Колко важен партньор е Великобритания за нас?

Изнасяме за Острова лекарства, столове, семена
27 юни 2016 15:22,
12
Колко важен партньор е Великобритания за нас?
Снимка: архив, Ройтерс

След референдума за бъдещето на Великобритания в ЕС лицата на Brexit настояват, че страната не трябва да бърза с активиране на клаузата от Договора за ЕС, която урежда напускането на общността. В същото време обаче европейските лидери настояват по-скоро да бъде дадено началото на процедурата.

Какво ще означава за българския бизнес излизането на Великобритания от ЕС?

Още по темата
Всичко ще зависи от преговорите, които ще бъдат водени между Лондон и Брюксел, и какви договорки ще бъдат постигнати в областта на търговията и свободното движение на хората, капиталите, стоките и услугите – някои от основните предимства на ЕС.

Данните на икономическото министерство показват, че по отношение на износа Великобритания е на осмо място сред най-важните търговски партньори на България. През 2015 година към Острова са заминали български стоки на стойност 586,7 млн. евро, което е ръст от 19,9% спрямо 2014 година. Салдото е положително в размер на малко над 80 млн. евро, става ясно още от статистиката.

През първото тримесечие на тази година тенденцията се запазва – износът расте с 12% до 143,9 млн. евро.

През миналата година основната част на българския износ съставляват медикаменти, столове и седалки, както и семена от слънчоглед. Български компании изнасят дори и електрическа енергия за британския пазар.

В краткосрочен план, ако спадът на британския паунд продължи, това би оскъпило българските стоки – левът е фиксиран към еврото. Евентуалното налагане на мита, когато България и Великобритания вече не са на единен пазар, също ще има негативен ефект върху търговията.

В същото време по-слабата национална валута може да подкрепи вноса на британски стоки у нас.

През миналата година в България са внесени британски стоки за 481,7 млн. евро. По отношение на вноса Обединеното кралство заема 16-о място сред важните търговски партньори на България. Статистиката показва забавяне на ръста на вноса до 8,4% през миналата година.

За първото тримесечие на тази година дори има и спад на вноса – с 3,8% до 110,4 млн. евро. В челната тройка на вноса от Великобритания през 2015 година са медикаменти, пътнически автомобили и електрическа енергия.

По отношение на британските инвестиции в България статистиката на БНБ показва отрицателни инвестиционни потоци през 2015 година в размер на 30 млн. евро. През първото тримесечие те се запазват – до 19,1 млн. евро.

България разчита на Великобритания и за развитието на туризма. През последните две години обаче се отбелязва непрекъснат спад на британските туристи. През 2014 година броят им е бил 247 хил., което е с 4,2% по-малко спрямо предходната година. Британците са на десето място по отношение на посещенията на чужденци у нас.

През 2015 година туристите от Великобритания вече са 244,5% хил. или с 1,1% по-малко.

През първите четири месеца на тази година британските туристи у нас са 48,9 хил., което е с 8,8% повече спрямо същия период на миналата година. Неяснотата какво следва след гласуването на референдума обаче може да спре британците да реализират планирани почивки в ЕС, тоест и в България.

А дали британците ще имат нужда от визи, за да посетят друга държава от ЕС, ще стане ясно след преговорите между Великобритания и Общността. За гражданите на Острова е нетипично да чакат за разрешение да влязат в чужда страна и подобно ограничение със сигурност ще се отрази на туристическата индустрия – не само у нас, но и в ЕС като цяло.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ВеликобританияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да се емигрира да се приемат в Б-я тези които са работили за Великобритания в селското стопанство да им се даде свободен от данъци срок за създаване на такива стопанства и у нас да се вземе най -доброто от там като не му създават пречки тук .В б-я може да се живее достойно и не с такива високи заплати -всички имат някакъв имот у нас ако се разработи така че в селата да не чувстваш изолиран а интегриран ще успеем
7
0
 
3
 
! Отговори
изход има преди 7 години
Ако нашите управници с червена закалка си мислят ,че с излизането на британците от ЕС няма да има къде да се имигрира ,жестоко се лъжат ,както се казва светът е голям и спасение дебне отвсякъде.
6
0
 
1
 
! Отговори
категорично преди 7 години
България не може да има партньори,за съжаление факт.
5
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 7 години
БМ то като, че ли преди ЕС търговия е нямало
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И най-вече изнасяме пари чрез британските "инвеститори"!
3
2
 
4
 
! Отговори
Една преди 7 години
И по времето на соца,изнасяхме стоки от т.н.лека промишленост,както и от консервната и селскостопански продукти,за Великобритания ,не е необходимо този ,,смешен плач"да ни го налагате!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ne bili sviknalu da cakat za vizi. Chte se naucat da cakat i za vizi i chte razberat ce svetat ne e samo ednata im anglia.Picha anglia s malka bukva zachtoto za men e malka i narodat im e jalak
1
0
 
11
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Най-вече изнасяме работна ръка и внасяме паунди. Също така пазаруваме много от юкейския ибей. Не вярвам някой да посегне на това дори след напусакне на ЕС.

Спонсорирани публикации