3-4% дивидентна доходност на българската борса

Българските компании са стабилни, инвестират и разпределят дивиденти
30 май 2016 11:52, Бойчо Попов
8
3-4% дивидентна доходност на българската борса
снимка: Ройтерс

Средната дивидентна доходност на Българската фондова борса (БФБ) тази година е 3-4%. Това коментира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг АД Цветослав Цачев в седмичното обзорно пазарно предаване „InvesOr” на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 29 май.

„Дивидентите са на едно много добро ниво, особено когато сравняваме с понижаването на лихвите по банковите депозити, които вече са чувствително под 1%. На БФБ говорим за доходи от дивиденти от 3-4% средно, което е близко до нивото от миналата година“, каза той и оцени, че дивидентният сезон тази година е добър.

За Цачев е по-важно, че някои от най-ликвидните дружества на борсата отново ще плащат дивиденти, без значение, че някои компании ще раздадат по-нисък дивидент, а други – по-висок. По думите му това зависи от икономическата среда, в която те развиват своя бизнес, което влияе на финансовите им резултати. Все пак едно от задължителните условия за разпределянето на дивидент към акционерите е наличието на печалба. 

За Цачев е важно и отношението на пазара към дивидентните компании, защото по думите му инвеститорите са „дивидентно-ориентирани“. От своя страна следването на дивидентна политика пък е доказателство за инвеститорите, че бизнесът върви, че отношението на големите акционери към по-малките е положително. Според него тази връзка се задълбочава все повече.

Kласацията по дивидентна доходност и видео материала вижте тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
36
 
! Отговори
До БПФ преди 7 години
Циркът е пълен. Народът масово има по някакви мижави суми, с които какво да прави на борсата, а и в банка са винаги достъпни на момента. За да купуваш акции на борсата, трябват пари, трябват и време и познания, каквито хората нямат. най-важното, което липсва в случая е доверието, доверието във фирмите, чиито акции евентуално би купил човек. Кажи сега масовия българин с влог в банка от под 1000 лева, чии акции да купи и да чака огромните дивиденти? Вместо под 5 лева, ще получи под 50 лева, ау-у
3
0
 
34
 
! Отговори
До 2 Ганю преди 7 години
Средното аритметично на доходността на осемте форми, които ще дават дивидент, е малко под 2,97%. Като към тях прибавим и четирите фирми, които за заявили нулев дивидент, средната доходност става 1,98%. Има три фирми, за които още не се знае, но е много вероятно и те да са с нулева доходност и ако е така, средната доходност пада до 1,58%.
2
0
 
34
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Цирк ГЕРБ!От общо 15 форми в списъка, само ОСЕМ фирми дават дивидент (от 0.99 до 5.08 дивидентна доходност), за други 3 не е ясно как ще бъде, а останалите 4 фирми, няма да дават дивидент.
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ква е тая борса с оборот на клекшоп - циркаджии!

Спонсорирани публикации