Златото на Венецуела се "топи" бързо

Резервите са намалели с 15% през първите три месеца на 2016-а
25 май 2016 12:07, Бойчо Попов
22
Златото на Венецуела се "топи" бързо
Президентът Николас Мадуро. снимка: Ройтерс

Златните резерви на Венецуела намаляват с 16% през първото тримесечие на 2016 г., сочат данните на Международния валутен фонд (МВФ). Спадът идва на фона на задълбочаващата се икономическа криза, докато правителството се изправя пред притесненията на инвеститорите, че може да изпита трудности при плащането на облигациите си, пише Bloomberg.

В края на 2015 г. златните запаси на страната възлизаха на 8,77 млн. тройунции, останаха без промяна през януари, свиха се до 7,67 млн. през февруари и се понижиха още до 7,4 млн. в края на март. Спадът от 16% за три месеца идва след този от 24,4% през 2015 г. Венецуела изпадна в криза заради спада в цената на петрола, а президентът Николас Мадуро се изправя пред назряващо политическо недоволство на фона на растящата инфлация, свиващата се икономика и недостига на някои основни стоки.

Вицепрезидентът за икономическата политика Мигел Перез Абад каза този месец, че Венецуела ще продължи да използва международните резерви, за да изпълни задълженията си, като същевременно намалява вноса.

Докато златните резерви на Венецуела се понижават през първото тримесечие, цената на благородния метал се повиши с 16%, за да отбележи най-доброто си тримесечие от три десетилетия. По данни на Златния съвет по златото от май златните запаси на Венецуела заемат 66% от общите й международни валутни резерви.

Властите в Каракас непрекъснато повтарят, че страната ще изпълни финансовите си задължения напълно и без забавяне. През февруари търговският министър Хесус Фариа коментира, че всяко дългово плащане тази година е гарантирано, включително и краткосрочните, както и тези през октомври и ноември. Същия месец гуверньорът Нелсън Мерентес заяви, че страната ще продължи да погасява дълговете си.

Вероятността Венецуела да бъде изкушена да продаде част от златните си резерви, за да си осигури свежи пари, бе подчертана от Citigroup през август миналата година. Банката определи южноамериканската държава като потенциален продавач на фона на опасенията, че може да изпадне в неплатежоспособност.

Според МВФ тази година икономиката на Венецуела ще се свие с 8 на сто след спада на брутния вътрешен продукт от 5,7% през 2015 г. Институцията прогнозира, че инфлацията може да се покачи до 500% в края на годината.

Намаляването на вноса от началото на годината означава, че страната ще има достатъчно кеш, за да погаси настъпващите през 2016 г. падежи, поясняват от Eurasia Group и EMSO Asset Management. 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
хамериока преди 7 години
До АнонименАмериканците не спират да печатат само хартиени долари обезпечени само със пирамида и никакво пкритие!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия си продаде диамантите, посегна и на златото, но това с нищо не подобри положението на мужика. В момента работи печатницата на рубли. За последните 6 месеца отпечатаха 3.2 трилиона новички рубли за щастие и гордост на русофилството в България. Дефицитът в руския бюджет за периода януари-април 2016 е само 1.56 трилиона рубли, ако нещата вървят така към края на годината Путин ще се пече на огъня на Мадуро.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СссАве кой боядисва трупове?
14
3
 
0
 
! Отговори
Врабец преди 7 години
Оставете Венецуела на венецуелците, мислете за България! Знаете ли, че по интернет например не можете да си купите злато, ако сте от БЪЛГАРИЯ? Ние сме в "забранителен" списък и ни ограничават да внасяме злато! Попитайте се защо!
13
4
 
3
 
! Отговори
Ссс преди 7 години
В България това което построиха кумонистите за 45г сега не можете с боя да го боядисате а не и да построите нещо.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ruskoto se uveli4avaVenecualesko se topi a naseto se izpariava
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНастина има проблем-управляват я дървени комунисти!
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горката Венецуела има голям проблем!Има петрол и е близо до каубоите - няма да я оставят намира!
9
4
 
19
 
! Отговори
RAD преди 7 години
Абе що Петър Волгин не обясни сега за страхотната икономическа система във Венецуела?
8
3
 
14
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
На калпав комунист щатите са му виновни. Тези синги-*** ако произвеждаха нещо няма да зависят токова от цената на петрола, но там всички кесят на държавни помощи и никой не си напъва мозъка за нещо. Един ден като свърши петрола живи ще започнат да се изяждат сигурно.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мухахахаха, оправданията на *** къртят. Ушанчице, я обясни великая и могучая Расия кой я е поробил, че живеят в землянки и в глад и мизерия?
6
13
 
7
 
! Отговори
с преди 7 години
Хаха. Моля, прохамериканските спрени в развитието си *** да не се обаждат по теми, за които не им стига интелект. Най-добре отидете в САЩ, купете си хляб, мляко и патрони от един и същ магазин и се застреляйте. Или пък, за да нямате угризения просто посетете основно училище или се разходете на случаен принцип и пак вероятността да ви гръмнат ще е в пъти по-голяма от тази, да не ви гръмнат. Така ще осъществите американската мечта. Дори камъните знаят, че Венецуела е поробена от години.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Работещатата икономика не е ли само част от условието?
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що така бе дрогари, нещо пак оцвъкахте пейзажа.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, мадурковщини.
2
5
 
16
 
! Отговори
Експерт преди 7 години
А пясък, пясък кога ще почнат да внасят дрогарите мадуристи?
1
8
 
32
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Поредния червен "успех"! Комунизма за пореден път не случи на държава и народ. Но докато има ***-шарани опитите ще продължават...

Спонсорирани публикации