Брентът – над $50 за барел за сефте от 7 месеца

В Нигерия добивът на петрол е на 20-годишно дъно
26 май 2016 12:22, Бойчо Попов
18
Брентът – над $50 за барел за сефте от 7 месеца
снимка: Ройтерс

Петролът сорт Брент поскъпна над 50 долара за барел за пръв път от над шест месеца, след като резервите в САЩ се понижиха с 4,2 милиона барела през седмицата до 20 май, съобщи Bloomberg.

Данните бяха обявени в сряда следобед от правителствената Администрация за енергийна информация, като предния ден Американският петролен институт съобщи за понижение от 5,1 милиона барела.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,69% до 49,90 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,78% до 50,13 долара за барел към 9:50 часа българско време.

В Нигерия добивът на петрол е на 20-годишно дъно, а Венецуела изпитва сериозни затруднения да поддържа продукцията заради режима на тока. В Канада производителите започват да възстановяват добива след смущенията заради горските пожари.

Брентът поскъпна с около 80% от февруари, когато достигна най-ниското си ниво от 2003 г. насам, заради сигналите, че глобалното свръхпредлагане започва да се понижава.

Следващата седмица, на 2 юни, ще се проведе среща на ОПЕК на министерско ниво, а на предварителните разговори не се е обсъждало замразяване на добива. Затова по всяка вероятност картелът ще се придържа към досегашната си стратегия за защита на пазарния си дял.

Добивът в САЩ се понижава 11-а поредна седмица до 8,77 милиона барела дневно, което е най-ниското ниво от септември 2014 г. Резервите в хранилището Кушинг, Оклахома, което се счита за разпределителен център на WTI, се понижават с 649 хил. барела през седмицата до 20 май.

Други събития, които може да повлияят петролния пазар, включват решението на Royal Dutch Shell да съкрати 2 200 работни места като част от усилията да се приспособи към новите условия.

Френските власти заявиха, че са подготвени за седмици наред стачки, които започнаха в рафинериите, а от днес включват и атомните електроцентрали. Служителите протестират срещу планираните реформи на трудовия пазар.

Още новини и анализи за петролния пазар четете в Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Тези леки покачвания са колкото да пробват дали ще посмеят пак да надигат глава.Посмеят ли, следва нов шамар през муцуната.Стандартна процедура при дресиране на хищници.
14
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Русия вече Е загинала.На нея и $70 долара за барел не и стигат да финансира завоевателните планове, които Путин си беше наумил.А и вече изостана с три години от графика.
13
4
 
1
 
! Отговори
Путинофашист преди 7 години
Брентът над 50 долара. Много добра новина за по-нататъшното узряване на путинофашизма. Берекетлия да е.
12
0
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До Анонимендо 12 Освен войната с Русия има и други далавери:след края на тая криза ще се окаже,че с нефтените компании е станало същото като с банките след 2008-а,едрия ев.р.ейски капитал е изкупил всички независими производители и то на безценица.После цената ще подскочи достатъчно,въпреки че две години се тръбеше за края на нефтената епоха!Тя естествено ще свърши,но когато Господарите решат!
11
0
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Ами с времето нещата си идват на мястото!А за нефта това е 60+-5$.Всичко над 80$ е пладнешки грабеж,а под 50$ спъва инвестициите.Всъщност и 40$ можеше да е нормална цена,но доста инфлация се натрупа напоследък,много пари се напечатиха!Естествено у нас е различно,сегашните цени по бензиностанциите(и руски,и "демократични") вече отговарят на нефт от 70$!!!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плана за унищожение на Русия се провали и започнаха да вдигат петрола! Ех вашата мам.а фостенцата красива! Нали имало пренасищане на пазара и всички били презадоволени търсенето намаляло защо вдигате цените на петрола?! Да не би вие да фалирахте вместо да фалирате Русия? Една шепа педелвайси разкатават мамата на цял свят. А милиарди олиго.рени им свирят на меките чворове!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Френските власти заявиха, че са подготвени за седмици наред стачки, но френските граждани протестират срещу създадените неудобства от стачкуващите и срещу гьонсуратската, ольондска неотстъпчивост на подчиненото на Пиндостан социалистическо правителство на Франция.
8
9
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До До Пешко,за загиване надали съм говорил, но нейсе. Че тя Венецуела още се крепи, какво остава за Русия. Но още две-три години така и Вовата ще се оттегли сам, за да не го оттеглят. Но ето нещо, което със сигурност съм писал - не може държава с претенция за велика сила и т.н. да се държи като развързана и да прави каквото скимне на тоя или оня - докато не се научи на това, Русия все ще я държат по- към ъгъла
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те кремълските бандити никога не са сваляли цените. Това засяга цивилизования свят.
6
0
 
16
 
! Отговори
До Пешко преди 7 години
Абе Пешко-***.Точно ти тук преди половин години ни развиваше теориите как Русия вече аха аха да загине .Пък вместо това стотици американски фирми в петролния бизнес предадоха богу дух.Тогава петрола беше под 30 долара,а сега прескочи 50.Саудитска Арабия за да угодят на господарите си от САЩ и да поддържат ниски цени ,за една година инкасираха 85 милиарда долара загуби
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кандидатурата на Пешко за отговорник на *** на голямата бензиностанция се отхвърля.
4
9
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До :)наистина много смешен изглеждаш, радвайки се, че горивата на дребно се покачват, което бърка предимно в твоя и моя джоб. Има да си мечтае Вовата пак за петрол 117 долара, ама няма. Чекаме и Иран да влезе в играта, не забравяй, а има да се строи мост до Крим, световно да се организира, Сила Сибири, Патоци секви. Той оня ден др. Медведев им го каза на кримчани де - пари нема, много ви здраве и хубави емоции
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата бензиностанция търси голяма складова база за трупане кеш пара.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не днес, то от утре чакаме нови цени на горивата, че видите ли нефта вече е по-скъп.
1
6
 
22
 
! Отговори
:) преди 7 години
Опаааа, фалитът на Рашата се отлага за неопределено време. Американците не могат да им направят НИЩО! Опитаха какво ли не - преврат в Украйна, санкции, ниски цени на петрола... и нищо. *** са в потрес. Чакат опорните точки и гледат екраните тъпо.

Спонсорирани публикации