Жилищният пазар пое нагоре. Докога?

В градчета по Черноморието картината обаче е коренно различна
27 май 2016 12:22, Миглена Иванова
31
Жилищният пазар пое нагоре. Докога?
снимка: pixabay

Пазарът на имоти в големите градове на страната ясно следва тенденциите на пазара в София. Ръстовете са отчетливи, включително и в големите ни морски градове, където местното търсене е достатъчно силно, за да компенсира отлива на руските купувачи от последните години, показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината, цитирани от Investor.bg.

В по-малките градове и курортите по Черноморието обаче оттеглянето на руските купувачи още не е компенсирано и спадовете продължават.

Данните на агенцията показват, че броят на сделките в Пловдив през първото тримесечие е останал почти стабилен на годишна база – отчита се 1% спад на годишна база. При новоучредените ипотеки обаче – и законни, и договорни, има ръст от 2,5%, което е ясен белег за засилващата се активност на жилищния пазар.

Подобна тенденция е отчетена и в морската ни столица Варна – 0,9% спад на броя на сделките за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, но 15% ръст на ипотеките. 

Единственото изключение от най-големите градове е Бургас, където през първото тримесечие е регистриран почти 13% ръст на сделките с имоти на годишна база. Ипотеките се увеличават с 30,6%. Увеличенията са обясними с местното търсене и подновения интерес към по-малките южни курортни селища към община Бургас.

В Несебър обаче, както и в Поморие, картината е различна. Ипотеките почти не отчитат промяна спрямо първото тримесечие на миналата година, т.е. те отразяват сравнително стабилно местно търсене.

Броят на сделките обаче намалява със съответно 19% и 20,5% предвид отлива на инвеститори във ваканционни имоти.

Общо в България за периода януари-март са сключени малко под 43 хил. сделки с имоти, което представлява минимален спад от 0,03% спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Що се отнася за София, през първото тримесечие на тази година са сключени общо 5 149 сделки, което е със 7 на сто повече на годишна база. Броят на ипотеките е над 2 500 за тримесечието, като на годишна база отбелязва ръст от над 19% - ясен знак за раздвижването на жилищния пазар в града.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
НЕ брокер преди 7 години
До АнонименНе всички сделки се осъществяват с ипотеки. Няма никакъв проблем броят на ипотеките да расте, а на сделките да намалява. Очевидно броят на сделките, които са без ипотека намалява.
28
0
 
2
 
! Отговори
естествено преди 7 години
До Анонимен28тухленият зид е по скъп.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве, да попитам разбиращите, кое е по-скъпо, кв.м железобетон, или кв.м тухлен зид?
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбирам, как може броя на ипотеките да расте, а броя на сделките да намалява, макар и с малко? Айде некой брокер да обясни?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...е знаеш ли португалски, като ще идеш да живееш там? Какво ще работиш и на какъв език ще ти обясняват какво трябва да свършиш :)
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На цената на 100 квадрата в клоаката, наречена София, ще си купя къщичка в Португалия. Отделно от това ипотечен кредит и изобщо кредит у нас, от наши банки не бих теглил никога!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предпочитам да си купя парцел и лека полека със собствени сили и средства да си направя къща, отколкото да се изсила с 60-70 хиляди за някой апартамент с ипотечен кредит
22
1
 
7
 
! Отговори
Умник преди 7 години
Вижте как са се движили цените на имотите последните 20 г. и тогава разправяйте, че ще се спука балона и ще има цени 200 евро/квадрат. Истината е, че въпреки демографската криза и другите негативни фактори, имотите ще продължат да бъдат една от най-нискорисковите инвестиции (и нискодоходна разбира се). Разумни са тези инвестиции, но само и единствено в най-големите градове и то ако не са с кредит за повече от 60-70% от стойността.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дообре, като се има пред вид колко хора изгоряха.... Още ммого такива статии ще трябва да има та да убедите средния българин че покупката с ипотечен кредит наа апартамент е изгодна, просто в момента никой не вярва на строители, банки и брокери
20
6
 
4
 
! Отговори
До до 15 преди 7 години
Остави това ама и след 30 години панелката няма и да я има, освен това парцела на който е построена е общински, така че си оставаш само с постановлението за напускане на опасен имот и толкова ... същото като под наем след 30 години, с тази разлика че под наем след 30 години може и да си събрал пари че не си да си бил близо до панелката, да пътуваш с часове до работа, а не само да вземеш двата чифта ***, жена ти и детето и .. на следващата квартира близо до по - доходнаработа...
19
1
 
18
 
! Отговори
коко преди 7 години
Обикновенно по това време на годината се появява една такава платена от загиващите фирми за продажба на имоти статия.Никой не купува,във Варна е пълно с празни новопостроени и стари запустели жилища.То вече хора не останаха те ръст на цените сънуват.Ха,ха,ха,ха,ха!!!!!!
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покупката на апартамент е еедна от най-глупавите инвестиции, които може да направи човек, а пък покупката с ипотечен кредит и то в България граничи с малоумие
17
3
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Отделно никога няма да си свободен - НИКОГА!АКо не можеш да изплащаш кредита апартамента ти го взима банката и ти гориш! Всеки месец трябва да даваш едни 600-800лв. на месец всеки месец за 30години!!! 30*12 = 360 месеца ВСЕКИ МЕСЕЦ!Вързан за скапаната панелка и не можеш да мръднеш. И като те съкратят щото изместват офиса еди-къде си и ти няма как да си зарежеш скапаната панелка, кой ще ти вземе мястото? Точно така - човекът който живее под наем!!! Пък ти се чуди как да плащаш вноската...
16
1
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
"Живота под наем не е алтернатива. Цял живот да храниш рентиери и после на улицата не е по хубаво от това да плащаш ипотека на банката."Затова с това мислене цял живот ще си останеш беден и ще изплащаш панелка за 30г. като върнеш над 150% от първоначалната цена.
15
1
 
18
 
! Отговори
Българин в Германия преди 7 години
Аз си купих къща в Германия и я изплащам с лихва 1,95%. 800 евро ми е месечната вноска към банката. Мога до 10% от остатъчната сума да внасям допълнително годишно. Поддръжката на къщата и разходите по нея са около 5000? на година.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9И каква е алтернативата. Повечето хора нямат богати родители, които да ум купят жилище. А пари все от някъде трябва да се вземат. И опираш до банката. Живота под наем не е алтернатива. Един ден, ако доживееш разбира се, се пенсионираш. И оставаш на улицата, защото пенсийката за наем няма да стига. Цял живот да храниш рентиери и после на улицата не е по хубаво от това да плащаш ипотека на банката.
13
0
 
13
 
! Отговори
есперкт преди 7 години
Докато частните съдебни изпълнители не разпродадат апартаментити от предишния подем на пазара...
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички трябва да разберат, че даването на кредити и имотния балон са като скачени съдове. Колкото по-лесни кредити, толкова по-надут балон. Ако всички купуваха с истински спестени пари се обзалагам, че цените щяха да паднат с поне 40%. Банките отново са опънали мрежата широко и рибките тепърва ще бъдат хванати. Просто стана прекалено лесно да удариш един подпис и да се заробиш за 20-30 години заради един коптор.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9 Събирам , събирам .....колекцията ми е от тристайни с гаражи ....и продължавам да следя пазара , но в момента е във възходящ тренд и ще е така в близките 5-8 години
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измишльотини, едни и същи обяви се въртят от година по имотните сайтове. Новото строителство навярно върви, но прогнилите панелки едва ли.

Спонсорирани публикации