пенсионноосигурителни дружества ще дължат отговори на обществото, защото тяхната отговорност се измерва в милиарди. Тогава съм сигурен, че сега шумно изразяващите се радетели на сегашната система едва ли ще са толкова шумни, допълва той.

Извън фокуса, който е свързан с наследяването на индивидуалните партиди, в промените в КСО Горанов откроява доста добри неща, свързани с подобряване на управлението на фондовете, по-консервативно инвестиране, като гаранция за средствата на хората и т.н.

На въпрос за доклада за КТБ Горанов казва, че ще се разсеят всякакви съмнения, че банката е управлявана лошо и че е фалирана от нейните собственици и нейните мениджъри. По думите му ще се визуализират и всички лоши управленски модели, които дълги години са реализирани в банката.

В интервюто си Владислав Горанов коментира още темата за дълга, излишъка по КФП и възможностите на българската икономика.

Темата за пенсионните промени може да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
застреляйте горанов.Като е толкоав ЕРбап - да вдигне възрастовата граница на полицаите, вместо да краде засулжените пенсии на хората-.
23
0
 
0
 
! Отговори
Уха преди 7 години
Държавата в лицето на Горанов, който изпълнява заповеди на друг иска да прибере едни 8-9 милиарда лева ЛИЧНИ ВНОСКИ.Не случайно наблягам на лични. Това са вноски от моята заплата която получавам.След като са лични единствено титуляра може да се разпорежда с тези средства как ще използва тези пари.Това е все едно да имаш влог със спестени пари и някой със промяна в да прибере тези пари в бюджета.Да няма наследяване-ако няма наследяване на личните ми пари значи национализация на парите на хората.
22
0
 
2
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Горан ефенди - дръж здраво! Де има стотинки --- да са във хазната. Какви са тези втори, трети пенсии, социални осигуровки, че и медицинск! Граби ! Сега си на власт1 Иначе как ще те попържа цял народ до края на дните ти ???
21
0
 
3
 
! Отговори
норa преди 7 години
Ей, Горaнов, *** тaковa, никой не очaквa дa получaвa вторaтa пенсия до крaя нa животa си. Тaкaвa е тaзи, дaвaнa от НОИ.
20
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Този се явява поредния тарикат с мерак за опоскване на пенсионните фонодове! Това се случва за незнам си кой път последните десетилетия!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горанов вместо да се прави на финансист, по-добре да каже как със заплата 2 500 лв, строи замък за 4 млн лв.Иначе борим корупцията, Селският футболист ви каза.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МушитаКога? Докога ще ги търпим?
17
0
 
12
 
! Отговори
Аааааа! преди 7 години
Подивявааааам! Слушай бе наглец! Като си некадърен и не можеш да се справиш, не значи че трябва да окрадеш изрядните данъкоплатци! Преди време съм гласувал за ГЕРБ, но ако това направите, това ще е краят ви! А с тебе лично ще изметем площада!
16
0
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НАЙ-ДОБРАТА ОТСТЪПКА ЗА ВСЕКИ ГЕРБАДЖИЙСКИ ТАЛИБАН Е ОСТАВКА.
15
0
 
15
 
! Отговори
Мушита преди 7 години
Ей правителството трябва да работи за народа а не срещу него !! Самозабравихте се бе ,ще играе тояга накрая!!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утре ще поиска и банковата ми сметка да изпразни. Ей, нагли до небето!
13
0
 
19
 
! Отговори
Айде де преди 7 години
"Сега е моментът да се предложат и обсъдят различни варианти, които да са в интерес на осигурените лица"!Горанов, тарикат мазен, щом мислиш за нашия интерес, ето какво:Събираш желаещи да обсъждат хора в Арена Армеец и им предлагаш да гласуват дали са съгласни! Тогава ще стане ясно какъвим е интереса!Ти си НИКОЙ, за да казваш какъв ми е интереса! Наглец!Ако не си разбрал това, ще разбереш какво е Народен гняв! Ясен ли съм?
12
0
 
16
 
! Отговори
значи .... преди 7 години
иска да ти открадне и тези пари .... ясно му е, че е престъпление както и да внасяш 40 години и после да умреш след 2-3 години ... но казва = 'я да го подложим на дискусия ...' ТИЯ СА МНОГО НАГЛИ КРАДЦИ !!!! ПРОРАДИ ТЪПОТИЯТА СИ НЯМА ПАРИ И ИСКАТ ДА КРАДАТ И ТЕЗИ ПАРИ НА ТЕЗИ, КОИТО СА РАБОТИЛИ !!!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавам хора - ранни пенсионери, на около 48-50 години в момента, които са имали 8 000 лв. в партидата си в УПФ и са прехвърлили към НОИ вноските. Пенсията им е увеличена със 130, дори с 200 лв. Странно - за 5 години ще се изчерпи тази сума. Откъде ще дойдат парите да се плаща доживот? А простосмъртните от 3 категория труд, ще бачкат до 65 години, за да има инвалидни пенсии за фалшивите инвалиди и за раннопенсионираните полицаи.
10
0
 
15
 
! Отговори
пери преди 7 години
До сега защо нямаше никакви НЕЯСНОТИ по втората пенсия? Какво не му е ясно на умника Горанов? Нали е много отворен, голям министър! Някой да му обясни защо не бива да пипа пари, които не са негови. Още не ми е ясно защо изобщо трябва да има две отделни министерства (хранилки) - на финансите и на икономиката. Пък и точно с тия двама некадърни псевдоминистърчета Горанов и Лукарски.
9
0
 
16
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Алооо няма ми пипаш вноските ей!!Аз що цял живот се осигурявам на пълна заплата при това над 4 цифри.2-ра пенсия е частна мен какво ми дреме че вие окрадохте държавата.На това му се вика национализация.Утре ще решите и влоговете на хората да приберете защото видиш ли БНБ няма пари.Ми вие ги окрадохте бе.Хайде забършете парите пък ще се молите после да доживеете да ги харчите!!!Аз затова ли плащам за да взема по малко от някой бачкал в сивата икономика!Да дадете на него.
8
0
 
12
 
! Отговори
Премалял преди 7 години
Уф, тия няма ли да си ходят вече ?
7
0
 
14
 
! Отговори
Дървобрад преди 7 години
Горанов или набивай гората или ставай човек...два пътя няма,Горанов !
6
0
 
19
 
! Отговори
Алоооу! преди 7 години
Какви отстъпки бе ей, кой си ти, че ще правиш отстъпки бе! Избрали сме те там да ни служиш бе мишок некадърен! Ако не ти отърва, омитай се!Преди време държавата ни натресе това осигуряване без да сме го искали! Сега държавата да си изпълни условията по договора! Натрупаните средства са лични, онаследяват се, и мога да си ги изтегля наведнъж, ако искам! Никой не ти е искал да му плащаш, след като се изчерпят личните му пари!Горанов, не се прави на по-умен, отколкото си!НЕ НИ ПИПАЙ ПАРИТЕ!!!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези нелогични изпълнения на Горанов идват да покажат, че в хазната няма никакви пари, изтеглените заеми от второто правителство на Бойко отдавна са изхарчени, всичко се движи по инерция и на фантазия. Имало 2.5 милиарда лева излишък от борбата с контрабандата??? Интересно защо тогава още отсега Горанов иска да посегне на пенсионните фондове. Пълни некадърници и лъжци са тези гербави политици.

Спонсорирани публикации