Нов британски всекидневник "живя" само 9 седмици

Без интернет присъствие медиите трудно ще оцелеят
Обновена: 6 май 2016 07:16 | 5 май 2016 22:08, Бойчо Попов
5
Нов британски всекидневник "живя" само 9 седмици
Снимка: Reuters, архив

След само девет седмици на пазара британският всекидневник The New Day ще издаде последния си брой на 6 май и ще преустанови излизането си. Така първият нов вестник за широката публика във Великобритания от 30 години насам не успя да се наложи над конкурентите си в ерата на интернет.

Както пояснява главният редактор Алисън Филипс в официалната страница на медията във Facebook, продаваният тираж е „далеч под очакванията“ и вестникът не може да се издържа финансово.

Първият брой на вестника излезе на 29 февруари в медиен сектор, белязан от спад на читателите и на рекламните приходи. Тогава издателят Trinity Mirror, на който принадлежи и Daily Mirror, обяви, че новият всекидневник ще се отличава от останалите британски вестници с политическата си неутралност, и ще е насочен към хората, търсещи нещо различно, което не може да се намери в настоящите изобилстващи от политически теми издания.

На мнозина вестникът допадна заради новия си формат, пише още Филипс. Въпреки това обаче броят на читателите не е бил достатъчен, за да продължи издаването му.

The New Day няма онлайн издание, но бе наличен във Facebook и Twitter, както и чрез приложение за таблети.

Още от самото начало цената се считаше за проблем. В първия ден около 2 млн. екземпляра бяха раздадени безплатно.

След това The New Day струваше първоначално 25 пенса, а след това цената бе вдигната на 50 пенса - около 1,40 лева.

Така новият вестник бе по-скъп от булеварния Sun, но по-евтин от считани за качествени вестници като Times или Guardian. Но вестникът трябваше да се конкурира и с безплатни вестници, като Evening Standard.

Глобалната криза в печатните издания засегна в края на март и друг британски вестник - Independent, който беше принуден да премине само на електронно издание поради силния спад в продажбите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: вестникThe New Day
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо издават вестник на английски....то във Англия има ли англичани......виж ако го издаваха на арабски,индийски или друг език ехе.....
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се опитваш да направиш бизнес с издаване на вестник през 2016. Това само "британски учени" и "британски маркетингови експерти" ще да са го измислили.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето вестници се купуваха защото тоалетната хартия беше скъпа, сега в ерата на интернет да си купуваш вестник не е нормално.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е да фалира. Кой си купува днес вестници, само бабите четат 'трета възраст'. Останалият народ се информира по интернет.
1
1
 
6
 
! Отговори
Вот дю фак преди 7 години
Това ингилизите са МНОГО стиснати 50пенса им било скъпо??!!?? Че тогава какво да кажем ние с цените и доходите ни.