Фалиралата КТБ се сбогува с борсата

Акциите на банката няма да се търгуват на БФБ от 27 май
26 май 2016 15:14,
10
Фалиралата КТБ се сбогува с борсата
Бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев дава старт на първичното публично предлагане на банката, което остава третото най-голямо в историята на БФБ. Снимка: КТБ

Месец преди втората годишнина от нейното затваряне и малко повече от година и половина от отнемането на лиценза й акциите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) вече няма да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ). Това ще бъде факт от 27 май, петък, след като фалиралата кредитна институция беше отписана от водения от Комисията за финансов надзор (КФН) регистър на публичните дружества.

Въпреки лишаването на банката от лиценз на 6 ноември 2014 г. и обявяването й от съда в неплатежоспособност впоследствие, считано от 20 юни 2014 г., книжата на трезора продължиха да се котират на БФБ.

КТБ бе поставена от БНБ под специален надзор на 20 юни 2014 г., като тогава търговията с акциите бе спряна. Цената на една акция тогава бе 78,05 лв. за брой, като се срина с около 10,8% само за ден. Търговията с книжа на банката бе възобновена на 26 ноември, като цената на отваряне беше 16,739 лв. за брой, но затвори при цена от едва 0,205 лв., показва справка на Investor.bg.

Сега една акция на КТБ струва 0,31 лв. при положение, че през септември 2007 г., например, е имало цена от 107 лв. за брой. Това е и исторически най-високата цена за акция на някога четвъртата по големина банка у нас. Исторически най-ниската цена пък е 0,101 лв., достигната през февруари 2016 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 7 години
И фалиралите депозанти в КТБ се сбогуваха с огромна част от депозитите си заради крупните далавери на Цветан Василев!
7
0
 
0
 
! Отговори
Дора преди 7 години
Хахаха, съвсем навреме я извадиха от борсата :) Както каза Веско по-долу КТБ беше само проформа листната. Абе поредната схема на Василев.
6
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 7 години
КТБ всъщност никога не е била кой знае колко публично търгувана компания. Беше листната на борсата, за да може Василев да увеличава или намалява стойността на компанията, което му помагаше в прикриването на кражбите на парите от банката. Реално много малко акции се държаха от обикновени хора или инвестиционни фондове. Всичко беше по свързани фирми на Василев, които ги купиха със заеми от КТБ. Така като му трябва да увеличи размера на банката, едната фирма продаваше на другата фирма на високацена
5
0
 
0
 
! Отговори
Нел преди 7 години
Ясно е че КТБ е неспасяем случай,но кой са виновниците няма ли да има наказани !?
4
0
 
1
 
! Отговори
Алеси преди 7 години
Kaк мазничко се подсмихва под мустак! Сигурен съм, че същата самодоволна усмивка се изписва на лицето му всеки път, когато си припомни, че е откраднал 4.2 млрд. лева и се е измъкнал безнаказан. Във всяка нормална държава Василев отдавна щеше да е зад решетките, а ние дори все още не може да го изправим пред съда, защото сърбите го укриват!
3
0
 
1
 
! Отговори
Снежа преди 7 години
До АнонименВиновни има, осъдени няма и това е още по-голям проблем, по-голям дори от самата кражба.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КТБ беше първият пробен камък за проучване реакцията на стадото по такъв род "правителствени програми" и реакцията вероятно надмина очакванията на организаторите.Стадото показа пълна индеферентност,с което отприщи магистралата за следващите такива и "правителството" се втурна с бясно темпо да тегли заеми,срещу които единственото "нещо" за залагане,остана ЗЕМЯТА "БЪЛГАРСКА" И всичките и природни богатства.При такова стадо,такъв резултат.Пада му се,даже е малко!!!
1
2
 
2
 
! Отговори
вторични преди 7 години
хахаххахахахах На снимката....Също като у маалата кога Хасен види бакър(медна жица)!!! хахаххахахах

Спонсорирани публикации