Румънците идват на море, харчат като за последно

Руснаците пък се стискат, дават пари само за ол инклузива
Обновена: 26 май 2016 09:27 | 26 май 2016 09:22,
27
Румънците идват на море, харчат като за последно
Снимка: архив Булфото

Май определено ни изненада със студено време, но резервациите за юни отдавна са направени. Хотелите по морето ще почнат да се пълнят. А хотелиери и ресторантьори вече се стягат да посрещат гостите. Повече поляци и германци се очакват това лято по родното море. Най-много пари по заведения и магазини обаче харчат румънците, признават от бранша. Част от хотелиерите казват, че очакват нормален сезон с 5-7% ръст на летовници.

Хотелиерите обясняват, че има ръст на записванията за сезона, особено от централно и западноевропейските пазари. Хотелите ще са пълни, но само ръстът на записванията не прави успешен сезон. Наистина записванията са добри, но едва за два месеца, пише "Стандарт".

Този период не е достатъчен, за да гарантира връщане на инвестициите и печалба за нови вложения, категорични са от сектора. В същото време туристите, които пристигат у нас, от година на година харчат все по-малко извън предварително платения пакет на нощувки и хранене. Докато преди години руснаците бяха основните купувачи на кожи, дрехи и услуги, през последните години тези харчове намаляха. Заради обезценяването на рублата руснаците ограничават допълнителните си разходи по време на ваканцията до минимум. Единственото, за което са склонни да дават пари, са екскурзии и културни турове, обясниха от сектора.

Ако продължава така, ще се принудим да затворим магазините си, категорични са продавачи в курортите по морето. Подобна е картината и при самите почивки на руснаците. Според статистиката на летищата има ръст на полетите в сравнение с предходния сезон. В края на годината записванията за чартъри бяха с 30-40% ръст в сравнение с лято 2015 г. През този месец обаче част от планираните полети са отказани.

Така ръст на пътуванията със самолет от Русия към България отново ще има, но той ще е значително по-малък от очаквания. Наистина има бум на евтините чартъри към Варна и Бургас, за които билетите струват от порядъка на 50-100 евро, обясниха туроператори. Но не всички хора в тях са туристи. Тенденция през последните години е руските собственици на имоти у нас да идват на почивка в тях за част от сезона, а през останалите летни седмици в същите домове да почиват техни приятели. Или дори да го наемат непознати. Така реално ръстът на чартърните полети от Русия не означава повече хора в хотелите, обясниха от бранша.

И докато руснаците пестят от допълнителни разходи по време на ваканцията си, съседите ни от Румъния харчат като за последно за хапване и пиене. Само на тях разчитаме, твърдят продавачи в магазини и сервитьорите. Те също идват по системата ол инклузив, но през уикенда има и самостоятелни туристи. Именно на тях се крепи в момента бизнесът, обясниха търговци. В същото време обаче пък от съседите са недоволни туроператорите, защото румънците рядко ползват допълнителни услуги и записват екскурзии.

Сред основните туристи през това лято отново ще са и българите. Макар че не всички са избрали да прекарат лятната си отпуска на родното море, може да се разчита на уикендови пътувания от страна на сънародниците ни. До края на лятото 180 000 българи ще изберат за кратък отдих родното море или планина, прогнозира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Категоричен съм преди 7 години
На тия ако им изключиш "категорични" от речника - ще им е трудно да построят изречение : ))
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснака евтини *** не купува от българските магазини------Правилно е да се каже руснака нищо не купува...
12
1
 
1
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 7 години
Стига сте писали глупост.и,цяла зима пишете че ще има много туристи къде са те?Тази година за сега е по слаба от предната.А тази статия не я допрочетох,защото румънците не са от тези който харчалибкато за последно......
11
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До Анонимен 13Ти си, като Зуека от филма "Граница" в сцената, когато се бръснеше за да ликвидила п. въшки, лепнати му от ученичките и казваше на колегата ис граничар, който вършеше същото: "...ама им е.ахме мамата, нали..." или нещо такова!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чугунени тикви, нали ваште господари от север, бяха много щедри и готини туристи? Истината е, че мужиците, които са се настанили в България и не *** езика да научат, трябва да бъдат изгонени обратно.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, друго е да си "отпускар" в Крим !
8
1
 
10
 
! Отговори
Takata преди 7 години
Като се има в предвид,че по-голямата част от "търговците" по морето са в сивия сектор и държавата (ние) няма грам келепир от цялата работа, то за мен тези "търговци" са си чисти измамници и хич не ми е жал за тях.
7
3
 
11
 
! Отговори
некой преди 7 години
ле ле ле, тея лоши туристи, които не искат да влизат и харчат пари в магазините ни...и данъците ни не искат да плащат, не искат да ни оберат реколтата от полето, аман от такива туристи, които искат само да почиват....тц тц тц......лоши туристи бе, еййй...
6
2
 
15
 
! Отговори
floko преди 7 години
Пожелавам бърз и продължителен фалит на всички шанаджии, обикновени мошеници и турбо тарикати по морето, отишли с идеята за "бързи пари".
5
9
 
13
 
! Отговори
Мнее преди 7 години
До МдаЗатова ли преди 2 г. един келнер в Зл. пясъци ни каза, че най-щедрите и желани клиенти за скъпите им кръчми в курорта са ..... "бедните" руснаци?! Точно обратното - пропадналите и алкохолизирани ингилизи, немци, французи и пр. западняци не се отделят от ол инклузива си и се наливат до козирката с разредени ментета и правят.... балконинги!? Поне съм им ставал свидетел на изцепките и излагациите!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото извън пакета, за което са склонни да дават пари руските курортисти, са туристически екскурзии до исторически забележителности и културни турове.
3
10
 
20
 
! Отговори
флинк преди 7 години
Не знам как харчи руснака, но се вижда какви са настроенията на продавачите. За тях туристите са едни подвижни касички. Аз като ходя на почивка, ходя да почивам, а не да се чудя за какви глупости да си пръсна парите. Но продавачите не мислят така, за тях всеки един турист е дошъл с единствената мисъл да харчи пари и да им подпомага бизнеса. Тоест ние туристите сме длъжни едва ли не да ги издържаме, като купуваме долнопробна храна и алкохол, дрехи-менте, джунджурии,*** атракциони и незнам си кво
2
20
 
12
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
руснака евтини *** не купува от българските магазини ..няма български производство да се предлага на руснака .те купуват скъпи и качествени стоки .затова затворете си устата че ставате много смешни
1
11
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Въобще нямате представя за какво пишете. Съвета ми е по-добре не го правете, смешни сте, а и сега ще се накачулат тълпа хора които и морето не са виждали.

Спонсорирани публикации