От ученици до баби – работници в туризма всякакви

Преди летния сезон хотелиерите не усещат недостиг на кадри
Обновена: 14 май 2016 07:31 | 14 май 2016 07:30,
69
От ученици до баби – работници в туризма всякакви
Снимка: Архив Bulphoto

Около 320 000 българи ще намерят препитание по морските ни курорти и туристическите обекти в страната това лято. Бизнесът не очаква да има проблеми с кадрите в пика на сезона - юли и август. Недостиг на спасители също не се очертава това лято, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с кадри, а и не всички хора, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят.

Големите курорти разчитат 95% от персонала им да дойде от вътрешността на страната, а в по-малките населени места външните хора са около 5%. Освен това големите комплекси, както и 3-4-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си. По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. Там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

От ученици до възрастни жени – всички намират препитание на морето

За работа в туризма в България няма възраст. 14-годишни ученици се възползват масово от възможността да работят до 22.00 часа в курортите, а възрастни жени плетат ръкавици с пет пръста за атракция на чужденците, коментира експертът.

Според Драганов туризмът е попрището, което вече мотивира българите в чужбина да се връщат като мениджъри в бранша или като предприемачи, връщат се и професионалисти - например големите имена в готварското изкуство.

В генотипа на българина е заложено да цени и да влага средства в образованието на децата си, което е предпоставка да имаме образовани кадри за бранша, а страната ни постепенно да се превръща в инкубатор за тях, смята Драганов.

Бизнесът също променя нагласата си и предоставя на кадрите си не само мотивация под формата на добра заплата, а и допълнителни екстри, сред които най-важното е отношението към работника.

Заплащането - от 650 до 12 000 лева

Средно възнагражденията в бранша варират от 650 лв. до 12 000 лева за различните позиции. Част от парите са от заплата, а друга - за квартира, храна, възможност за почивка на семейството, транспорти разходи, безплатен мобилен телефон, автомобил, кредитна корпоративна карта, не са за пренебрегване и високите обезщетения при евентуално напускане на работника, като те могат да достигнат и до три заплати.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира за че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лева, а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лева. Тя отбеляза, че допълнителните бонуси са за мениджърския екип, а за изпълнителните кадри - социалната придобивка или бонуса е ваучери в размер на 60 лева и безплатен транспорт.

Драганов смята, че бизнесът вече е научен да поддържа банка с кадри и целогодишно да им плаща заплати - това важи не само за мениджърите и за средния персонал, но и за готвачи, камериерки, рецепционисти. Същевременно бизнесът е наясно и с това кои от бившите си кадри не би искал повторно да наеме, коментира Румен Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: туризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
по точно слуги всякакви интересно ми бе двамца тука отде изровиха неземни връзки за работа че едната отиде да работи в софия и накрая се просветих връзките за да слугуваш водят до там че да забравиш от де си тръгнал и аз се чудя брат им какви глупости ми приказва миналата седмица тя каква била играта ами честито приятелю ама поне на мен тия не минават другия път си кажи не ми дрънкай простотии и не ми казвай кои е *** че маи си ти
41
0
 
12
 
! Отговори
Меринджеи преди 7 години
** Като ученик през 2008 работех за 675 лв в пералня на Златните, НО ОКОЛО 50 ЧАСА седмично без включениразходи за храна и транспорт... живеех с родители ми и ми стигаха да си купя учебници и някоя дреха... Сега като доста по-зрял човек недоумявам как след 8 години заплатите (цитираните цифри) не са помръднали, при все че инфлацията е убийствена в България (в чужина съм и мога да направя разликата)! Брат ми започна като охрана (все още учи) - 430 - 440 лв! Дано поне му плащат пътя!
40
0
 
8
 
! Отговори
Меринджеи преди 7 години
Доста подобни статии зачестиха през последния месец и това ме кара да си мисля че нещо не е наред. Общо взето някой си Драганов си направи вятър на устата с тези преувеличени приказки....320,000 от 700,000 работещи в България си е постижение, честито! Майка ми е учителка (схемата ви е позната), която работеше за по 2 месеца и половина на Златните в продължение на 3 години. Заплатите са 430 лв чисто за камериерки и просто не са пипани с години - силен или слаб сезон, няма никакво значение
39
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пиколо от бакшиши в Дюн си взе Х5 ца...вярно водеше се на 420лв ама бакшишите са мин.100 на ден. Има сервитьори които плащат 3000лв за да са във вървежните дискотеки.И те се водят на 420лв .заплата.
38
2
 
