Започват проверка за собствеността на енергийни компании

Според депутати някои от тях са с офшорни собственици, което е забранено
20 май 2016 11:07, Бойчо Попов
4
Започват проверка за собствеността на енергийни компании
снимка: Ройтерс

 Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще започне проверка на собствеността на енергийни компании. Това става след сигнал на депутатите от парламентарната комисия, която следи дейността на енергийния регулатор.

Депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов съобщи на председателя на КЕВР Иван Иванов за негови сведения, че действителният собственик на КонтурГлобал Марица Изток 3 е офшорна компания, регистрирана на Каймановите острови.

Чл. 3 от Закона за офшорните компании забранява участие на офшорни компании в процедура по издаване на лиценз по Закона за енергетиката. Нормативният акт влезе в сила на 1 януари 2014 година и текстовете му дават срок от 6 месеца компаниите да изпълнят изискванията. 

Според тълкуванието на Симеонов това означава, че до средата на 2014 година компанията е трябвало да промени собствеността си. Това е основание за отнемане на лиценза на дружеството, настоява той.

Депутатът от Атака Магдалена Ташева пък посочи, че в "същата графа попадат куп ВЕИ-та" и топлофикационни дружества.

Тези коментари дадоха основание на Иван Иванов да нареди на своите експерти проверка на собствеността на енергийните дружества, като по отношение на ВЕИ-централите анализите ще обхванат само големите компании - с мощност от над 1,5 мегавата. 

Пред Investor.bg обаче той отказа да коментира дали подобно обстоятелство е правно основание за отнемане на лиценз на което и да било дружество.

"Всяка компания, независимо къде е регистрирана, трябва да спазва на територията на България българските закони", каза Иванов пред депутатите от парламентарната комисия. Той изказа и своите притеснения, че КЕВР няма капацитет да извърши проверката на собствеността и може да се наложи да се обърне и към финансовото разузнаване за изясняване на регистрацията на собствениците на енергийни дружества.

КЕВР ще направи проверка и по отношение на издадените наказателни постановления от предишното ръководство на регулатора, свързани с одити на ВЕИ-сектора. Проверка на централите показа над 2,6 хил. нарушения в сектора, а по част от тях не бяха издадени наказателни постановления, а давностният срок изтече. 

Депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков поиска анализ за това дали предишният председател Светла Тодорова не е упражнила своите служебни задължения. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Проверки по Български - резултат 0-ев! Трябва просто да има медиен шум, без корупцията по високите етажи да пострада! Основната стратегия на пишман пожарникаря на Републиката. Да не му се "мъти водата"..... далаверата де!

Спонсорирани публикации