ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен

Две идеи за континента: "Голяма Швейцария" и "Голяма Франция"
21 май 2016 13:06, Бойчо Попов
225
ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен
Снимка: архив Reuters

Безспорно намиращият се в момента на кръстопътя (в криза) Европейски съюз има редица недостатъци, но все пак той е твърде ценен, за да бъде унищожен с лека ръка. Това мнение изказа в рамките на организираната от Brain Workshop Institute конференция "Бъдещето пред банковата система в Европа" Стефан Колев, професор по икономическа политика в Университета за приложни науки в Цвикау, Германия, и заместник-директор на Института Wilchelm Röpcke в Ерфурт, Германия.

Проф. Колев използва творчеството на германския икономист Вилхелм Рьопке, за да илюстрира възможното развитие на Европа досега. По думите му едната идея е Европа да стане "голяма Швейцария" и да следва пътя на голяма икономическа, но не и политическа интеграция. Другата траектория би била Европа да стане „голяма Франция"- политическа интеграция и централизация. "Винаги досега сме виждали преплитане на тези две траектории. Във всеки момент има феномени и за двете траектории, но напоследък сме свидетели по-скоро на втората насока".

Икономистът е на мнение, че на ЕС трябва да се гледа с повече внимание, защото в момента се сравнява нещо реално, продукт на сложни и дълги процеси (ЕС), с модели на политико-икономически структури, а това по думите му не е коректно.

Може би най-практичното предимство за нас днес е свободата на движение. "Но с това не искам да кажа, че ЕС е перфектен съюз. Наистина този съюз регулира твърде много, но пък и дава много свободи. Затова -твърде банално е да разрушим ЕС, само защото противоречи на някои принципи на либерализма", заключава икономическият професор.

Представата, че след разпада на ЕС стартира т. нар. рай на свободата със само хоризонтални отношения между хората, по думите му е утопия. "Ако приемем, че хората търсят и предлагат власт, то борбата на либерализма и на икономиката като наука може да се опише с метафората на Сизиф. Както Сизиф е проклет да бута постоянно камъка нагоре, такава е и борбата с представата, че властта трябва да бъде минимализирана или доведена до нула".

Ето защо според него и представата, че властта ще изчезне заедно със структури като ЕС и националната държава, е една илюзия.

"От днешна гледна точка дори и еврото и банковият съюз по-скоро се оказват динамит, а не цимент. Но пък динамитът проправя пътя напред", каза още проф. Стефан Колев.

Investor.bg е медиен партньор на събитието. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: властЕСЕвропабанки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се превърна в депо за мигранти. За кого е ценен? За големите компании, за да могат да подбиват условията на труд ли с прииждащите ли? И те като през социализма си повярваха, че всичко е възможно. Защо не взеха нашите роми. Някои от пристигащите са на същото интелектуално ниво.
136
0
 
0
 
! Отговори
Christian преди 7 години
Eu e edna goliama offshorna monarhichna affera.
135
0
 
3
 
! Отговори
демократично преди 7 години
Защо не направите референдуми във всички страни членки дали искат да са в ЕС или не? Според мен ЕС унищожи всичко европейско като историческо наследство, култура, ценности и най-вече вярата в нашия Бог Исус Христос. Това всъщност е самоунищожението и! Жалко, дълги години Европа беше люлка на цивилизация, култура и свобода. Но прекрачихте границата на разума и най-вече предайвайки ВЯРАТА ....това ще е края на Европа
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
193 А гледа ли филма преди малко по БНТ
133
0
 
3
 
! Отговори
ЕС-ТАМО СА ПАРИТЕ преди 7 години
Човек --со паре ....е ЛИЧНОСТ!човек --без паре ...е ла"""о......
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Континента се очертава да стане голяма африка. Побутват го активно натам.
131
1
 
11
 
! Отговори
42 преди 7 години
Хора, които слугуват на пари не могат да бъдат свободни. Другото е пропаганда.
130
8
 
3
 
! Отговори
Ах , мечти ,мечти... преди 7 години
Комунизма е ---рожба на НАСИЛНИЦИ ....ЗАТОВА СЕ И РАЗПАДНА!СССР--също!ЕС и САЩ---Е МЕЧТАТА НА ВСЕКИ СВОБОДЕН ЧОВЕК НА СВЕТА!ЗАТОВА---ВСИЧКИ ОТИВАТ ТАМ!!!/...даже и комунистите..ха,ха,хаааааааааааа/
129
11
 
7
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
186 Как какво това е най-висшето постижение в общественополитическото развитие на човечеството. Нима това не са най-демократичните страни на земята , най-хуманните, най-цивилизованите, най-социалните, най-напредналите във всяка една област на човешкото познание, къде ако не в Европа се полагат най-много грижи за човека, за по слабите и беззащитните, за природата .
128
8
 
4
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
185 Аспарух го е решил още преди 1356 години като е мигрирал на Запад към Цивилизацията и не се напрягай да разсъждаваш защото не ти се удава .
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
183 Ти това ли разбра , значи умственият ти багаж е на нивото на тези ценности
126
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кое му е толкова ценното на този ,,съюз ''!?
125
0
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
181 Мислиш ли че някой се страхува от теб и от такива като теб
124
3
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
177 Само не разбирам ти какво печелиш от тази работа , честно , ако поне една причина ми изтъкнеш ще те поздравя .
123
8
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
174 Няма такова нещо , карай кола без пари . колко е месечната издръжка на една кола . Дори на таралясниците. Това първо и второ, Халкидики по Тошево време само през крив макарон , какво ти Тошево време само преди 15 години точно за Гергьовден 2001 хубавото Наде ни ощастливи с падането на Шенгенските визи за които Турция и днес се бори 15 години по късно. А при бай-ти Тошо не можеше и да си помислиш да ходиш на кафе на крайбрежната в Солун
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
171 Сигурно си малък и за това нямаш представа от тези неща. И Берлинската стена смятаха че е вечна и въпросът е затворен и Гермнаия никога няма да се обедини ,а пък тя се обедини. Споко това може и след 50 и след 100 години да се случи , каквити 2 години, какво са те.
121
4
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
170 Не знам лукс или ежедневие но днес по пътищата на БГ се движат ТРИ пъти повече МПС-та спрямо 1989 при положение че населението е намаляло с 20% . Това става с пари.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
167 Това го знаем , но ще го отворим
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се разпада по-скоро - колкото по-скоро, толкова по-добре. От както сме в ЕС само мизерия и все по-зле става.---------------163 Видя ли каква мизерия имаше към Кулата , 4 часа чакат на опашка да отидат на Халкидики. Ееееех какво хубаво беше по Тошево време , живо пиле нямаше там , не пускаха след Санданки или преди Сандански беше бариерата където ти искаха Открит лист
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
164 Тоест ти не признаваш резултатите на руснаците на Евровизия така ли, а признаваш резултатите от Референдума в Крим

Спонсорирани публикации