5
 
! Отговори
Стига лъгахте преди 7 години
Кой ще ти работи за 420 лв. на Слънчев бряг?Един *** дюнерджия взема мин.1200. За 420 не съм чул дори чистачка пенсионерка да намериш.Всеки знае минимум 30 лв. на ден.
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжи, лъжи, лъжи и пак лъжи. Работя в Слънчев бряг, навсякъде тук заплатите са по 550 лв. администратор и 420 лв. за пиколо, сервитьори и т.н. Истината е, че проблем с кадрите има и то жесток, почти няма заведение или хотел, който да не търси под дърво и камък служители. Единствената ми надежда са бакшишите, до тук положението и с тях е зле и като нищо смятам да духна от работа скоро, по-добре да си седя вкъщи.
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надниците са наистина от 50лв. И нагоре но за тези които имат опит и знаят малко румънски и руски или немски.Английския е задължителен. Тези хора си изкарват добре.За другите дошли без опит и не знаят езици работа има за най- много до 800лв.
35
1
 
14
 
! Отговори
Аааа преди 7 години
Абе,другари капиталисти! Какво море?какви сезони!?!тука сезона си е три месеца посмъртно!!!!! За печалбата на другарят ще се борят хората дето му я изкарват да живее охолно още девет месеца без да работи нещо!??!?как ви се струва!??? И къде видяхте 8 Осем часа работен ден?!?!?!?!?!?!?!?!?!нямя и да видите! А Осигуровки пълни кой Плаща??!?!?!! На тоя *** с 50лв на ден- петдесет на час с платени осигуровки за съответната длъжост !!!!!!!!!!!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно вярно е, че заплатите са ниски, условията на труд мизерни. Собствениците трябва да имат стратегия за обучение и развитие на персонала си. Разбира се, това изисква средства, а никой не иска да инвестира в Пенка със основно образование. А масов
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютна вярно е, че за
32
1
 
11
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
В България има прекрасни места, плажове, и природа. Жалко, че към момента единствено мафиоти без грам познание относно това как се управлява туристически обект, се държат като робовладелци. Завърших международен туристически мениджмънт в чужбина и смея да твърдя, че тези хора нямат елементарни познания, съдейки по начина, по който управляват персонала си, стратегията за развиване на пазара си и т.н.
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На морето основно ученици и студенти работят. Синът ми работеше лятната ваканция. Но всеки ден по 12, че и по 16 часа. За 500 лв. месечно, но само един почивен ден седмично, но ако е има работа го караха да стои и до 01: часа, т.е. от 8 часа сутринта до 01: часа са 17 часа. За 3 месеца в туризма лятото ни един ден отпуск не му е платен, а се полагат по кодекс около 5 дни. Затова другата година беше на бригада в USA, там поне беше 8 часа на ден и всичко заплатено яко, тука само експлоатация.
30
6
 
2
 
! Отговори
Това е на Златни преди 7 години
Наднкът тази година на Златни е 50лв. Бънджи,пици,дюнери,сладолед,продавач-50лв. Чисти на ден.За прически и татойровки имам позната дава или 2000 чисти или 50 и процент. На бънджито и замъка под 50 никой не се хваща а работата е основно вечер....фиш спа и продавач в магазин е твърдо и процент.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново приказки от 1001 нощ! Положението с кадрите в туризма е не трагично, ами плачевно! Никой не иска да работи по 14 часа за 500 лв. на месец, но "бизнесмените" са решили да се успокояват един друг, че видиш ли хората ще се избият да работят при тях. И сами не могат да се усетят колко са жалки и смешни!
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЛУПОСТИ!!!
27
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Квартира, автомобил, кредитна карта, служебен телефон, обезщетение при напускане... брей, брей! Или нещо сте объркали и пишете за курортите в друга държава или изброявате придобивките давани на държанката на шефа. Ама питайте един обикновен служител колко от тези придобивки е видял. Точно нула!
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се сещате как са ги смятали тези средни заплати? Като свинското със зеле.
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12 000 сигурно е заплатата на собственика на хотела или на любовницата му, която е назначил за управител, останалия персонал работи за 600-700 и то на 12 часови смени без почивен ден.
24
0
 
25
 
! Отговори
капиталист преди 7 години
Хайде , хайде : Заплатите ще са добри през свзона.Имам хотелче , осигурявам се на 10000, жената е рецепциониска и готвачка в ресторанта - осигурявам я на 5000 . Сина е сервитьор и рецепционист - него на 7000 ( искал нова кола).Имам и 3 жени където чистат, подреждат стайте , изхвърлят *** , перат ( ако се наложи), мият чиниите и друга обща работа . Осигурявам ги на 700 лв .Общо средната работна заплата в хотела е : 4016 лв статистическо за персонал от 7 човека .
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По морето няма недостиг на кадри, е камериерката е на 80 и малко недовижда и има проблеми с краката, рецепционисктака е на 84 и недочува, пиколото е на 85 и го оперираха от херния, та не трябва да вдига тежко... ама иначе всичко е на 6 и проблем с кадрите няма.

Спонсорирани публикации