Спадът на цените у нас ще спре през втората половина на 2016 г.

Аутсорсингът и IT индустрията - двигатели на икономиката
10 юни 2016 17:22, Екип на Bloomberg
12
Спадът на цените у нас ще спре през втората половина на 2016 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аутсорсингът на бизнес услуги и IT индустрията ще са двигател на ръста на българската икономика до края на годината. Друг важен сектор, на който ще разчитаме, е преработващата промишленост, особено в подотрасъла производство на части за коли. Тези са и секторите, които подкрепят в най-голяма степен създаването на нови работни места. Това заяви Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Тя коментира данните на НСИ за БВП и износа през първото тримесечие на годината. Според ревизираните оценки повишението на БВП остава 2,9%, а потреблението допринася в най-голяма степен за него. По думите на Николова растежът за месеците януари-март остава с широка база, а промишлеността и търговията растат с най-големи темпове. "Строителството изненадва неприятно, но там обяснението се крие в по-малкото разплащания от европейските фондове в сравнение с миналата година." Според икономиста това е и сред причините за спада на инвестициите с близо 4%, а другата е, че в средата на февруари са спрени редица обществени поръчки от страна на правителството поради съмнения за непрозрачност.  

Икономистът прогнозира, че през втората половина на годината тенденцията на спад на цените у нас ще се обърне заради няколко фактора - възходящият тренд при цените на петрола, неизбежното увеличение на цените на тока поради нерешените проблеми с разходите на НЕК, както и повишението на цените на някои плодове и зеленчуци заради климатичните условия. 

Във връзка с негативните тенденции при износа през първите три месеца на 2016 Николова подчерта, че основен проблем са страните извън ЕС. "И при трите ни основни пазара - Турция, Русия и Китай - се вижда сериозен спад, който се дължи не само на по-ниските цени на суровините, но и на спада на продадените количества.", каза тя. " Надеждите са, че през следващите месеци износителите ще преориентират част от изгубените продажби от трети пазари към ЕС. Нещо подобно наблюдавахме през 2012 само че в обратна посока."

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ръст има,в продадените самуни хляб с набухватели , кофички кисело млеко менте и продажни драскачи
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спада спря още през първата половина - бенцина вече е 2 лева, билетчето поскъпна, винвтката поскъпна, водата поскъпна... къде го тоя спад?
10
1
 
1
 
! Отговори
Az преди 7 години
До от Сидни Ав$тралияV avstralia, polovinata vi zaplata otiva za naem. Tuk 1/6 otiva za naem.
9
1
 
6
 
! Отговори
Църковна мишка преди 7 години
Аутсорсингът е абсолютно фалшива и изкусвета икономика. На едно ниво сме с Индия в този аспект. Кой немец ще се навие да вдига телефона по цял ден за тия пари? Само в такива бантустани като нашия може това да става.
8
4
 
1
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 7 години
За М.А.Р.С. ли говори тая МАРСянците дето Наков ги събира от селата до вчера гледали животни и овце и ги пързаля да се записват на курсовете му да стават ИТ специалисти хахахКакви ИТ специалисти бе в БГ нито някой е чул да има нито някой знае да има. Всички кадърни се изнесохме а малкото дето останаха или те първа ще се махнат или се пенсионират. средно положение няма.Само слушалки (кол центрове) и псевдо специалисти на които им фъргаме дребен мангиз, и лузари има там.Поздрави от Сидни, Австр
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, хайде стига нагли лъжи и манипулации. Ние не падаме от Марс.
6
0
 
7
 
! Отговори
гтф преди 7 години
а доходите госпожа, тях забравихте да споменете, то тока всяка година се вдига... защото определени хора получават пари да си затварят очите за огромните печалби на енерго-разпределителните дружества.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да кажа на тази госпожа - работя в IT сектора.1.Кол центровете не са IT2.Аз и много мои приятели със семействата се аусорснаха хардуерно в чужбина.3.В чужбина заплатите са може бе сравними с БГ, но това което има вповече от БГ е:3.1.Огромен избор от фирми,в които да работиш3.2.Фирмите се борят,за да ти осигурят приятна работна среда3.3.Цените са значително по-ниски от БГ(наема е изкл.)3.4.Живее се спокойно,без напрежение и ядове от балкански субекти със селско поведение и лилава душа
4
0
 
17
 
! Отговори
ж.стоев преди 7 години
Тази г-жа да си навре дипломата знае къде.Работя в фирма която беше отдала част от дейноста си на аутсорсинг.Няма да се впускам в подробности само ще и кажа- нито създават работни места нито увеличават заплатите.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Спадът на цените у нас ще спре през втората половина на 2016 г."Спадът на цените е спрял доста преди 2016 г. Отдавна не сме го виждали.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ЧАСТИ ЗА КОЛИ, А ЦЕЛИ КОЛИ. ТАМ Е ГОЛЯМАТА ПЕЧАЛБА И ДДС-то
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спад на цените има само при заплатите.

Спонсорирани публикации