Brexit продължава да оскъпява златото

Златото поскъпна от началото на годината с близо 25%
27 юни 2016 12:37, Бойчо Попов
5
Brexit продължава да оскъпява златото
снимка: Ройтерс

Цената на златото се повиши до двегодишен връх в петък, след като мнозинството британци подкрепи на референдум излизане от Европейския съюз и инвеститорите се насочиха към активи убежища като благородния метал и държавните облигации, съобщи Investing.com

На платформата Comex на нюйоркската борса Nymex златото поскъпна в петък с 4,39% до 1 318,50 долара за тройунция, след като по-рано докосна върхове от 1 358,20 долара за тройунция. Така беше записано най-голямото еднодневно повишение от септември 2013 г. и същевременно затваряне на сесията на най-високото ниво от август 2014 г.

Към 10:40 часа българско време в понеделник златото продължава да поскъпва, като ръстът е с 0,44% до 1 328,25 долара за тройунция.  

52% от британците избраха Обединеното кралство да напусне най-големия търговски блок в света, след което премиерът Дейвид Камерън, който подкрепяше оставане в ЕС, обяви, че подава оставка. Резултатът върна с нова сила опасенията за перспективите пред глобалната икономика.

Златото поскъпна от началото на годината с близо 25%, като цената беше насърчена от опасения за глобалния растеж и въвеждането на отрицателни лихвени проценти от страна на редица централни банки по света. Благородният метал поскъпна и заради понижените очаквания за затягане на паричната политика в САЩ.

През тази седмица също се очаква висока пазарна волатилност, след като през миналата над 2 трилиона долара бяха изтрити от стойността на глобалните акции, а британският паунд поевтиня с 10%.

В сряда на конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Португалия изказване ще има Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ. Във вторник ще бъдат публикувани финалните данни за ръста на американската икономика в САЩ през първото тримесечие.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цена на златото
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Alf преди 7 години
Продадох канализацията си на кораба, която беше златна.....На Мелмък само коркът и чакъла вървяха.
1
5
 
1
 
! Отговори
До 1 и 2 преди 7 години
Глупости пишете и двамата!Най-богата е кенийската мамуна,щото през 1917г. пратиха евреите да ограбят Русия и утрепят царя и така..

Спонсорирани публикации