Въглищата – постепенно в историята като енергоносител

58% от домакинствата у нас се отопляват на твърдо гориво
Обновена: 5 май 2016 11:33 | 5 май 2016 11:33, Екип на Bloomberg
17
Въглищата – постепенно в историята като енергоносител
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

58% от домакинствата в България се отопляват на твърдо гориво, а останали близо 40% се отопляват с електроенергия. Това каза Генади Кондарев, енергиен експерт към Bankwatch, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Спадът при цените на въглеродните горива, което води до оскъпяване на останалите енергоизточници, няма да бъде положение, на което може да се разчита в бъдеще, а по-скоро представлява подвеждащо спокойствие, коментира още той.

Евтиният петрол и ВЕИ-тата постепенно започват да убиват мастодонта на досегашната енергетика, а именно въглищата. Някои от големите концерни в Европа вече се опитват панически да се освободят от активите си в стари въглищни централи.

По думите му реалният енергиен пазар, който да достигне до най-малките потребители, е необходимо условие за стимулиране на бизнеса да промени своята енергийна политика. Добре трябва да бъдат отсети и всички енергийни проекти, включени за България в плана Юнкер, тъй като някои от тях са безсмислени и ще бъдат наливане на обществени средства в излишна инфраструктура, коментира още той. 

Вижте повече от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Отива си друг път. Извън големите градове всичко живо се отоплява с твърдо гориво.. Мариците (тецовете) също са на ***.
7
3
 
7
 
! Отговори
! преди 7 години
Този разбира от енергетика , колкото аз разбирам от военна музикаЧ
6
2
 
3
 
! Отговори
www преди 7 години
До Анонимен 7А Вие знаете ли какви ВЕЦ-ове има по Африка? Знаете ли какви соларни централи има там? Африка откъм ВЕИ не я мислете. Проблемите на този континент са с престъпността, бедността и болестите.
5
2
 
8
 
! Отговори
www преди 7 години
До свинаряПасивни изолации и климатик е ефективно към момента и при минус 15 градуса. Тенденцията е и тази температурна граница да падне значително (поне с още десет в близките три години). Но за да имаш такъв дом, първом се иска акъл и евентуално след това малко пари, които се избиват елементарно като инвестиция. Но първото, акълът, е все още критичен компонент у много български потребители.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да отиде в историята - просто петролната индустрия ще се премести към по-неразвитите страни като тези в Африка, което и става в момента.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го е****! къде видя евтин петрол и ВЕИ в бантустан?
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕИ е бъдещето, там се инвестира най-много
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ също отива в историята

Спонсорирани публикации